ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΒΡΑΧΟΙ: ΑΦΙΕΩΜΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

901

Γράφει η Παυλίνα Μπεχράκη

Της Ελλάδας τα νησιά, της Ελλάδας τα νησιά,
του τραγουδιού νησιά, και του έρωτα, της φλογερής Σαπφώς
Τις τέχνες έπλασαν ειρηνικές, με πόλεμου φωτιά.
και με της Δήλου το φανέρωμα, ανάμεσα σ’ αυτά,
Ό Φοίβος εκτινάχθηκε στο φως
Το καλοκαίρι αιώνιο, τά’ χει χρυσοστολίσει,
μα εκτός από τον ήλιο τους, όλα εδώ έχουνε δύσει.
[ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΟΝ 1788-1824] Μετάφραση [Καίτη Λειβαδά]

ΕΙΝΑΙ σκληρή η Πραγματικότητα, φίλε αναγνώστη, άμα θέλουμε να πού αλήθειες. Όλοι βλέπουν τα ληστρικά σχέδια της Τουρκίας ότι θέλει να αρπάξει βίαια με το έτσι θέλω, ό,τι μπορεί, με τη ψευδαίσθηση ότι θα τα καταφέρει, προσπαθώντας τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, με βαρύγδουπες αναφωνήσεις περί γαλάζιας Πατρίδας, για παράδειγμα, και αίτημα για αποστρατικοποίηση των νησιών μας, για να μπεί μέσα και να τα μακελέψει, όπως έκανε με τη Κύπρο, που επί 50 χρόνια, είναι όρθιο το τείχος του αίσχους η πράσινη γραμμή, και κομματιάζει το Νησί της Αφροδίτης.

ΣΤΟΧΕΥΕΙ μεθοδικά με επιμονή, ή Τουρκία, να επηρεάσει ,και το προσπαθεί, καλά κάποιους κοινούς μας μάλιστα φίλους, [διαχρονικούς, έχθρούς στην πραγματικότητα, της Ελλάδας], μασκαρεμένους φίλους>κατά πως μας προειδοποιεί ο Σπουδαίος μας Ποιητής Όδυσσέας Ελύτης, για να αγρυπνούμε, πού έχουν ανοιχτά τα αυτιά, ακούνε τον κακό μας γείτονα εξ ανατολών, και σιωπούν, δίνοντας την εντύπωση, ότι οι αντιλήψεις του, και οι μέθοδοί του, o νόμος της ζούγκλας, η δύναμη του ισχυρότερου, δηλαδή, ταιριάζουν εν πολλοίς με τις δικές τους. έτσι που είναι κάποιοι από τους Δυνατούς, που αποφασίζουν και καθορίζουν τις τύχες το Κόσμου. Κάποιοι, που δεν διδάσκονται από την ίστορία, και ίσως όντες μισέλληνες, να μην ενδιαφέρονται, για τη καταγωγή των νησιών μας τη προαιώνια. Ομως, όσο και αν το θέλουν, οι κακοί μου γείτονες, να αγνοήσουν την ιστορία της Ανθρωπότητας, αλλά και αυτοί που ακούν και δεν αντιδρούν στον προκλητικό λόγο του Τούρκου Ηγέτη, να λέει προκλητικά,, απερίφραστα, και επιγραμματικά “ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΘΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΘΕΣ” δεν θα τα καταφέρουν.

-ΣΤΗ ΦΡΑΣΗ αυτή, φίλε αναγνώστη, που σίγουρα άκουσες να ξεστομίζει ο Τούρκος ηγέτης, βρίσκεται υπαρκτός κίνδυνος, γιατί είναι εξώφθαλμη, η ασυνέπεια, ο κυνισμός, η ληστρική διάθεση, που έχουν σαν κίνητρο την αρπαγή, το συμφέρον, χωρίς σεβασμό στην Ιστορία από το μέρος της Τουρκίας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά πρέπει να καταλάβουν, ότι ασχημονεί, και έναντι της δικής τους Παράδοσης, των δικών τους Προγόνων, όταν αμφισβητεί, την Ελληνικότητα της γής, και τους ακοίμητους φύλακες του Αιγαίου, επί αιώνες. Γιατί όλοι οι Λαοί, έχουν τους Ήρωές τους, την ιστορική τους διαδρομή, το όποιο, μικρό ή μεγάλο, παρελθόν Το βιβλίο της Ιστορίας της ανθρωπότητας, είναι ιερό, και οι σελίδες του, είναι η κληρονομιά της. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να ξαναγυρίσει η ανθρωπότητα στη νεαρή η ηλικία της, αυτή της βαρβαρότητας, και να συμβαίνει να υπάρχει εν έτει 2022 ηγέτης Πολιτισμένης χώρας, που να λέει “Το σήμερα, είναι σήμερα, και το χθές είναι χθές”. Νά προσπαθεί, δηλαδή να ανατρέψει, τα πάντα, να διαγράψει της ανθρωπότητας το παρελθόν, και να μη τον σταματούν εδώ και τώρα, ολοι οι Δυνατοί, που το μπορούν, κουνώντας του μονάχα το δάκτυλο, και όχι να σιωπούν, διαιωνίζοντας την τραγική κατάσταση, κατάσταση. Μήπως γίνεται εσκεμμένα ,για να μας φορτώνουν με όπλα, κερδίζοντας αμύθητα ποσά, στερώντας από τον Λαό μας το ψωμί του, που το υπομένει, και το δέχεται για να νιώθει ασφάλεια μιας και ξέρει, πως τώρα οι πόλεμοι, γίνονται με τις μηχανές του ολέθρου, και ή ανδρεία, και ο ηρωισμός, μικρό ρόλο έχουν…..

-ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει κενό, Σπουδαίων Ελλήνων που ουκ έστι αριθμός, με καταγωγή από τα νησιά μας, ονόματα, γραμμένα με χρυσά γράμματα, στο βιβλίο της Ιστορίας της ανθρωπότητας, πιστοποιούν, μαζί με τα τοπωνύμια, τα μνημεία, τα ανασκαφικά ευρήματα, την από αιώνες, Ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου. Το Αιγαίο, είναι και θα μείνει οχυρωμένο, και όχι αφύλακτο, όπως το εννοεί, ή Τουρκία, για τους γνωστούς λόγους.

ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ

ΣΠΕΤΣΕΣ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΥΦΑΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Θυγατέρα του Ήφαιστου και της αθάνατης, θάλασσας,
ή ωραία Νήσος, γεννήθηκε, πάνω στον αφρό των κυμάτων, τη στιγμή θυελλώδους συνεύρεσης, των δύο εραστών, που πότε
σφιχταγκαλιάζονται, κάτω από το άγρυπνο μάτι του Απόλλωνα,
και πότε χάνονται, μές’ στους ανεξιχνίαστους, αβυσσαλέους βυθούς
Στο αέναο ερωτικό τους παιχνίδι, αυτή η πανέμορφη, η γενναία,
η ανίκητη, Νήσος, κατοικείται από Θεούς, ημίθεους, βασιλιάδες,
ευεργέτες, ναυμάχους αγωνιστές και ήρωες, Οί Σπετσιώτες
εραστές της Ελευθερίας, σήκωσαν πρώτοι το φλάμπουρο, του αγώνα,. Πρώτοι αυτοί, στολίσαν, με άνθια της Άνοιξης, τον Σταυρό της Σημαίας, του 21,κι’ορκίστηκαν στην εκκλησιά του
Άη Νικόλα, “Ελευθερία ή θάνατος”. Σαν τους έγνεψε του Γένους
η ανάγκη, πρώτοι το αίμα έδωκαν. Πατριώτες, τολμηροί,
ριψοκίνδυνοι, οι ωραίοι Σπετσιώτες, ‘ρίξαν του εχθρού
το Κάστρο με τα καράβια τους φωτιά γιομάτα! Πρώτοι
αυτοί οι Σπουδαίοι Έλληνες, στην Ιστορία, και την Αθανασία !

ΛΕΣΒΟΣ Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Ή Λέσβος, η πανέμορφη θυγατέρα του Ήλιου βασιλιά
του Σύμπαντος κόσμου, καρπός του έρωτά του, για
τη βασίλισσα της νύχτας Σελήνη, αιώνες τώρα
συναντιώνται, μοιράζουν ερωτόλογα, την ίδια
πάντα ώρα, πάνω στην αρχέγονη Ελληνική γή
τη τυχερή την ευτυχισμένη. Περήφανη που γέννησε,
τη Τέχνη, και τον Λόγο, μια Σαπφώ, έ ναν Ελύτη,
πετάει με τα φτερά της φήμης της, έως της γής
την άκρη. Η γόνιμη γη του όμορφου νησιού,
θρέφει τα λιόδεντρα τ’ ασημοστολισμένα, ώς τα βαριά
γεράματα, και τα ξεχνάει ο χάρος. Αναστενάζουνε γλυκά, χαίρονται, λαμπυρίζουν, σαν χαιρετούνε κάθε αυγή, κι’ ερωτοτραγουδούνε, τους στίχος της Σαπφώς, απλώνοντας τα χέρια τους, τα φορτωμένα δώρα,
στις ηλιαχτίδες χάρισμα, π’ ερωτοπαιχνιδίζουν,
με του Πελάου τη λεβεντιά, το φως και τον αγέρα.

[Παυλίνα Μπεχράκη]
Εικαστικός, Συγγραφέας, Ποιήτρια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.