Σκουπίδια: Ο Νίκας υπέγραψε, ο Πνευματικός προχωρά αυτόνομα , o Καμπόσος «ησυχάζει»

870

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Η είδηση με την έναρξη της νέας χρονιάς για την υπογραφή που αφορά στην αλλαγή εταιρίας στην ενδιάμεση διαχείριση στο δήμο της Καλαμάτας όπου αναλαμβάνει πλέον η εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ βάσει ενός διεθνούς διαγωνισμού που από καιρό είχε γίνει αλλά… ξάφνου ευοδώθηκε (!) αλλά και οι ανακοινώσεις από πλευράς Δημάρχου Κορινθίων χθες περί διαγωνιστικής διαδικασίας αυτόνομης διαχείρισης με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και μονάδα που προχωρά, προκαλούν τριγμούς στην ήδη διαταραγμένη συνοχή των Δημάρχων της Πελοποννήσου αλλά και των σχέσεων με την Περιφερειακή αρχή η οποία υποστηρίζει την ΣΔΙΤ ως πρότυπη λύση, ως λύση-πιλότο για ολόκληρη τη χώρα.

Οι εξελίξεις φαίνεται να δρομολογήθηκαν μετά το «κόλλημα» στο Ελεγκτικό το οποίο ζήτησε για να αποφανθεί θετικά, οι αποφάσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο οποίος προσφάτως απέκτησε και πάλι πρόεδρο ( και όχι εν τω μέσω ηρεμίας εξελέγη ο κ.Σταύρος Αργειτάκος) και του Περιφερειακού Συμβουλίου να είναι οι ίδιες. Ο Φορέας υπό το βάρος της νέας εμπλοκής και της νέας καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου τροποποίησε την προηγούμενη απόφασή του και εναρμονίστηκε με αυτήν του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά, υπήρξε η δημοσιοποίηση της είδησης περί των υπογραφών στην Καλαμάτα , με τα πως και τα γιατί να μην είναι γνωστά αλλά και η συνέντευξη Πνευματικού ο οποίος πέραν των ευθυνών που απέδωσε για πολλοστή φορά στην περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε πως η διαδικασία για την διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Κορινθίων προχωρά, ήδη έχει γίνει ο 2ος διαγωνισμός για το κτιριακό ζήτημα όπου μετείχαν 17 κατασκευαστικές εταιρίες οι προσφορές και των οποίων θα ανοιχτούν στις 10 Ιανουαρίου ενώ παράλληλα το κομμάτι των μηχανημάτων προχωρά, αναμένεται η απόφαση της οικονομικής επιτροπής και ο προσωρινός ανάδοχος ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση της Καλαμάτας μιλάμε για προσωρινή διαχείριση στην περιοχή της Μαραθόλακας που θα πάψει όταν ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση από την ΤΕΡΝΑ. Στην περίπτωση της Κορίνθου μιλάμε καθαρά για αυτόνομη διαχείριση από το Δήμο!

Το ερώτημα ωστόσο εδώ είναι ένα, μέγα και παραμένει: Τι θα συμβεί με την έναρξη της κεντρικής διαχείρισης ; Ο νόμος λέει πως οι όποιες εγκαταστάσεις έχουν αυτόνομα δημιουργηθεί από τους δήμους θα περάσουν στον ανάδοχο! Τούτο σημαίνει πως θα πληρωθούν από το δήμο και θα αποδοθούν για χρήση στην ΤΕΡΝΑ.
Ο Δήμαρχος έχει ερωτηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 από το moriasnews και έχει απαντήσει πως «Κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει μια τέτοια υποχρέωση, ότι υποχρέωση μας είναι να τα δίνουμε στο σύστημα αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αυτή η υποχρέωση διότι δεν την έχει αναλάβει το δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων, την υποχρέωση δηλαδή να εκχωρήσουμε όλα μας τα απορρίμματα σε τρίτους».

