Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΣΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ!

3174

Γράφει   η Παυλίνα  Μπεχράκη

παυλίνα μπεχράκη

 

 

{ Βιωματικό μου αφήγημα}

Ο Βάκης μου ,που έχει το όνομα και τα χαρίσματα, του αγαπημένου μου Πατέρα, Ευάγγελου. Χιώτη, δεν γνώρισε τον Παππου του .Ήταν μόλις δύο ετών,όταν <έφυγε,>στά 59 του χρόνια,,και μάλιστα από τραγικό ιατρικό λάθος,Μόλις που είχε προλάβει να ακούσει το όνομά του από το δεύτερο εγγόνι του,παππού το στερνοπούλι του,όπως με έλεγε,.<Δεν πρόλαβα να τη χαρω ,μου την πήρε ,μόλις 18 χρονών ο Μπεχράκης .<Έφυγε> στην πιο παραγωγική του ηλικια όμως πρόλαβε να κάνει τόσα πολλά στη μικρή του ζωή.
Γυρίζοντας στη Πατρίδα,μετά. Την. Ομηρία. από. τους. Ιταλούς.τη. διαφυγη του. από. το. Στρατόπεδο. στα. βουνά. και. πολεμώντας.σαν. παρτιζανος.τον.Φασισμο
με.το.όνομα.Καπεταν.Γκρεκ. στη. συνέχεια. κατέφυγε. στην. Ελβετία.
και. γύρισε. στην. Ελλάδα. στην. Κορινθία. τη. φιλτατη
Γενέθλια. Γη. όπου. τον. περίμενε. η. Οικογένεια. του.και το. Βίος.του.
Μετά,τον γυρισμό στο τέλος του Εμφυλίου ,τότε που ελευθερώθηκε ουσιαστικά η Πατρίδα,αλλά ήταν πεσμένη στο χώμα,έγινε περιζήτητος, στο Πολιτικό τοπίο ,της διαταραγμένης εκείνης εποχής.Στό προσωπικό του αρχείο ,στο πατρικό σπίτι,υπάρχει επιστολή του,Στρατηγού Παπάγου,,που του γυρεύει, να μπεί στο ψηφοδέλτιο του Εθνικού Συναγερμού ,Υποψήφιος.δεν αποδέχτηκε,για τους λόγους που α καταλάβετε στη συνέχεια,και τη θέση στο ψηφοδέλτιο,, κάλυψε ο Αδαμόπουλος .Νομικος
Συμβουλος τότε του Λαμπράκη. Ό λόγος της άρνησής του Παππού του Βάκη, ήταν
ιατι οραματιζόταν ένα Αγροτιό Κόμμα,το οποίο έγινε και πραγματικότητα,το 1954, με Αρχηγό τον Αλέξανδρο Μπαλντατζή. .Μπήκε στον στίβο των βουλευτικών εκλογών, του κόμματος στη Κορινθία, σε μια μικρή μειοψηφία,με αντίπαλους τον Παπαληγούρα, Παπακωνσταν΄ και Αδαμόπουλο,,πήρε 2500 χιλιάδες ψήφους,,και βοήθησε να μπεί το Αγροτικό κόμμα στη Βουλή για πρώτη φορά.Στη συνέχεια αγωνίστηκε,από διάφορες θεσμικές θέσεις ,και έπαιξε καθοριστικό ρόλο,για την βελτίωση της ζωής των Κορίνθιων αγροτών. Ίδρυτικό μέλος του ΑΟΣΑΚ, με το νερό του Ασωπού να χύνεται με βαθύ αυλάκι σε κάθε μικρό. ή μεγάλο κομμάτι Κορινθιακής γης,ανάσανε όλη η περιοχή.Βλάστησε,άνθισε,κάρπισε,μπήκαν καινούργιες ποικιλίες,οι Γεωπόνοι. περιδιάβαιναν τη γή,συμβούλευαν,βοηθούσαν,τον Αγρότη,να βελτιώσει τη παραγωγή του.