ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΓΗ: ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΣ [Συνέχεια από το προηγούμενο]

960

Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη

Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ως αποικία του της Οικογένειας, του Καίσαρα Αυγούστου, στολίστηκε με περικαλλή κτίρια, μνημεία, και οικίες Ρωμαίων, και Ελλήνων, που αντανακλούν, τον πλούτο της, και απεικονίζεται, σε επιγραφές και νομίσματα. Σταδιακά όμως χάνει την αίγλη της, λόγω καταστροφών, από επιδρομές βαρβάρων, και του Εγκέλαδου.

Ό ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ μας πληροφορεί, πληρέστερα, χάρη της επίσκεψής του, στη φημισμένη Πόλη φτάνοντας από των Κεχρεών το λιμάνι, όπου πρωτοαντίκρισε το Κράνειον Άλσος, ένα από κυπαρίσσια δάσος, όπου και οι τάφοι, του Διογένη και της Λαϊδας.

– ΟΛΑ τα αρχαία κτίσματα, και μνημεία, ανακαινισμένα και μετασκευασμένα, από τους Ρωμαίους, που σεβάστηκαν, και τίμησαν, αυτή την δοξασμένη Ελληνική Πόλη, κατά πως της, έπρεπε, ίσως και θέλοντας να σβήσουν, τη μνήμη, της καταστροφικής μανίας, του Ύπατου Μόμμιου, τη σύληση των κτερισμάτων, των αρχαίων, Κορινθιακών τάφων, θησαυρισμάτων ανεκτίμητων, που μεταφέρθηκαν στη Ρώμη, ή Πουλήθηκαν.

ΡΩΜΑΊΚΗ Αγορά, με περικαλλή καταστήματα, κτίρια, αγάλματα, των Αρχαίων Θεών, της Αρτέμιδος, Εφεσίας, και της Αθηνάς, όπως και υψηλόβαθμων Ρωμαίων, εκοσμείτο Ό Αρχαίος Ναός του Απόλλωνα, μετασκευασμένος, για την Αυτοκρατορική Λατρεία, δέσποζε της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου και το Βήμα, χώρος τελετών και ομιλιών. Τό Ιερό της Αθηνάς χαλινίτιδας, που βοήθησε τον Βελλερεφόντη, να ζέψει τον Πήγασο, τά Προπύλαια, το Ασκληπιείο, το Ιερό της Πάνδημης Αφροδίτης, το Θέατρο, διακοσμημένο, με μυθικές σκηνές, όπως οι άθλοι του Ηρακλή, η Αμαζονομαχία, και Γιγανομαχία, οι κρήνες της Πειρίνης, της Λέρνας, των Λύχνων, μετασκευασμένα, μαρτυρούν, την ακμή της.

Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ ως η αρχαιολογική σκαπάνη μας πληροφορεί, και πολλά θησαυρίσματα, που ανακάλυψε, φυλάσσονται στο Μουσείο της, με περισσή φροντίδα, ως αποικία Ρωμαϊκή, κτίστηκε από την αρχή, και απόκτησε, τη παλιά της αίγλη, που κατάστρεψαν, οι επιδρομές βαρβάρων, στους χρόνους της παρακμής της, αλλά και ο Εγκέλαδος. Μά και πάλι υψώνεται περήφανη, πάνω στη γή και εξελίσσεται, σε ακμάζουσα Πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας! [ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ]

[Παυλίνα Μπεχράκη]

Από το εικονιζόμενο βιβλίο μου 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.