Η Πελοπόννησος στη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου το 1797 [φωτο]

989

Μέσα στην Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, ο ίδιος αποφάσισε να μας δώσει καλύτερους χάρτες από αυτούς, που ήταν γνωστοί την εποχή εκείνη, όπως και ο παρακάτω χάρτης.

Με περισσότερα ίσως από κάθε άλλη περιοχή αρχαία τοπωνύμια, η Πελοπόννησος του Ρήγα Φεραίου, διατηρεί τον χαρακτήρα της Χάρτας ως έργου στο οποίο παρατίθενται κάθε λογής πληροφορίες από την Αρχαιότητα μέχρι την εποχή του. Λίγο βορειότερα από το Γύθειο σημειώνει «Εδώ εκατοίκουν οι ήλωτες», βορειοανατολικά του «Μαλαία» ότι υπάρχει ιερόν τον Απόλλωνος, την Μεγαλόπολη, που ονομάζει και Χριστιανόπολη και την ταυτίζει (όπως πολλοί) με το Λεοντάρι, το οποίο αναφέρει ως «Πολυβίου πατρίς».

Το περίεργο είναι ότι δεν υπάρχουν τα τόσο προσφιλή στον Ρήγα Φεραίο επεξηγηματικά σημειώματα στην Ολυμπία, την Σπάρτη, τον Ακροκόρινθο, τις Μυκήνες, ή τη Λέρνα. Για την Ολυμπία βέβαια και για την Σπάρτη υπαρχουν οι γνωστές επιπεδογραφίες που έχει αντιγράψει ο Ρήγας Φεραίος από τον Μπαρμπιέ ντύ Μποκάζ.

Από τους νεότερους χρόνους σημειώνονται το Πόρτο Κάγιο, το Μέγα Σπήλαιο (με σταυρό), το νησί Βενέτικο νότια της Μεθώνης και πολλά άλλα. Στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάτρας, βρίσκουμε δυο άγκυρες με μια χρονολογία 1572. Έτσι σημειώνει ότι εκεί έγινε η ναυμαχία της Ναυπάκτου. Το Αίγιο αναφέρεται και ως Βοστίτζα και για τις Βοιές δίνει και άλλη ονομασία σε άλλο σημείο, τη σύγχρονη Βάτικα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Λιακόπουλος Γ., Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ 16ος – 18ος ΑΙΩΝΑΣ, Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού χώρου, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ, σελ. 178-179

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.