Πρωταπριλιά-Θύμα ή θύτης?

607

Την 1η ημέρα του Απριλίου συνηθίζεται να λέμε αθώα ψεματάκια και να προσπαθούμε, με ιδιαίτερες ευρεσιτεχνίες, να ξεγελάσουμε το οποιοδήποτε αθώο θύμα μας. Το έθιμο αυτό ακολουθείτε από όλο το πλανήτη και σε κάθε γωνιά του, κάποιοι έχουν πλέξει κάποιο ψέμα, και δημόσια μάλιστα.

Η ρίζα του βρίσκεται στην Ευρώπη και υπάρχουν δύο εκδοχές για το πού και πώς ακριβώς καθιερώθηκε. Η 1η θέλει τους Κέλτες να ευθύνονται γι’αυτό. Οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες και κάθε 1η Απρίλη ξεκινούσαν το ψάρεμα, αφού τότε ξεκινούσε επίσημα η εποχή του ψαρέματος. Ήταν πολύ περήφανοι για τις ικανότητές τους και λόγω ανταγωνισμού με τους άλλους ψαράδες, πολλές φορές έλεγαν ψέματα για τα πόσα ψάρια έπιασαν..Η εποχή εξάλλου δεν τους διευκόλυνε, αφού ο Απρίλης δεν είναι και από τους πιο εύκολους μήνες για να κάνει κάποιος εξαιρετικά καλό ψάρεμα.

Η δεύτερη  εκδοχή θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Κάποιοι αντιδραστικοί που δε το δέχτηκαν, συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά, την 1η Απριλίου. Οπότε, οι υπόλοιποι, για να τους κοροϊδέψουν, τους έστελναν “πρωτοχρονιάτικα” δώρα. Κι έτσι κάπως, όλο αυτό μετατράπηκε με τον καιρό στο γνωστό έθιμο. 

Στην Ελλάδα, το έθιμο αυτό διαφοροποιήθηκε λίγο. Η βασική ιδέα παρέμεινε η ίδια. Λέμε ψέματα προσπαθώντας να ξεγελάσουμε κάποιον ώστε να έχουμε, όπως πιστεύεται σε πολλές περιοχές, την τύχη με το μέρος μας για όλη τη χρονιά. Όσο για το θύμα, δυστυχώς θα συναντήσει ατυχίες!!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το κυνήγι του υποψήφιου θύματος. Θύμα η θύτης για φέτος?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.