ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΓΗ: ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ [Συνέχεια από το προηγούμενο]

840

Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη

ΑΚΡΟΠΟΛΗ της Αρχαίας Πόλης ο Ακροκόρινθος, φρουρός ακοίμητος προστάτης, ενωμένος με τα μακρά τείχη, της χαρίζει ασφάλεια, δύναμη, και αυτή η ωραία, ξέγνοιαστη ερωτοτραγουδάει. Ό Παυσανίας, μας πληροφορεί, ότι η Θεά Αφροδίτη, εκεί κατοικούσε, με χίλιες δούλες- Ιέρειες, αφιερωμένες ως αναθήματα, από κοινούς θνητούς, ευχαριστώντας την, για τη νίκη που ένοπλη χάριζε, στους Κορίνθιους, στον Πόλεμο, ακόμα και στους αθλητές, στους αγώνες. Στόν ίδιο Ναό,-Ιερό, λατρευόταν ο Ήλιος και ο Ερωτας. Καλωσόριζαν τους Κορίνθιους μέσα στά τείχη, του Ακροκόρινθου τους Πολίτες Κορίνθιους, και τους ταξιδευτές, λαμπρά Ιερά, της Δήμητρας, κόρης της Βίας, και της Ανάγκης, της μητέρας των Θεών, των Μοιρών, της Ήρας Βουναίας του, Δυό Τεμένη της Ίσιδος, και τέσσερα αφιερωμένα, σε Αιγύπτιες Θεότητες!

– “ΟΥ ΠΑΝΤΟΣ πλείν ες Κόρινθον” ακούγεται σ’ όλη την Οικουμένη τότες που η φτεροφόρος φήμη της, με φορεσιά πολύτιμη, και λαμπροστολισμένη, μ’ ελληνική γλυκολαλιά, τη δόξα και τα πλούτη της ταξίδευε μ’ αλαζονεία περισσή σαν διαλαλούσε, πως ήταν δύσκολο κοινοί θνητοί να τη χαρούνε, μιάς και για χάρη, των πιό όμορφων Θεών της Αφροδίτης και του Απόλλωνα, φτιάχτηκε, από του ίδιου του Δία του Αρχιτέκτονα όλου του Κόσμου, τα θεϊκά τα χέρια, κι’ είναι απαιτητική απ’ τους κοινούς θνητούς, η ωραία Πόλη! Γι’ αυτή την ωραιότητα, πολλοί Θεοί, θελήσανε να τήνε κατοικήσουν, ή Ήρα, η Αθηνά, η Δήμητρα, ο Διόνυσος, και ο Θεός της Θάλασσας, ο χθόνιος Ποσειδώνας!

ΉΓΕΤΙΔΑ Πόλις η Αρχαία Κόρινθος, δίπλα στις Ηγέτιδες Αθήνα
και Σπάρτη, κατά τον Θουκυδίδη, έδωσε πρώτη την αφορμή
του εμφύλιου σπαραγμού. Εντάχθηκε στη Πελοποννησιακή
Συμμαχία, στο πλευρό της Σπάρτης, ως αντίπαλος της Αθήνας,
και στο τέλος του Πολέμου,και τη καταστροφή της Σπουδαίας Πόλης, στράφηκε εναντίον της ηγεμονεύους Σπάρτης,
διεκδικώντας την ανεξαρτησία. Μετά την ήττα, από
τον Φίλιππο Β’ τον Μακεδόνα Βασιλέα, Πατέρα του Αλέξανδρου
ή Κόρινθος έγινε τόπος συνάντησης των Ελλήνων, πλην Λακεδαιμονίων, όπου με το “κοινό” τη Πανελλήνια Συμμαχία,
αναγνωρίστηκε ο Κυρίαρχος, Μακεδόνας, Αρχιστράτηγος,
στην εκστρατεία εναντίον των Περσών, την οποία λόγω του θανάτου του ο διάδοχός γιός του Αλέξανδρος πραγματοποίησε.

– Ή ΚΟΡΙΝΘΟΣ, η Ηγέτιδα Πόλη, συμμετείχε στο πλευρό, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην εκστρατεία στην Ασία. Μετά τον θάνατο του Μακεδόνα Βασιλέα, Έλληνα Στρατηλάτη, έγινε θέατρο μαχών, μεταξύ των διαδόχων, με τίμημα και πάλι την ανεξαρτησία της. Αρκετά χρόνια αργότερα, επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κυριεύτηκε από τον Ύπατο Λεύκιο Μόμμιο, την κατέστρεψε, εξανδραπόντισε τους κατοίκους, άρπαξε τα έργα της κλασικής Αρχαιότητας, και η Τρανή Πόλη με την Αρχαία Ελληνική μορφή, χάθηκε για πάντα, από προσώπου γης.

[Από το εικονιζόμενο βιβλίο μου]

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.