Υπερτερεί όμως η τοποθέτηση αυτή και η μη εκχώρηση από το Δ.Σ της συμβάσεως και των όσων επιβάλει; Διότι, μπορεί ο Δήμαρχος να έχει δίκιο αναφορικά με τις ποσότητες και τα απορρίμματα, η σύμβαση ωστόσο είναι σαφής ως προς τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα! Ήτοι, οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε δικές τους εγκαταστάσεις και δική τους διαχείριση (δικαίωμα που τους εκχωρεί ο ΦΟΔΣΑ ως ο έχων την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων) , με την έναρξη ωστόσο της διαχείρισης από την ανάδοχο ΤΕΡΝΑ όλες αυτές οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός περνούν σε αυτήν! Δεν το γνωρίζει αυτό ο Δήμαρχος Κορινθίων; Κι αν ναι, πως θα πράξει; Ευελπιστεί – όπως προχθές δήλωσε- πως θα υπάρξει αδιέξοδο, ενστάσεις και ουδέποτε το έργο θα υλοποιηθεί;

Το ουσιαστικό και επιτακτικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα ένας από τους δήμους της Περιφέρειας να εξαιρεθεί επειδή διαφωνεί, να μην ακολουθήσει και να μην εκπληρώσει τα όσα προβλέπονται!

Και αναφέρω ένας με πλήρη επίγνωση διότι… εκ Άργους – Μυκηνών τηρείται ύποπτη σιγή ιχθύος! Ο λαλίστατος, πληθωρικός και απόλυτος Δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος όχι μόνο τελευταίως δεν τοποθετείται περί απορριμμάτων αλλά… απουσιάζει και από κρίσιμες συνεδριάσεις !
Συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του και εκείνος; Προχωρά τις διαδικασίες όπως ο Δήμαρχος Πνευματικός;
Ή μήπως στρίβειν δια της σιωπής, πράγμα που δεν του αρμόζει ένεκα του πρότερου βίου του;

Η τελευταία αναφορά περί απορριμμάτων στον εν λόγω δήμο ήταν τον Ιούλιο μήνα με την ανακοίνωση του μειοδότη για την διαχείριση των απορριμμάτων και την επισήμανση πως το Σεπτέμβριο, καλώς εχόντων της…γραφειοκρατίας, θα ξεκινούσαν τα έργα για την κατασκευή του εργοστασίου. Ξεκίνησαν; Ναι ξεκίνησαν θα σας πω αν και… δεν ήταν η γραφειοκρατία που εν τέλει τα κωλυσιέργησε αλλά… κάποια αναπάντεχα έξοδα που προέκυψαν και αφορούσαν τις διαδικασίες εκσκαφής! Διότι αλλιώς τα υπολόγιζαν και αλλιώς τα βρήκαν οι συμβαλλόμενοι , και με την λέξη «βρήκαν» κυριολεκτώ αφού το έδαφος δεν ήτο… παρθένο!
Με… καλή θέληση βέβαια μαθαίνω και χρήματα εκ εκπτώσεως «τα αναπάντεχα» ομαλοποιήθηκαν και έτσι και οι εγκαταστάσεις Καμπόσου προχωρούν. Λέτε ετούτος ο Δήμαρχος να γνωρίζει πως οφείλει να τις παραχωρήσει και γι αυτό δεν ομιλεί;

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για το συνολικό έργο , κατά πόσον δήμοι της περιφέρειας έχουν την επιλογή να μην μετάσχουν, αν θα αποδώσουν τις εγκαταστάσεις που τώρα φτιάχνουν με χρήματα δημοτών στην ανάδοχο ΤΕΡΝΑ, θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Το βέβαιον είναι πως ο όγκος των απορριμμάτων είναι τεράστιος, οι πόλεις και τα Δημοτικά Διαμερίσματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι Δήμαρχοι είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα για χώρους απόθεσης που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και η συνοχή , η συνεργασία και η ομόνοια έχουν από καιρό χαθεί – γι αυτό το ζήτημα- στην Μυθική Πελοπόννησο.

ΥΓ: Στην τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ για την εκλογή Προέδρου ουδείς θέλησε πλην του εκλεγέντος Σταύρου Αργειτάκου να θέσει υποψηφιότητα. Και τούτο είναι κάτι που θα πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες της Πελοποννήσου, ειδικά για εκείνους τους Δημάρχους που σε σειρά συνεδριάσεων διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους και κατηγορούσαν το Προεδρείο ακόμα και για μεθοδεύσεις. Την στιγμή που εκείνοι θα μπορούσαν να είναι το Προεδρείο και να διοικήσουν, απλά σιώπησαν!

Χριστίνα Τσιορωτά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.