Το μεθυστικό Γιεμ στο Σοφικό Κορινθίας (24 φωτογραφίες)

2284

Και τα βήματα χτυπούν δυνατά στο έδαφος και φωνές στεντόρειες αντρικιές, δίνουν τον ρυθμό και τους στίχους των τραγουδιών στα χείλη των χορευτών. Όλοι μαζί σφιχταγκαλιασμένοι σε έναν κυκλικό χορό στον προαύλιο χώρο της Ευαγγελίστρας λογιών λογιών ηλικίες και καταγωγές – μιας και δεν αφορά μόνο τους ντόπιους, όπως μας διαβεβαίωσε η κ. Πετρούλα Στέφα, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σολυγείας- χωρίς την συνοδεία οργάνων τραγουδούν από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι και την Τρίτη, μέχρι να νιώσουν ότι ήρθε η ώρα να ξαποστάσουν.

«Όλοι τον ήλιο τον κοιτούν
Που πάει να βασιλέψει
Κι η κόρη όπου έχει τον καημό
Την θάλασσα αγναντεύει»

Χορός του Γιεμ στο Σοφικό. Ένα έθιμο που κανείς δεν ξέρει να σου πει πότε ξεκίνησε και γιατί. Το σίγουρο είναι ότι συνεχίζει ακάθεκτο χρόνια τώρα και το πιο αισιόδοξο είναι το ότι συμμετέχουν και νεαρές ηλικίες.  Ένας χορός που συνοδεύεται από τραγούδια των οποίων το μέτρο πολλές φορές νιώθεις να σε μεθάει , όπως μεθούσε κάποτε ο Βάκχος με τους ύμνους τους και τα ευοί ευάν τους ανθρώπους .  Εδώ επαναλαμβάνεται το «γιεμ» και μέχρι και την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, μπορεί ακόμα να μην έχουν σταματήσει να χορεύουν και να τραγουδούν.

Βρεθήκαμε εκεί, ημέρα δεύτερη του εθίμου και είχαμε την τύχη να το καταγράψουμε αλλά και να γνωρίσουμε μια σημαντική πτυχή του και μια όμορφη ιστορία : Η κ. Πετρούλα Στέφα μας είπε, ότι το έθιμο αυτό δεν σταματά ποτέ ακόμα και όταν υπάρχει πένθος. Πρόσφατα, πέθανε ένας άντρας ο οποίος ήταν η ψυχή του Γιεμ και πολύ αγαπητός στο χωριό. Ο μπροστάρης του χορού αυτού και αυτός που έδινε τον ρυθμό χρόνια τώρα. Σήμερα, η μαυροφορεμένη γυναίκα του, τοποθέτησε μια καρέκλα και παρακολούθησε τον χορό. Έμεινε εκεί καθ’ όλη την διάρκεια. «Την λέμε Καπετάνισσα», μου είπε. Την έπιασα να συγκινείται, να σκουπίζει τα δάκρυά της και να συνεχίζει να βλέπει τους μικρούς και τους μεγάλους να τραγουδούν.

«Βλέπει καράβια κι έρχονται
Βαρκούλες κι αρμενίζουν
Κατέβα μάνα ρώτα τα
Κατέβα μάνα πες τα
Μην είδαν τον ασίκη μου
Τον αγαπητικό μου»

Καψάλη Δέσποινα
Φιλόλογος – Αρθρογράφος Rap Media

Ακολουθούν φωτογραφίες από τον χορό του Γιέμ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.