ΙΣΤΟΡΩΝΤΑΣ! ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1940-1950: ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 [ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ]

787

Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη

Ό Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, ήταν, προϊόν, της επεκτατικής πολιτικής του Φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι, που είχε εγκαθιδρύσεί, στην Ιταλια, και άρχισε να εκδηλώνεται, με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συγκεκριμένα, μετά τη συνομολόγηση, του “ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ”. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου, ό Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, παρέδωσε, στον Έλληνα δικτάτορα, Ιωάννη Μεταξά, στο σπίτι του στη Κηφισιά, ιδιόχειρο τελεσίγραφο. Το τελεσίγραφο αυτό απαιτούσε, την ελεύθερη διέλευση, του Ιταλικού στρατού, από τα Ελληνοϊταλικά σύνορα, προκειμένου να καταλάβει στρατηγικά σημεία, [λιμάνια αεροδρόμια κ.λ.π],για να εξυπηρετήσει, τις ανάγκες ανεφοδιασμού, του στρατού, και άλλες διευκολύνσεις, έχοντας τον νού του προς την Αφρική.

ΤΟ ΟΧΙ στο Ιταλικό τελεσίγραφο, σήμανε την ηχηρή καμπάνα του Πολέμου. Ό ήχος της χαρούμενος, μιάς και το ΟΧΙ, του Ιωάννη Μεταξά, έγινε με ενθουσιασμό δεκτό από τον Ελληνικό Λαό, που ξεχύθηκε στους δρόμους, και στα σοκάκια των μεγάλων, και μικρών πόλεων και χωριών, της Πατρίδας, από τη μία άκρη ως την άλλη. Στο άκουσμα της είδησης, δεν υποψιάστηκαν οι Έλληνες, ότι τη στιγμή που πανηγύριζαν, από τον πρώτο, μέχρι τον τελευταίο πολίτη, πως εκείνη τη σημαδιακή στιγμή, άνοιγε, ένα μεγάλο σε σπουδαιότητα κεφάλαιο, στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, γραμμένο με αιμάτινη γραφή, που μόνο με εκείνο του 1821, μπορεί να συγκριθεί. Τα λόγια του Ποιητή τόσα πολλά, μέσα σε λίγη ώρα>τα λέει όλα. Ό Ιταλικός στρατός δεν έχασε στιγμή, και την ίδια μέρα, επιτέθηκε στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

-Από τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, στο μέτωπο, στα βουνά της Πίνδου, η μεραρχία Αλπινιστών “ΤΖΟΥΛΙΑ“. Σφυροκοπήθηκε στη κυριολεξία, από τον Στρατό μας, και υποχώρησε προς τη Κόνιτσα, με σημαντικές απώλειες. Αλλά και στη Μακεδονία, η υπεροχή μας, φάνηκε από τις πρώτες μέρες. Κάθε μέρα, και μια νίκη! Στις 22 του Νοέμβρη, έπεσε η Κοριτσά, ενώ στις 23, δεν έμεινε ούτε μία Ιταλική δύναμη, σε Ελληνικό έδαφος.

-Ο Λαός μας ζούσε στιγμές θριάμβου, πιστεύοντας, πως τίποτα δεν θα μπορούσε να σταθεί, εμπόδιο στον στρατό μας. Στη πραγματικότητα όμως, ο πόλεμος, με τις μεγάλες δυσκολίες μόλις άρχιζε, λόγω του χειμώνα. Οι στρατιώτες μας βουτηγμένοι μέσα στα χιόνια, αυτός ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός γι’ αυτούς τους γενναίους, πάθαιναν κρυοπαγήματα, και οι πολεμικές επιχειρήσεις δυσκολεύονταν. Παρ’ όλες τις ανυπέρβλητες δυσκολίες, οι νίκες του στρατού μας συνεχίζονταν, Κλεισούρα, Τεπελένι, καταστροφή, της μεραρχίας “ΛΥΚΟΙ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ” στις αρχές του Γενάρη, μέχρι τις αρχές του Μάρτη.

-Στις 9 του ίδιου μήνα, έγινε η μεγάλη εαρινή επίθεση, του Ιταλικού στρατού, με βασικό στόχο, να καταλάβουν την Ελλάδα, πριν οι Γερμανοί, επιτεθούν. Το ζητούμενο ήταν, να διασωθεί το κύρος της φασιστικής Ιταλίας, που αν δεν νικούσε, πάσει θυσία, τη μικρή Ελλάδα, δεν θα μπορούσε, να αντέξει, όπως δεν άντεξε, τη ταπείνωση. Ο Μουσολίνι, ήθελε την επίθεση θυελλώδη, και συγκέντρωσε, όσα όπλα, πυροβόλα, και αεροπλάνα διέθετε. Ή αποτυχία των σχεδίων του, ήταν ολοκληρωτική, και η ταπείνωση, εκτός ορίων.12000 Ιταλοί, εκτός μάχης. Όμως οι Γερμανοί ήταν προ των πυλών. Τό αδιέξοδο, και για τους δύο αντιμαχόμενους, μέχρι εκείνη την ώρα, Έλληνες και Ιταλούς, ήταν πλέον γεγονός. Τό μόνο που μπορούσε να κάνει, η Μικρή, Μέγιστη Ελλάδα, ήταν να περιμένει, διατηρώντας το φρόνημα του Λαού υψηλό.

-Μέσα στη καρδιά της Ανοιξης, που η γή βλασταίνει κι’ ανασταίνεται, με άνθια στολισμένη, συγκεκριμένα στις 6 του Απρίλη, η Γερμανία επιτέθηκε στη Πατρίδα μας….. Τελειώνοντας τη σημερινή γραφή, χρονικό, του Ελληνοιταλικού Πολέμου, θα αναφερθούμε με περηφάνεια, στη, καλά τεκμηριωμένη άποψη πολλών Ιστορικών, πως όχι μόνο η απόκρουση των Ιταλικών δυνάμεων, από τον Ελληνικό στρατό, ήταν η πρώτη νίκη κατά του Φασισμού, των συμμάχων, και ανύψωσε το ηθικό των Λαών της Ευρώπης, αλλά και αυτή η ίδια έκβαση του Πολέμου οφείλεται στων Ελλήνων την ηρωική αντίσταση, στο “ΟΧΙ” στον άξονα, έτσι που οι Γερμανοί, ανέβαλαν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου, να βοηθήσουν τους Ιταλούς συμμάχους, τους βρήκε ο χειμώνας, ο βαρύς, και στη μάχη της Μόσχας, υπέστησαν την μεγάλη ήττα………

[Παυλίνα Μπεχράκη]
Από το εικονιζόμενο βιβλίο μου εκδ. 2015

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.