Χρίστος Δήμας: Εφ’όλης της ύλης-Αποκλειστική συνέντευξη στο Morias News

12368

Ο Χρίστος Δήμας σε μία προσανατολιστική και ουσιώδη συνέντευξη με την Ελισάβετ Οικονομοπούλου

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας μίλησε αποκλειστικά στο Morias News και στην Ελισάβετ Οικονομοπούλου σχετικά με τις πρωτοποριακές δράσεις του Υπουργείου, τις αναπτυξιακές κινήσεις στην Κορινθία, την εμπιστοσύνη της χώρας από τις αγορές αλλά και την χαμένη εμπιστοσύνη πολίτη-κράτους και πώς θα ανατραπεί η σχέση αυτή. Ο Χρίστος Δήμας δίνει ευχές σε όλες τις Κορίνθιες και τους Κορίνθιους εν όψει του Πάσχα και υπενθυμίζει ότι μένουμε φέτος μέσα για να είμαστε όλοι πάλι μαζί και να γιορτάσουμε τα επόμενα χρόνια.

Κύριε Δήμα καλησπέρα σας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικές δράσεις, όπως η εμβληματική δράση για την αντιμετώπιση  του Covid-19. Oι επιστήμονες υπήρχαν πάντα αλλά είναι πρώτη φορά που γίνονται κινήσεις για την ανάληψη τέτοιων πρωτοποριακών δράσεων έως τώρα.

– Καλησπέρα σας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε λάβει τις τελευταίες 2 εβδομάδες, 2 ερευνητικές προτάσεις και αποφασίσαμε να κάνουμε μία εμβληματική δράση που θα συγκεντρώσει σχεδόν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, άρα κάναμε την εμβληματική δράση η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Σε τι επικεντρώνεται η εμβληματική δράση αντιμετώπισης της πανδημίας?

Ο τίτλος της είναι  ‘Επιδημιολογική Μελέτη Κορονοϊού στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών’. Στην εμβληματική δράση συμμετέχουν 10 φορείς υλοποίησης εκ των οποίων είναι 6 ερευνητικά κέντρα και 4 πανεπιστήμια. 4 είναι τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε μέσω της δράσης. Πρώτον, αν θα έχει η Ελλάδα τη δυνατότητα ν’ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση εξετάσεων ανίχνευσης του ιού αλλά και εξετάσεων αντισωμάτων, ειδικά στην έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα. Δεύτερον, παρ’όλο που έχουν ταυτοποιηθεί ευπαθείς ομάδες όπως π.χ ηλικιωμένοι ή ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, η προβλεψιμότητα της πορείας ενός ασθενούς είναι σχετικά χαμηλή και το ερώτημα είναι αν υπάρχουν παράγοντες όπως π.χ η γενετική προδιάθεση που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Τρίτον, ποιά είναι τα πρότυπα μετάδοσης του ιού και ποιά τα στελέχη του ιού που κυρίως  μολύνουν τον πληθυσμό και τέταρτον, τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και κάθε ασθενούς μετά το πέρας της νόσου.

Τονίζω δεν πάμε να βρούμε το εμβόλιο για τον κορονοιό, αλλά αυτό που κάνουμε εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου.

Είχατε 2 σημαντικές τηλεδιασκέψεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για 2 σημαντικές ενέργειες στην Κορινθία. Η μία αφορά τη σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ από Κόρινθο μέχρι Δερβένι.

– Πριν από 4 μήνες περίπου, ίσως και παραπάνω, είχα καλέσει τον διοικητή του ΟΣΕ στο γραφείο μου, όπου είχαμε κάνει μία πολύ αναλυτική συζήτηση για αρκετά θέματα και για την έλευση του προαστιακού και πέρα του Κιάτου αλλά και την αξιοποίηση του παλιού δικτύου του ΟΣΕ, την ανενεργή γραμμή, που στην πραγματικότητα ξεκινά από την Κόρινθο και φθάνει ως το Δερβένι. Σήμερα προχωρήσαμε ένα σκέλος παρακάτω.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε μία τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχα εγώ, ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος,ο κύριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας, ο κύριος Μπακογιάννης, οι τρεις αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας, ο κ. Γκιολής, ο κ. Βυτινιώτης και η κα. Κόρκα, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, όπου συζητήθηκε ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το χώρο. Θεωρούμε ότι θα είναι κάτι που θα δώσει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής στο σύνολο της κοινωνίας και φυσικά θα μπορεί να γίνει και πόλος τουριστικής έλξης. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, υπάρχουν 2 προτάσεις αξιοποίησης του χώρου, είτε είναι η μία ή η άλλη, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου. Η πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να υπάρχει ήπια ανάπτυξη σεβόμενη το περιβάλλον και το οικοσύστημα.

