Θεοδώρα Μαρκέλλου-Διαιτολόγος: Τι να τρώτε στην εγκυμοσύνη. Ποιες τροφές απαγορεύονται

1587

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο MoriasNews, η γνωστή Κορίνθια Θεοδώρα Μαρκέλλου – Σύμβουλος Διατροφής, Διαιτολόγος, με Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία, συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες για τη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αρχικά η Θεοδώρα Μαρκέλλου τονίζει: “Η διατροφή κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης  θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική και οι μανούλες θα πρέπει να σκέφτονται τι τρώνε και να προσαρμόζουν το διαιτολόγιο τους. Υγιεινή διατροφή σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω από το να αυξήσουν τις ποσότητες που καταναλώνουν καθημερινά“.

Πιο αναλυτικά, η γνωστή διαιτολόγος υπογραμμίζει: “Η ημερησία διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει 5-6 τακτικά γεύματα, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων. Επιπλέον, θα πρέπει καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Σε εβδομαδιαία βάση προτείνεται:2 φόρες ψάρι,2 φορές κοτόπουλο η άπαχο κρέας,1-2 φορές όσπρια και λαδερά. Φυσικά, θεωρείται αναγκαία η αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος (αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αρακάς, δημητριακά ολικής αλέσεως) καθώς είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Τέλος, προβλέπεται καλό πλύσιμο στα φρούτα και λαχανικά“.

Η Θεοδώρα Μαρκέλλου στην αποκλειστική συνέντευξη στο MoriasNews επισημαίνει και συμβουλεύει τις έγκυες για τις τροφές, που απαγορεύονται κατά την εγκυμοσύνη: ” Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύονται οι εξής τροφές: συκώτι, τυριά Μπρι, μπλε τυριά, ωμά αυγά, μαγιονέζα, μους, τροφές που περιέχουν ωμό αυγό, ή μισοψημένο κρέας ή ψάρι, ξηροί καρποί, αυγά και θαλασσινά, εάν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό αλλεργιών. Επίσης, δίνεται έμφαση στον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου (αλάτι) ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση οιδήματος και υπέρτασης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανιτά, γλυκίσματα, λιπαρά ζωικής προέλευσης, τυποποιημένα σνακ. Τέλος, προτείνεται να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα το κρέας, ψάρι και το κοτόπουλο ” και ολοκληρώνει: “Συστήνεται η κατανάλωση 1,5-2 λίτρα υγρών ημερησίως“.

Πίνακας από τη Σύμβουλο Διατροφή- Διαιτολόγο Θεοδώρα Μαρκέλλου:

ΒΜΙ ΠΡΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
ΒΜΙ<19.8 12,5-18,Ο ΚΙΛΑ
ΒΜΙ>19,8-26,0 11,5-16,0ΚΙΛΑ
ΒΜΙ>26,0-29,0 7,0-11,5ΚΙΛΑ
ΒΜΙ>29,0 7,0ΚΙΛΑ
ΚΥΟΦΟΡΙΑ ΔΙΔΥΜΩΝ 15,9-20,4ΚΙΛΑ

e-mail:thmarkellou@gmail.com

instagram:Theodora.Markellou

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.