ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

562

Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη

Φίλες και φίλοι μου!
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ως Έλληνες, ένα μεγάλο Ευχαριστώ,’στή Γή, πού μάς γέννησε μάς άνάθρεψε μέ άγάπη, μάς σφράγισε όλοκληρωτικά, μέ τό άγγιγμα, τής Σπουδαίας, Ίστορικής, καί Πολιτιστικής, μακραίωνης Παράδοσης, τής τόσο γόνιμης, πλούσιας και για τα θησαυρίσματά της ,που τα περισσότερα βέβαια είναι ξενητεμένα.

ΚΑΤΑ τη ταπεινή μου γνώμη, με την ευκαιρία του γιορτασμού του 1821,μέσα στον 2021έπρεπε να τεθεί και τό θέμα επιστροφής τουλάχιστον των γλυπτών του Παρθενώνα, με μεγάλη πίεση.! Ήταν μεγάλη συκαιρία, να ευαισθητοποιηθεί ο Κόσμος όλος, έτσι που το κακούργημα αυτό τελέσθηκε κατά τη διάρκεια, των 400 χρόνων Σκλαβιάς της Ελλάδας από τους βαρβάρους.

Ή ΑΓΝΟΙΑ από τη μια των Ραγιάδων, και από την άλλη η αδιαφορία των κατακτητών, που μόνο που τους ενδιέφερε, αντι πινακίου φακής, με φιρμάνια να τα ξεπουλάνε, έγινε αιτία να κλαπεί, ένα μεγάλο μέρος, της Εθνικής μας κληρονομιάς. Ή αρχή έγινε και είναι η πλέον βάρβαρη, το 1801-1805και με τη κλοπή, όχι μόνο των Γλυπτών του Παρθενώνα, και των Αγαλμάτων, που αποκολλήθηκαν, βάναυσα, από τον Ελγιν, και βρίσκονται αγορασμένα από αυτόν στο Εθνικό Βρετανικό Μουσείο, αλλά και απογύμνωμα στη κυριολεξία, πλήθος άλλων, Μνημείων, σε όλη την Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε από τα Χρονικά των Περιηγητών, οι οποίοι από τη μιά μεριά, συνέβαλαν, για την αποτύναξη, του Τουρκικού ζυγού, με την ενημέρωση, των Ευρωπαίων, και δημιουργήθηκε το κλίμα το φιλελληνικό, με το δημιουργικό του έργο, αλλά από την άλλη, κακά τα ψέματα, με άνεση μοναδική για τους λόγους που προαναφέραμε, πλούτισαν τις συλλογές τους, με αριστουργήματά,που ακολουθούσαν στη συνέχεια, πολλά από αυτά, τη πώληση, στα Μουσεία των χωρών τους που τα, κοσμούν τώρα, χωρίς ντροπή αυτά τα κλεμμένα, αγορασμένα από τα ίδια τα κράτη τους.

ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ μας φίλοι και Εταίροι, ξεναγούν επί χρόνια ,στα Μουσεία τους, που πλουτίζουν από τα Ελληνικά αριστουργήματα, και στον μόνο Θεό που πιστεύουν είναι το χρήμα, και, είναι οι ίδιοι που έχουν εκμεταλευτεί, μεδιαφόρους τρόπους, από τη γέννηση του, το Νέο Ελληνικό Κράτος. Τρανό παράδειγμα το λεγόμενο Κατοχικό δάνειο, που ποτέ δεν εξοφλήθηκε και τα κλεμμένα αποθεματικά σε συνάλλαγμα και χρυσό, στη μαύρη εποχή της Κατοχής, από τη ΦΑΣΙΣΤΙΚΉ ΓΕΡΜΑΝΊΑ, που, με βούλες και υπογραφές, σε Συμφωνία, μετά το τέλος του Πολέμου, ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει, στό μέλλον, “δίχως ημερομηνία λήξης”, κατά πως γράφεται κατά λέξη, σαν όρο, που όμως καταστρατηγείται επί χρόνια.

ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους αυτός ο Ελληνικός Λαός με μιά ψυχή, να τα γυρέψει, απαιτώντας με επιμονή, την Πολιτιστική Κληρονομιά του, και όχι μόνο. ΌΛΑ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ, να τα φέρουν πίσω εδώ και τώρα. Οί τωρινοί, Πληρεξούσιοί μας, να τα διεκδικήσουν, δυναμικά, ΝΆ ΤΟ ΔΕΊ Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΛΑΌΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΏΣΕΙ ΠΕΡΉΦΑΝΟΣ, έστω για τη διεκδίκηση, με επιμονή και σθένος, ελπίζοντας, στη δικαίωση! Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει ή απαίτηση επιτακτική, ούτε των Γλυπτών του Παρθενώνα, [όλα τα άλλα πρέπει να τα ξεχάσουμε, γιατί θα αδειάσουν τα Μουσεία σε Δύση και Ανατολή, και αυτό βέβαια είναι ουτοπικό, ότι υπάρχει κάποια ελπίδα}αλλά ούτε για το ονομαζόμενο “Κατοχικό δάνειο”, που ήταν το ξεμάτωμα στη κυριολεξία της Πατρίδας μας. Κατά καιρούς, ακούγονται κάποιοι ψίθυροι, σαν πουλιών φτερουγίσματα, που δεν τους ακούει κανείς από ,από τους απόγονους των Κλεπτών, όπως θα έπρεπε, με ό,τι αυτό σημαίνει ….

ΈΧΟΥΝ οι Τωρινοί Κυβερνώντες, ένα χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές, ΝΑ ΠΡΆΞΟΥΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΔΈΟΝΤΑ. Άν δεν κάνουν τίποτα, πρέπει με τη δύναμη ,που έχουμε κάθε πέντε χρόνια, που είναι η ψήφος μας, να πάρουμε σαν Λαός την υπόθεση στά χέρια μας. Να, είναι η διεκδίκηση, πάσει θυσία “ΣΥΜΒΌΛΑΙΟ” με τον Λαό. Ας πάρει πλέον τέλος το σύνδρομο του ραγιαδισμού, που μας ακολουθεί! Άς σηκώσουμε τη ράχη, όπως μας πρέπει ως Έλληνες. Γιατί κατά πως λέει ο Σοφός, “όταν ένας Λαός γέρνει τη πλάτη του, δεν έχει καμία ελπίδα για το αύριο”!

[Παυλίνα Μπεχράκη] 18-5-2022
Εικαστικός, Συγγραφέας, Ποιήτρια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.