Περιηγητές στην Κορινθία κατά τον 16ο έως 19ο αιώνα

881

Προς το τέλος του 16ου και μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα, η Κόρινθος αρχίζει να διαφαίνεται στους δρόμους των ταξιδιωτών σαν σταθμός ελάχιστα επιθυμητός. Αντίθετα, από τα μέσα του 18ου αιώνα και μέχρι την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η περιήγηση συνδέεται με την ανερχόμενη αρχαιολατρία – αρχαιομανία – αρχαιοθηρία.

Τέλος, στις αρχές του 19ου αιώνα, σημαντικοί περιηγητές κινούνται στην Κορινθία και εκφράζουν σε τόπο ευμενή τους προσωπικούς τους μύθους, τη ζεύξη αρχαίου-νέου ή καταγράφουν προσεκτικά ό,τι σημαντικό έχει να επιδείξει η περιοχή. Μνημεία, ερείπια, ναοί, τοπίο, αγάλματα, φιλολογικά ερανίσματα, ποιητικοί συνειρμοί, επιγραφές και μυθοπλασίες, όλα παρελαύνουν στα οδοιπορικά σε εμπνευσμένους συνδυασμούς.

Μια πνοή φιλελληνικού ανέμου τρέφει τους ταξιδιώτες και γαλουχεί τα οδοιπορικά και εικαστικά έργα τους. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι παρακάτω αναφερόμενοι ταξιδιώτες οι οποίοι περιηγήθηκαν την Κορινθία, κατέθεσαν τις οδοιπορικές τους εμπειρίες και απεικόνισαν με ενθουσιασμό τις εντυπώσεις τους.

Περιηγητές στην Κόρινθο από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα:

Ο Γάλλος αρχαιολόγος- γιατρός Jacob Spon

Ο Άγγλος George Wheler, 1682

Η Εταιρεία των “αρχαιόφίλωνDilettanti στην Αγγλία, πραγματοποίησε αρχαιολογικές αποστολές (1765-1846) στον ελληνικό χώρο. Οι αποτυπώσεις των Le Roy και Stuart-Revett -ιδιαίτερα στην περίπτωση του δωρικού ναού της Κορίνθου- απετέλεσαν εικαστικά πρότυπα έως τα τέλη σχεδόν του 19ου αιώνα.

Ο αρχαιολόγος και ζωγράφος Edward Dodwell

Ο αρχαιολόγος, τοπογράφος και χαρτογράφος William Gell

Ο Εσθονός Otto Magnus von Stackelberg, 1810-1814

Ο καλλιτέχνης Η. William Williams, 1817

Ο Άγγλος λόγιος επίσκοπος Christopher Wordsworth, 1832-1833

Οι John Harrison Allan και André Louis W.A. de Sinet

Ο Γάλλος αρχαιολόγος Philippe Le Bas με τον ζωγράφο Eugène Landron

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Βιγγοπούλου Ιολ., Οι Ευρωπαίοι Περιηγητές στην Κορινθία. Ταξίδια και Εικόνες, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.