Το Ηραίον Περαχώρας και η λατρεία της Ήρας

454

Στα βορειοδυτικά του Λουτρακίου, λίγο μετά το καταπράσινο χωριό της Περαχώρας, κοντά στο Φάρο του ακρωτηρίου Μαλαγκάβι σώζονται τα ερείπια του περίφημου ιερού της Ήρας.

Το ιερό χωρίζεται σε δύο τμήματα, στο ιερό της Ήρας της Ακραίας και στην Ήρα Λιμενία και χρονολογείται γύρω στο 8ο-7ο αι. π.Χ.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ήρα έχει τον τίτλο της ‘προστάτιδας της οικογένειας’. Οι μαρτυρίες όμως για την λατρεία της μετά από τις αρχαιολογικές ανασκαφές ναών, αφιερωμένων σε αυτή, καταδεικνύουν μία ισχυρή θηλυκή θεότητα, προτού την υποτάξει ο Δίας σαν σύζυγό του.

Η γέννηση της Ήρας, κόρης του Κρόνου και της Ρέας, τοποθετείται στη Σάμο, στη Στυμφαλία, στην Εύβοια και αλλού. Η ομορφιά της απαράμιλλη, κάτι που εξηγεί τη θέση της δίπλα στον Δία. Η αποπλάνηση της από το Δία κατέχει ξεχωριστή θέση στην μυθολογία. Την πολιορκούσε στενά, μέχρι που, καταστρώνοντας ένα σχέδιο, την υπέταξε για πάντα.

Σύμφωνα με το μύθο, καθώς η θεά περπατούσε στο δάσος, στο όρος Θόρναξ, κοντά στην Ερμιόνη, ο Δίας τής εμφανίστηκε σαν κούκος κι έπεσε στα πόδια της. Η ανυποψίαστη Ήρα τον αγκάλιασε και τότε πήρε ο παμπόνηρος Δίας την πραγματική του μορφή. Με αυτόν τον τρόπο την εξαπάτησε και κατάφερε να την κατακτήσει για πάντα και να την υποτάξει. Η αναπαράσταση αυτής της μυθολογικής σκηνής υπάρχει στο Ηραίο του Άργους, όπου πάνω στο σκήπτρο που κρατούσε η θεά, κάθεται ένας κούκος που δεν είναι άλλος από τον μεταμφιεσμένο Δία.

Μία άλλη ιστορία αναφέρει το Ηραίο της Περαχώρας ως τον τόπο που έθαψε η Μήδεια τα παιδιά της, αφού τα δολοφόνησε για να εκδικηθεί τον σύζυγό της Ιάσονα για την προδοσία του. Ανέβηκε στο άρμα της μαζί με τα νεκρά σώματα των παιδιών και πέταξε μακρυά από την Κόρινθο. Σταμάτησε στο ναό της Ήρας, έσκαψε τη γη και έθαψε τα σώματα των αγαπημένων της παιδιών, θρηνώντας τα με βαθύ πόνο.

Ο Ναός της Ήρας στην Περαχώρα στέκει δίπλα στα κύματα, περιτριγυρισμένος από μία αρχαία και μυστικιστική ενέργεια του παρελθόντος. Ένα παρελθόν που ζητά απαιτητικά την θέση του στο παρόν και στο μέλλον, φωνάζοντας βουβά, μέσα από τις επιταγές τις δοξασμένης αρχαιότητας και της φημισμένης μυθολογίας μας πως ΕΔΩ συνδέεται ο κόσμος, πως ΕΔΩ υπάρχουν οι απαντήσεις που όλοι ψάχνουμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.