Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη
ΣΑΝ σήμερα, τον Οκτώβρη, του 2014, “έφυγε” ο Κώστας Πανιάρας ο Σπουδαίος Οικουμενικός, Έλληνας-Κορίνθιος Δημιουργός, ο τελευταίος θα λέγαμε μιας εποχής φευγάτης, που λάτρεψε τη Πατρίδα του, και τη γενέθλια γη, το Κιάτο Κορινθίας. ΤΑΞΊΣΕΨΕ ΤΗ ΦΊΛΤΑΤΗ ΠΑΤΡΊΔΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΈΘΛΙΑ ΓΉ, ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΈΜΟΡΦΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ, ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, όχι μόνο σαν άποψη, αλλά σαν διαχρονική Πνευματική οντότητα!
-Σέ αυτό ακριβώς το σημείο, θα ρωτήσουμε με το θάρρος της Πνευματικής Ελευθερίας που μας διακρίνει, τη Δημοτική αρχή τού Κιάτου, που μπορώ να γνωρίζω, από σίγουρη πληροφόρηση, πως έχει στη κατοχή της έργα του Σπουδαίου Κορίνθιου-Ζωγράφου και Γλύπτη που βρίσκονται στην αποθήκη του, πως δεν ευαισθητοποιήθηκε, να κάνει μια Ημερίδα, να τιμήσει, τον Μεγάλο αυτόν Δημιουργό? Είναι τόσο δύσκολο, να διαθέσει, μια μικρή στιγμή, μέσα στα οκτώ οκτώ χρόνια, από, τον θάνατό του? Αυτά τα ολίγα…..γιατί αν συνεχίσουμε, και θυμίσουμε, πόσο τον πικράναμε εμείς οι Κορίνθιοι τα τελευταία χρόνια, αυτόν τον Σπουδαίο, θα ραγίσει ή καρδιά μας και θα σπάσει……
-Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΙΑΡΑΣ, υιός του ΓΙΆΝΝΗ ΠΑΝΙΑΡΑ και τής ΜΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ, γεννιέται στίς28 Μαΐου, στο Κιάτο τής Κορινθίας, το 1934. Τα χρόνια τής κατοχής, τα περνάει με παιδικά σχέδια καί ζωγραφιές. Ακολουθώντας τίς οικογενειακές επιταγές, φοιτά στην Νομική σχολή Αθηνών, αλλά τελικά τον κερδίζει ή ΤΈΧΝΗ. Αρχικά κάνει ελεύθερες σπουδές κοντά σέ σπουδαίους δασκάλους πού μένουν έκθαμβοι από το ταλέντο του, και το 1955 μετά από εισαγωγικές εξετάσεις στη σχολή καλών τεχνών γίνεται ο αγαπημένος μαθητής τού Γιάννη Μόραλη.
-ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ του 1956 φεύγει για τό Παρίσι όπου ύστερα άπο Μαθητεία δίπλα σε διάσημους δασκάλους μένει στη Πόλη τού φωτός επί 16 χρόνια, και φιλοξενείται το έργο του στις μεγαλύτερες Γκαλερί. Στη συνέχεια διέπρεψε σ’ όλα τα κέντρα τέχνης τής Ευρώπης, της Αμερικής, της Κίνας, της Ιαπωνίας, και τα έργα του, κοσμούν, μεγάλα Μουσεία, της Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και μεγάλες ιδιωτικές Συλλογές… Ό Κώστας Πανιάρας, ο Σπουδαίος αυτός Κορίνθιος Δημιουργός, είναι αναγνωρισμένος σαν Οικουμενικός, ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΉΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ 20ου και αρχές τού 21ου αιώνα θα του αφιερώσει πολλές Σελίδες.!
-ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ έργο του, αποτελείται από ενότητες, όπου το χρώμα, κυριαρχεί, έτσι που ο Μεγάλος αυτός Κολορίστας, το χειρίζεται με ένα κατά δικό του, αγαπησιάρικο τρόπο, χαρίζοντας μας, εικόνες, εικόνες ανάγλυφες, μοναδικής ωραιότητας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χειρίζεται το χρώμα, και στα γλυπτά του, επεμβαίνοντας, σε φόρμες κλασικές, γνωστές, σπουδαίων αρχαίων Ελλήνων δημιουργών, θέλοντας, να επισημάνει, Ο Πατριώτης Κώστας Πανιάρας, την διαχρονική Πολιτιστική οντότητα, της Ελληνικότητας, δημιουργώντας, με τη βοήθεια, της Τέχνης του, και της Φήμης του, ένα Ελληνικό περιβάλλον, που δεν περιορίζεται στα όρια, της Ελληνικής γης, αλλά απλώνεται σαν μια μεγάλη αγκαλιά που χωράει όλο τον Κόσμο!
[Παυλίνα Μπεχράκη]
Εικαστικός, Συγγραφέας, Ποιήτρια