Θανάσης Πετράκος: Γνωρίζετε ότι είναι η κρίσιμη ημέρα σήμερα για την ελευθερία στο διαδίκτυο;

453

Δελτίο Τύπου

Σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου έρχεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο νέος κανονισμός για τα Πνευματικά Δικαιώματα και θα κρίνει το μέλλον και την ελευθερία του Διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, τα άρθρα 11 και 13(τωρα 17), επιβάλλουν μηχανισμούς ελέγχου του Ίντερνετ με αποτέλεσμα να μπαίνουν φραγμοί στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης στο διαδίκτυο, για να ικανοποιηθούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα ισχυρών πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου.
Συγκεκριμένα το άρθρο 13 (πλέον 17) του κανονισμού επιβάλει στους παρόχους υπηρεσιών (Facebook, Google, Youtube, WordPress κλπ) να φιλτράρουν ότι ανεβάζετε στο διαδίκτυο.
Ενώ το άρθρο 11 θεωρεί ότι οι απλοί σύνδεσμοι που βάζετε στον «τοίχο» σας στα κοινωνικά δίκτυα είναι παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επαφές με lobby εκδοτών που επιχειρούν να ελέγξουν το διαδίκτυο και να το μετατρέψουν σε καλωδιακή τηλεόραση με περιεχόμενο εγκεκριμένο μόνο από όσους έχουν το πορτοφόλι να το κάνουν.
Οι περισσότεροι απερχόμενοι Ευρωβουλευτές δεν γνωρίζουν το αντικείμενο .
Ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που συμμετείχε στην κινητοποίηση που έγινε στην Αθήνα ενάντια στη λογοκρισία του διαδικτύου ήταν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στις 26 Μαρτίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα κριθεί το μέλλον του ελεύθερου διαδικτύου. Κομισιόν και Συμβούλιο, μέσω της Οδηγίας για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, θέλουν να βάλουν φραγμούς στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης στο διαδίκτυο, για να ικανοποιήσουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα ισχυρών πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου. Θέλουν να θεσπίσουν μηχανισμούς ελέγχου της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία εκμεταλλεύονται, αντί για τους άμεσους παραγωγούς, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η Λαϊκή Ενότητα υπερασπίζεται το ελεύθερο διαδίκτυο ως μια κοινωνική κατάκτηση και αντιστέκεται σε κάθε μορφή λογοκρισίας και ελέγχου του. Μαζί με ευρωβουλευτές της Αριστεράς καταθέσαμε τροπολογία διαγραφής του άρθρου 13 για τα φίλτρα αναφόρτωσης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.