ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΓΗ: Η ΜΥΘΙΚΗ ΑΚΜΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

861

Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη

Ό ΠΛΟΥΤΟΣ και η γλυκειά ζωή, της μυθικής Πόλης των Πόλεων, με τη προστασία των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, έχει αφήσει άσβηστα χνάρια, πάνω, και μέσα στη γή της. Γλυπτά και αγάλματα, Θεών, Μουσών, Ήρώων, από λευκό μάρμαρο, διακοσμημένα με ατόφιο χρυσό, του Ερμή, της Αθηνάς, του Κλάριου Απόλλωνα,
της Αφροδίτης, του Ηρακλή, και Ρωμαίων Αξιωματολυχων, μαρτυρούν την ακμή της και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Λαμπροστολισμένη, με περίφημα έργα Τέχνης, ξακουστή για τα πήλινα μελανόμορφα αγγεία, Κορινθίων δημιουργών, θαυμαστή παραγωγή, που, ταξίδευε σ’ όλο τον Κόσμο, και κοσμούσε Ιερά, κρήνες, και κτήρια, εντός και εκτός των τειχών δια χειρός Κεραμέων, στο φημισμένο Εργαστήρι, τον Κορινθιακό Κεραμεικό. Ή ακμάζουσα ιερά Πορνεία, της Αφροδίτης, η περιλάλητη, με 1000 Ιέρειες, αφιερωμένες δούλες στη Θεά, η πιό διάσημη η Λαϊδα, της χάρισε πλούτο αμύθητο, μιας και η διαμονή των κοινών θνητών, στη Πόλη των Πόλεων, ήταν πολύ δαπανηρή, ως η σωζόμενη επιγραφή μας πληροφορεί. “Ού Παντός πλείν ες Κόρινθον“. Πρώτη άκουσε,τον Απόστολο της χριστιανικής Πίστης, να διδάσκει, ταπεινότητα, με την ελπίδα, να βρεί τον δρόμο του Χριστού τον καλό τον ίσιο, που είναι από την άλλη όχθη, αυτής των ηδονών.

-ΜΝΗΜΕΙΟ της Ανθρωπότητας, η ΔΙΟΛΚΟΣ της Κορίνθου, στέκει ακόμα εδώ, γεμάτη από τα χνάρια των δοξασμένων Προγόνων, της Νέα Πόλης, που ΄σέρναν με σοφία, τα καράβια τους, πάνω στο δυνατό κορμί της, και την ταξίδευαν στην Οικουμένη. Ένωσαν με τρόπο απλό, μα και σοφό, δυό θάλασσες, σαν αδελφές, αχώριστες, και του μνημείου τα σημάδια άσβηστα, για να θυμίζουν.

-ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ Πολιτισμών ο Ποντιάδα Ισθμία, που τα αρχαία χρόνια της Κορίνθου, πάντρεψε επιρροές, προερχόμενες από παντού. Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε οικισμούς, από τη νεολιθική και Πρωτοελληνική περίοδο. Ήκμασε, λόγω της εμπορικής σχέσης, της Κορίνθου, με όλον των κόσμο. Μετά τη πτώση των Μυκηναϊκών Βασιλείων, Ιωνικοί μύθοι, αυτοί του Παλαίμωνα και του Θησέα, την ταξίδεψαν. Το Ιερό του Ποσειδώνα που υψώθηκε, στο δάσος με τις κουκουναριές, σε περίοπτη θέση, έγινε τόπος συνάντησης, των Ελλήνων, για σύσφιξη των δεσμών τους. Σύμφωνα με τον μύθο η Ίσθμία, άρχισε τους νεκρικούς αγώνες, προς τιμή του Ήρωα Μαλικέρτη, -Παλαίμονα, όταν με τη μητέρα του, Ινώ Λευκοθέα, έπεσαν από βράχο, στον Σαρωνικό, και ένα δελφίνι, πήρε το παιδί στη ράχη του, και το ακούμπησε στη παραλία νεκρό. Ερείπια μαρτυρούν, και την ύπαρξη του Ιερού, όπου οι Κόρινθος, τελούσε τους αγώνες των Ισθμίων. Σέ εξέχουσα θέση, τον 2ο π.Χ. αιώνα, σηκώθηκαν στο σηκό του Ιερού, αγάλματα, του Μελικέρτη, του Ποσειδώνα, και της συζύγου του Αμφιτρίτης. [ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ]

[Παυλίνα Μπεχράκη]

Από το εικονιζόμενο βιβλίο μου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.