Παίζοντας με τον τζόκερ: 2020 και δίσεκτα έτη

1448

Μία μέρα παραπάνω θα μετρήσουμε για τη φετινή χρονιά σε λίγα εικοσιτετράωρα αφού η 29η του Φλεβάρη πλησιάζει..

Τα δίσεκτα έτη έχουν μία μέρα παραπάνω, διαθέτουν δηλαδή 366 ημέρες και πλήθος θρύλων και παραδόσεων τα καταδιώκουν. Ας κάνουμε λοιπόν μία αναδρομή στην ιστορία για να ανακαλύψουμε την ρίζα του ‘κακού’..

Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν το 600 π.Χ., στην Αρχαία Ρώμη, όταν ο Ιούλιος Καίσαρας έψαξε να βρει μία λύση ώστε να υπάρξει εναρμόνιση του τροπικού έτους με το καθημερινό έτος των ημερολογίων. Φαίνεται πως επειδή η ετήσια περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο έχει διάρκεια 365 ημερών, 6 ωρών, 9λεπτών και 9 δευτερολέπτων περίπου, σε βάθος χρόνου, θα είχαμε καλοκαίρι τον Ιανουάριο και χειμώνα τον Ιούλιο. Έτσι και οι Ρωμαίοι έφτασαν να γιορτάζουν τις καλοκαιρινές γιορτές του θερισμού μέσα στον ημερολογιακό χειμώνα.

Και κάπως έτσι, ο Έλληνας αστρονόμος Σωσιγένης τους βρήκε την  λύση και υιοθέτησαν το ημερολόγιο του Πτολεμαίου του Γ’, το οποίο ισχύει και σήμερα.

Μετά από υπολογισμούς, κατέληξε στο ότι θα πρέπει να προστίθεται στο νέο ημερολογιακό έτος μια μέρα κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτή η ημέρα έτυχε να μπαίνει μετά τις 23 Φεβρουαρίου, που για τους αρχαίους Ρωμαίους έπεφτε 6 ημέρες πριν την ρωμαϊκή πρωτομηνιά και ταυτόχρονα πρωτοχρονιά του Μαρτίου. Εξ ’ου λοιπόν και η ονομασία δις έκτη μέρα ή αλλιώς δίσεκτη και δίσεκτο έτος.

Γιατί λοιπόν ακολουθούν τόσες προκαταλήψεις τα δίσεκτα έτη? Η απάντηση βρίσκεται και πάλι πίσω στις αντιλήψεις των αρχαίων Ρωμαίων, καθώς φαίνεται πως θεωρούσαν τον Φεβρουάριο ως μήνα των νεκρών και  το μήνα όπου ο Άδης επισκέπτεται τον κόσμο μας και κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Σύμφωνα με τις λαϊκές τους δοξασίες, τον Φεβρουάριο μήνα, δηλαδή το μήνα των νεκρών, της μετάνοιας και του ηθικού απολογισμού, δεν ξεκινούσαν  αγροτικές εργασίες, χτίσιμο σπιτιών και γάμους.

Η αντίληψη αυτή πέρασε και στην Ελλάδα, ύστερα από την ρωμαϊκή κατάκτηση. Η φράση ‘χρόνος δίσεχτος’ συναντάται σε χρονιές συνδεδεμένες με μεγάλες καταστροφές και πολέμους. Στα δημοτικά τραγούδια επίσης γίνεται αναφορά σε δίσεχτο χρόνο όπως στην παραλλαγή «Του νεκρού αδελφού», με τους στίχους:

‘Κι εμπήκε χρόνος δίσεκτος και μήνες οργισμένοι
κι’ έπεσε το θανατικό, κι οι εννιά αδερφοί πεθάναν’

Δεν παραλείπουμε όμως να θυμίσουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η πιο σημαντική, παγκόσμια, αθλητική διοργάνωση γίνεται κατά παράδοση τα δίσεκτα έτη. Φέτος θα γίνουν στο Τόκυο ( 24 Ιουλίου-29 Αυγούστου 2020).

Κάποια παραλληλία για μερικούς κρύβεται και στα φύλλα της τράπουλας, όπου  οι 52 κάρτες συμβολίζουν και συμπληρώνουν ένα ημερολογιακό έτος, ενώ η 53η κάρτα, ο γνωστός σε όλους μας τζόκερ, είναι η 366η μέρα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν έχουν καταγραφεί ιστορικές αναφορές άσχημων συμβάντων στην ιστορία της ανθρωπότητας κατά τα δίσεκτα έτη. Ας λάβουμε λοιπόν τις προκαταλήψεις ως ανθρώπινη φαντασία και ας ευχηθούμε να έχουμε μία όμορφη και καλότυχη δίσεκτη χρονιά!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.