Πέθανε ο πρώην Γεν.Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν

633

Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Κόφι Ανάν, σε ηλικία 80 ετών, μετά από μια σύντομη ασθένεια που τον ταλαιπώρησε.

Με λυτό τρόπο η οικογένεια Ανάν και το Ίδρυμα Κόφι Ανάν ανακοίνωσαν τον θάνατο του.

«Με απέραντη θλίψη η οικογένεια Ανάν και το Ίδρυμα Κόφι Ανάν ανακοινώνουν ότι ο Κόφι Ανάν, ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, απεβίωσε γαλήνια το Σάββατο 18 Αυγούστου έπειτα από σύντομη ασθένεια» ανέφερε η ανακοίνωση του ιδρύματος που φέρει το όνομα του εκλιπόντος.

 

Ποιος ήταν ο Κόφι Ανάν;

 

Ο Κόφι Ανάν, γεννήθηκε στο 1938 στο Κουμάσι της Γκάνας. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.

Άρχισε να εργάζεται στον ΟΗΕ το 1962 ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη. Στην συνέχεια και αφού ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε υπηρεσίες και σε οργανισμούς του ΟΗΕ, έφτασε πολύ γρήγορα στις θέσεις του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού, του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού, του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών.

Την 1η Ιανουαρίου 1997 ο Κόφι Ανάν κατέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, σε αντικατάσταση του Αιγύπτιου Μπούτρος Γκάλη. Η θητεία του στη θέση αυτή ανανεώθηκε την 1η Ιανουαρίου 2002 και ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Υπήρξε ο δεύτερος αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κόφι Αναν για τις υπηρεσίες του ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τιμήθηκε με το Νομπελ Ειρήνης το 2001.

Ο πρώην γενικός γραμματέα του ΟΗΕ, ήταν νυμφευμένος με την Σουηδή δικηγόρο Νάνε Ανάν, με την οποία απέκτησε μια κόρη, ενώ είχε και δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο με τη Νιγηριανή Τίτι Αλακίτζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.