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κορινθίας, ,και επί των ημερών του έγιναν θαυμαστά έργα,που σήμερα βρίσκονται στην απόλυτη παρακμή, ή έχουν εξαφανισθεί,όπως οι γεωργικοί Συνεταιρισμοί,και το Εργοστάσιο στη Ποσειδωνία,που στέκεται κουφάρι,για. να. μου θυμίζει,κάθε που από το Λουτράκι. πηγαίνω. στη Κόρινθο,και γυρνάω το κεφάλι,θυμάμαι,,όταν μικρό κοριτσάκι,έφερνε στο σπίτι περήφανος, κάποια χρηστικά αντικείμενα,που λαμοκοπούσαν ,προϊόντα από επεξεργασμένη τη ρυτίνη των πεύκων,στα Γεράνεια…Μιά παραγωγική μονάδα,που έπεσε στα νύχια των Τραπεζών,στη συνέχεια.δεν φθάνουν σελίδες ολόκληρες για να απαριθμίσω τον αγώνα του για τον Έλληνα Αγρότη..ΠΑΣΕΓΕΣ,. ΣΠΕ,αγροτικές οργανώσεις που ή καταγωγή τους και η σωστή λειτουργία τους, ήταν επιτεύγματα,εκείνων των ολίγων,Οραματιστών ,μιας εποχής για πάντα φευγάτης.
Πρέπει με δυο αράδες να σας πω ότι ήταν ευαισθητοποιημενος και πρόσφερε,πρόσφερε,με τόση αγάπη, που ,σαν , μικρό κοριτσάκι ,καταλάβαινα,. ότι δεν είναι σαν τους άλλους μπαμπάδες,τον θαύμαζα,τον αγαπούσα,αλλά τον αγαπούσαν και οι άλλοι ευεργετηθεντες και μή.
Ο Βάκης είναι ίδιος ο παππούς του.!Δεν τον πρόλαβε, δεν τον γνώρισε,αλλά από τα ακούσματά του,τον αγάπησε ,τον θαύμασε, και ακολούθησε και ακολουθεί τα χνάρια του. Δεν μπήκε από το πουθενά σε αυτή την Εκλογική διαδικασία..Έχει Ιστορία,μεγάλη Ιστορία πίσω του. Είθε να αναγνωρισθεί ο ο πόθος της προσφοράς στον τόπο του .Αγαπάει τη γή.. Του. έχω εμπιστευθεί την,φροντίδα του κτήματος,που αγαπούσε τόσο ο πατέρας του,και. παρ,όλο που είναι πολυάσχολος του ,αφιερώνει με αγάπη τον ελεύθερο χρόνο του.Έχει συνείδηση Αγρότη σαν τον Παππού του,που τον θυμάμαι όταν με έπαιρνε στο κτήμα μας, με τη ψαλίδα στο χέρι.
Θα είναι ευχής έργο,οι Κορίνθιοι Αγρότες,να σκεφθούν ότι είναι μοναδική ευκαιρία, για τους  ίδιους,και. τ η Κορινθία μας,αν δούνε καθαρά , πιστέψουν στον Βάκη, και το κάνουν πράξη,χρησιμοποιώντας τη δύναμή τους, τη ψήφο τους, και είμαι σίγουρη για θα δούμε καλύτερες μέρες.,
Ευχαριστώ αν αντέξατε και με διαβάσατε μέχρι το τέλος.
Αυτή η γραφή,είναι ένα ευχαριστώ στον γιό μου που με κάνει περήφανη,γιατί αγωνίζεται,και μάλιστα συνειδητά ,συμμετέχοντας,με μικρές μειοψηφίες Με έχει συγκινήσει βαθιά γιατί με έχει γυρίσει πίσω στα χρόνια της πρώιμης νιότης,,Στην αθωότητα,που μας κάνει τόσο ευτυχισμένους, όλους ,όταν γυρίζουμε πίσω.!!!!!!!!

Παυλίνα Μπεχράκη.

 

smart

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.