Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

746

Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη

Ή ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ της Τέχνης φίλε Αναγνώστη δεν είναι προνόμιο των μυημένων και των ειδικών, αντίθετα κατοικεί, ακόμα και μέσα στον πιό απλό άνθρωπο, και στηρίζεται σε μιά απλή, γνωστή αγωγή, ψυχική και συναισθηματική, του δίνει φτερά η ευαισθησία, στη κυριολεξία, και βρίσκει χαρά, να παρατηρεί και να ερευνά, ακόμα και ένα πολύ δύσκολο έργο, έτσι που αποστολή της Τέχνης δεν είναι να αντιγράφει τη Φύση, είναι να την εκφράζει.

ΖΩΓΡΑΦΟΣ δεν είναι αντιγραφέας αλλά Ποιητής, μας λέει ένας μεγάλος δημιουργός, ο Μπαλζάκ. Ενώνει το πνεύμα, την ψυχή, τη φυσιογνωμία των πραγμάτων και των όντων, για να αγκαλιάσει την αλήθεια τους. Μέσα από ένα έργο Τέχνης, ποίημα, δράμα, μουσική σύνθεση, κ.λ.π., συνομιλεί ο Καλλιτέχνης με τους άλλους ανθρώπους, για να μεταδώσει ιδέες, αξίες, συναισθήματα. Για τη Δημιουργία, δεν υπάρχουν κλειστές πόρτες. Μπορεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο, πέρα από γεωγραφικά και ιστορικά σύνορα. Γι’ αυτό λέμε πως η πολύμορφη Τέχνη ενώνει τον κόσμο και μεγάλα έργα είναι εκείνα που εκφράζουν ή παριστάνουν τους «χαρακτήρες», το ήθος, τον άνθρωπο, και όχι μόνο μιας γενιάς, μιας εποχής

-ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ όμως να ζητάει και να παίρνει ό άνθρωπος, από ένα έργο τέχνης για να μπορέσει να νιώσει ανάταση, να πλημμυρίσει από γαλήνη, να χαρεί, να παρηγορηθεί, ώστε να την αγαπήσει? Αυτός που έχει απέναντί του ένα έργο τέχνης, οφείλει να γίνει κριτικός του έργου, γιατί μόνο έτσι θα μπεί στη ψυχή του δημιουργού, ώστε να μπορέσει να ανακαλύψει, τα κρυφά του μηνύματα. Βέβαια, ο θεατής ή ο αναγνώστης που καλείται να καταλάβει ένα δημιούργημα, έχει τη δική του ζωή, και είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να αναζητήσει και να προσδιορίσει,
υποκειμενικά, και αντικειμενικά, παράλληλα, δεχόμενος πάντα, τις αρχές της διαδικασίας της λειτουργίας της δημιουργίας.

-ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ αυτή τη μικρή γραφή, φίλε Αναγνώστη, θα πούμε πως το πνεύμα, η ψυχή, η φυσιογνωμία των πραγμάτων, πρέπει να συμφωνούν με τη πραγματικότητα με μια λέξη, για να είναι αληθινό ένα έργο Τέχνης, χωρίς όμως να αντιγράφει τη φύση. Κάθε Τέχνη έχει τα δικά της εκφραστικά μέσα και τον τρόπο να πετύχει τον δύσκολο άθλο, της της Αλήθειας. Γι’ αυτό υπάρχουν τα βραχύβια έργα και τα μεγάλα, τα γνήσια, τα αθάνατα, που δεν τα αγγίζει η φθορά του χρόνου, αφού με τη πνοή τους δημιουργούν τη πραγματικότητα του αθάνατου πνεύματος, της νίκης της ζωής.!

Από το εικονιζόμενο βιβλίο μου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.