Η δεύτερη τηλεδιάσκεψη με την Περιφέρεια αφορούσε την εκπληκτική πορεία του αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι και τα σχέδια ανάπτυξης.

Πράγματι, είχαμε μία τηλεδιάσκεψη με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Πλειώνη και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, κ. Βασιλάκο. Όπως γνωρίζετε, το Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Συζητήσαμε για το αστεροσκοπείο του Κρυονερίου, όπου, το τηλεσκόπιο, το τελευταίο διάστημα είχε κάποιες λαμπρές επιτυχίες παγκοσμίου επιπέδου και συμφωνήσαμε πως πρέπει να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του αστεροσκοπείου. Το σχέδιο εξετάζεται με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, το οποίο θα βάλει κατά πάσα πιθανότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου και επίσης εξετάζουμε και το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί συνολικά το αστεροσκοπείο και από κτιριακές οικοδομές και με άλλα σημαντικά στοιχεία.

Ας προχωρήσουμε τώρα σε ένα άλλο θέμα που απασχολεί όλους μας. Πρόκειται για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Έχουμε γυρίσει, πιστεύετε σελίδα? Υπάρχει εμπιστοσύνη πλέον στην ελληνική οικονομία?

-Όπως ξέρετε, έχουμε αντλήσει 2 δις ευρώ μόλις χτες με πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξεως του 2%. Ουσιαστικά, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, εν μέσω πανδημίας, απέδειξαν περίτρανα οι αγορές ότι εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία, ότι οι χειρισμοί από την κυβέρνηση είναι αρκετά πετυχημένοι, άρα η εμπιστοσύνη της χώρας από την πλευρά των αγορών, θεωρούμε πως είναι υπαρκτή και ορατή και αυτό αποδείχτηκε με τη χθεσινή έκπτωση του επταετούς ομολόγου.

Το θέμα είναι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Το θέμα δεν είναι μόνο η εμπιστοσύνη στις αγορές, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό αλλά πως θα μπορέσει να επανακτήσει και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και δε μιλάω μόνο για την Κυβέρνηση αλλά και για το σύνολο των θεσμών και της δημόσιας διοίκησης. Κακά τα ψέματα, οι Έλληνες έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη σχεδόν σε οποιονδήποτε θεσμό της χώρας και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Για να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη και οι θεσμοί και τα πολιτικά κόμματα, απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια, επιτυχημένα αποτελέσματα, λίγα λόγια και ουσία.

-Κύριε Δήμα ευχαριστούμε πολύ. Θα θέλατε να δώσετε ευχές προς τους Κορίνθιους εν όψει των ημερών του Πάσχα?

-Θα ήθελα να ευχηθώ κι εγώ μέσα από την καρδιά μου, να έχουμε Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση. Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα με τον πατροπαράδοτο, παραδοσιακό τρόπο, όπως κάναμε κάθε χρόνο, να πάμε στην εκκλησία, να περάσουμε το Πάσχα με την οικογένεια μας, τους φίλους μας και τους συγγενείς μας. Ο λόγος όμως που δε θα το κάνουμε αυτό είναι για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι και να νικήσουμε αυτή τη μάχη, να είμαστε υγιείς, ώστε του χρόνου κάθε εποχή να μπορέσουμε πάλι να είμαστε παρόντες στην εκκλησία και να γιορτάσουμε μαζί με τα οικεία μας πρόσωπα.

Ευχόμαστε κι εμείς στον Υφυπουργό Καλό Πάσχα και ό,τι καλύτερο στα σχέδια του και τις δράσεις του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.