Γιατί χάσαμε τα Κέντρα Κοινότητας Κορίνθου και Τρίπολης; – Χάνονται χρήματα από γινάτι;

833

Άλλος ένας δήμος μετά από αυτόν της Κορίνθου -ο δήμος Τρίπολης – δεν μπόρεσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να αποκτήσει Κέντρο Κοινότητας .Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί ,θέλουμε όμως να σημειώσουμε την απώλεια που τυγχάνει να έχει η Κορινθία και η Αρκαδία εν προκειμένω και να επισημάνουμε τις ολιγωρίες των αυτοδιοικητικών μας που έχουν σαφώς την ευθύνη των ενεργειών.
Είναι μια είδηση που σκοπίμως έχει περάσει στα ψιλά, ενώ σε όλες τις ιστοσελίδες που αφορούν την αυτοδιοίκηση η είδηση για την στελέχωση και επάνδρωση τέτοιων Κέντρων σε πολλούς δήμους της χώρας απασχολεί εδώ και εβδομάδες.

Τι χάσαμε λοιπόν εμείς οι Κορίνθιοι αλλά και οι Αρκάδες;

Χάσαμε τον βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου “One Stop Shοp”, με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση ο οποίος υποστηρίζοντας ή συνεργώντας με τη Δ/νση Κοινωνικών Υπηρεσιών του κάθε δήμου,θα αποτελούσε μία δράση «ομπρέλα» παρέχοντας υπηρεσίες όπως η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, οι ρυθμίσεις του Ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και την ΓΓ Δια Βίου Μάθησης, κλπ.

Έτσι θα είχε αναπτυχθεί ένα τοπικό σημείο αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

Πριν από λίγες ημέρες ο Πέτρος Τατούλης από το Κιάτο αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι το πρόγραμμα που είχε καταθέσει η Περιφέρεια ,το οποίο είχε μια άλλη αντίληψη και στόχευση ώστε τα χρήματα να μην πάνε στους ενδιάμεσους αλλά να δαπανηθούν για τους ωφελούμενους , προσπάθησαν να το διαβάλουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και ορισμένοι δήμαρχοι. Η Κορινθία απέχει από αυτό το πρόγραμμα, γιατί ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε ότι το Κέντρο Κοινότητας θα δημιουργείτο στην πρωτεύουσα πόλη της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ο Δήμος Κορινθίων δεν έχει υποβάλλει σχετική πρόταση».

Απάντηση περί του αντιθέτου στον Περιφερειάρχη δεν δόθηκε. Να υποθέσουμε πως έτσι έχουν τα πράγματα; Αλλά και αν έχουν έτσι οι δήμαρχοι του νομού πώς αντέδρασαν σε αυτήν την εξέλιξη; Δεν πίεσαν; Δεν ζήτησαν εξηγήσεις; Δεν έχουν πρόβλημα στην περιοχή τους ;
Ένα τέτοιο Κέντρο θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της απουσίας ολοκληρωμένης προσέγγισης σχεδιασμού και εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση της αποσπασματικότητας των δράσεων μεμονωμένων φορέων χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και της άνισης χωρικής κατανομής των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών στους Δήμους.

Στ αλήθεια ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς για μια τέτοια δομή στην περιοχή του; Η όλα τα παραπάνω αποτελούν ψιλά γράμματα;

Τι εννοούσε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης σε πρόσφατες δηλώσεις του όταν έλεγε «Κάνω έκκληση στο Δήμαρχο να επανεξετάσει των Κέντρο Κοινότητας Κορινθίας διότι θα λείψουν 350.000 από το νομό, στη λογική ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.Καθείς έχει διαφορετικό ρόλο και άποψη πάνω απ όλα είναι οι Κορίνθιοι και η Κορινθία. Δεν πρέπει να χαθεί καμία χρηματοδότηση έστω κι αν υπάρχει διαφορετική άποψη. Οι ρόλοι είναι διακριτοί όμως το κυρίαρχο όλων είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες»

Το ότι η Τρίπολη και η Κόρινθος βρίσκονται εκτός προγράμματος έχει να κάνει με διαφορετικές απόψεις ; Με το πόσο διακριτοί είναι οι ρόλοι;
Αν είναι έτσι τον έχουμε χάσει τον δρόμο πατριώτη!
Γι αυτό ζητάμε να μάθουμε τον λόγο!Γιατί το αποτέλεσμα μετράει και είναι αρνητικό τόσο για τους ταγούς, όσο για την κοινωνία και τους πολίτες της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.