Παγκόσμια Μέρα Ποίησης – Η ανύψωση της ανθρώπινης προσωπικότητας μέσα από τη Τέχνη

612

Ας επιλέξουμε όλοι ένα ποίημα και ας το απαγγείλουμε σήμερα δυνατά σαν να βρισκόμαστε σε μία αίθουσα γεμάτη κόσμο. Αυτό ζήτησε το Υπουργείο Πολιτισμού, τιμώντας έτσι τη σημερινή μέρα, 21η Μαρτίου, την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης.

Η απόφαση καθιερώθηκε από την Unesco, τον Οκτώβρη του 1999 με το ακόλουθο σκεπτικό: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης είναι τεράστιος καθώς και η επίδρασή της στον άνθρωπο. Στη σημερινή κοινωνία όπου το άγχος της τεχνοκρατίας πιέζει πολύ τον άνθρωπο, η Τέχνη αποτελεί ένα καταφύγιο που ανακουφίζει και εξυψώνει τον καθημερινό του βίο. Φυτεύει στη ψυχή του ανθρώπου τις ιδέες του ωραίου και του καλού και αυτός με την σειρά του τις διοχετεύει στο κοινωνικό σύνολο.

Η αισιοδοξία μας γεννιέται ξανά καθώς αντικρίζουμε, μέσα από έναν πίνακα ζωγραφικής η ένα ποίημα, το άγχος, τις φοβίες, τα θλιβερά γεγονότα και τις μεγάλες απογοητεύσεις που ξεπέρασε ο ‘τεχνίτης’ του. Ο άνθρωπος αυτός που κατάφερε να νικήσει τα πάθη του μέσα από την δημιουργία.

Μέσω της Τέχνης, η προσωπική δημιουργία σφυρηλατείται, ο πνευματικός ορίζοντας διευρύνεται και ο άνθρωπος φτάνει στην τελείωσή του, στην τέλεια ανθρωποίησή του

Με τα στιχάκια Ελλήνων και ξένων ποιητών, μπορούμε να πορευόμαστε στη ζωή με πίστη και ελπίδα ότι όλα τα δύσκολα θα περάσουν και τα όμορφα όμως, θα περάσουν επίσης..Και όλα θα συνεχιστούν..όταν και όπως πρέπει..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.