Τηλεργασία : Η νέα διάσταση της εργασίας.

1161

Μία νέα μορφή εργασίας έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας τελευταία. Η ανάγκη της διαμονής μας στο σπίτι και η μη δυνατότητα μετάβασης στο χώρο εργασίας, έχει δώσει χώρο στην ανάπτυξη της τηλεργασίας.

Πρόκειται για την εργασία που δεν τελείται στον εργασιακό χώρο και πραγματοποιείται με τη χρήση της τεχνολογίας και της τηλεπικοινωνίας. Η μετακίνηση και οι αποστάσεις εκμηδενίζονται και δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη λόγω των λιγότερων επαγγελματικών συναλλαγών ευνοεί και το φυσικό περιβάλλον, αφού μείωση μετακινήσεων ισοδυναμεί με μείωση ρύπων.

Ελοχεύει βέβαια ο κίνδυνος της κοινωνικής απομόνωσης καθώς και της μείωσης του ελεύθερου χρόνου. Ο διαχωρισμός του ελεύθερου χρόνου και του χρόνου εργασίας δεν είναι πάντα εύκολα διακριτός, όταν η εργασία πραγματοποιείται στον οικογενειακό χώρο. Έτσι, δημιουργείται ο κίνδυνος της εργασιομανίας. Η τηλεργασία απαιτεί τεχνολογία και η τεχνολογία κοστίζει. Οπότε ίσως να απαιτήσει κάποια παραπάνω έξοδα, τουλάχιστον για την αρχή.

Ένα ακόμα αμφίσημο σημείο σχετικά με την τηλεργασία έγκειται στην δυσκολία αξιολόγησης του τηλεργαζόμενου, καθώς είναι θεωρητικά ‘αόρατος’, γι΄αυτό και αξιολογείται μόνο από το αποτέλεσμα της εργασίας του, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες.

Η τηλεργασία έχει αρκετά πλεονεκτήματα, είναι απολύτως δημιουργική αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Η οργάνωση ενός άνετου και λειτουργικού χώρου εργασίας, ο σωστός σχεδιασμός του τρόπου εργασίας καθώς και ο επιτυχημένος χρονικός προγραμματισμός αποτελούν σημεία-κλειδιά στην διεκπεραίωση της εργασίας μας από το σπίτι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.