Πακέτο φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά

1364

Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων προβλέπει ευνοϊκά μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δίνοντας ανάσα σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

• Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
• Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
• Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.
• Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
• Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.
• Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
• Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του 2020.

Στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης (με ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων) αλλά και εξορθολογισμός των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μείωση της παραοικονομίας και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν τα φορολογικά βάρη στους πολίτες.

Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση.

Προβλέπεται δραστική αύξηση του ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών με πλαστικό χρήμα το οποίο «κατοχυρώνει» το αφορολόγητο στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.