Στο χορό των Λυρίδων: “Βροχή” από τα πεφταστέρια της Άνοιξης, απόψε και αύριο το βράδυ

1911

Βροχή αστεριών επιφυλάσσει το αποψινό και το αυριανό βράδυ, αφού η ώρα για την κάθοδο των Λυρίδων έφτασε όπως και κάθε χρόνο, κάθε Άνοιξη.

Οι Λυρίδες είναι μια βροχή διαττόντων (μετεώρων) που διαρκεί από τις 16 Απριλίου έως τις 26 Απριλίου κάθε χρόνο. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα, κοντά στον φωτεινότερο αστέρα αυτού του αστερισμού, τον α Λύρας (κοινώς Βέγας). Η κορύφωση τους παρατηρείται συνήθως γύρω στις 22 Απριλίου κάθε χρόνο.

Οι Λυρίδες του Απριλίου αποτελούν την ισχυρότερη ετήσια βροχή μετεώρων από χαλάσματα κομήτη μεγάλης περιόδου, γεγονός που οφείλεται στο ότι, σε σχέση με άλλους παρόμοιους κομήτες μεγάλης περιόδου (200–10.000 χρόνια), ο συγκεκριμένος έχει σχετικά μικρή τροχιακή περίοδο περίπου 415 ετών.

Η βροχή κορυφώνεται συνήθως γύρω στις 22 Απριλίου και το πρωί της 23ης Απριλίου και οι μετρήσεις κυμαίνονται συνήθως από 5 έως 20 μετέωρα ανά ώρα, περίπου 10 κατά μέσο όρο. Πιο τυχεροί είναι οι παρατηρητές στην ύπαιθρο που μπορούν να δουν περισσότερα από τους παρατηρητές σε μια πόλη.

Φέτος είμαστε τυχεροί γιατί ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και μία νύχτα χωρίς φεγγάρι, όπως η σημερινή, επιτρέπει την παρατήρηση περισσότερων μετεώρων. Οι Λυρίδες του Απριλίου περιέχουν ορισμένα μετέωρα που μπορεί να είναι πιο φωτεινά, γνωστά ως “βολίδες” τα οποία ρίχνουν σκιές για ένα δευτερόλεπτο και αφήνουν πίσω τους καπνίζοντα ίχνη θραυσμάτων που διαρκούν αρκετά λεπτά.

Οι “βροχή” των Λυρίδων είναι ένα φαινόμενο που έχει μελετηθεί πολλούς αιώνες πριν και έχουν καταγραφεί σημαντικά γεγονότα και παρατηρήσεις. Το 1982, ερασιτέχνες αστρονόμοι μέτρησαν 90 Λυρίδες ανά ώρα κατά την κορύφωση και παρόμοια νούμερα παρατηρήθηκαν και το 1922. Μια ισχυρότερη βροχή έως και 700 μετέωρων ανά ώρα εμφανίστηκε το 1803 και ένα ακόμα τέτοιο ξέσπασμα, το παλαιότερο γνωστό, καταγράφηκε στις 23 Μαρτίου του 687 π.Χ.

Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να χαζέψουμε τα αστέρια και να κάνουμε τις ευχές μας, καθώς αυτά πέφτουν. Και που ξέρεις? Ίσως φέτος να πραγματοποιηθούν..

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.