Ορεινή Κορινθία: Ο απόλυτος φθινοπωρινός προορισμός

433

Ένας μαγευτικός ανοιξιάτικος προορισμός, με χιονισμένες ακόμα τις κορυφές του και γεμάτες νερό τις λίμνες του.

Υπάρχει ένας δρόμος που κυκλώνει σχεδόν την Ορεινή Κορινθία, κάνοντας μια πρώτη εξερεύνησή της αρκετά προσιτή, όσο και απρόβλεπτη χάρη στην Κυλλήνη ή Ζήρεια (καθώς η σλαβική ονομασία έχει επικρατήσει), το βουνό με τις αναπάντεχες κλιματικές αλλαγές, τις πολλές κορυφές και τους ωραίους μύθους. Παράδρομοι οδηγούν στα χωριά της, σε δάση με έλατα ή μαύρη πεύκη και στις μαγικές λίμνες της.

Τρίκαλα Κορινθίας

Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες, τα Κάτω Συνοικία, Μεσαία Συνοικία και Ανω Συνοικία και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μ., 1000 μ. και 1100 μ. αντιστοίχως και είναι ένα απ’ τα παλαιότερα ορεινά παραθεριστικά κέντρα. Τα Τρίκαλα χτίστηκαν στη θέση του αρχαίου Μύσαιου, το 10ο αιώνα, από τους πεδινούς, που κυνηγημένοι από επιδρομείς, ανέβηκαν και έκτισαν χωριά σε όμορφο και υγιεινό τόπο. Τα Τρίκαλα υπήρξαν πατρίδα των Νοταραίων, ισχυρών προεστών της Κορινθίας.

Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά. Στα Ανω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως το αρχοντικό των Νοταράδων και ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα.

Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα στην Ορεινή Κορινθία, στο κέντρο του χωριού ο επισκέπτης αντικρίζει την υπέροχη πετρόκτιστη πλατεία με τα δύο υπερ-αιωνόβια πλατάνια που σε συνδυασμό με  τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφέ συνθέτουν ένα εξαιρετικά μοναδικό σκηνικό στα 900μ. υψόμετρο.

Απολαμβάνοντας όμορφα τοπία, φτάνουμε στα Τρίκαλα, τα τρία χωριά που έχουν καθιερωθεί σαν ένα είδος «τουριστικής πύλης» στην ευρύτερη περιοχή. Κάποτε, προφανώς, υπήρξαν τρία διαφορετικά χωριά -ακόμα στήνουν τρεις κάλπες- που τα τελευταία 10 με 15 χρόνια έχουν σχεδόν ενωθεί σε ένα χωριό με τρεις γειτονιές γεμάτες νέους ξενώνες, αναπαλαιωμένα αρχοντικά, ξύλινα σαλέ και σύγχρονα resorts. Εδώ κυριαρχεί μια κιτρινωπή πέτρα της περιοχής, που διατηρεί μια αισθητική συνοχή ανάμεσά τους, τα σπίτια των ντόπιων σχεδόν χάνονται ανάμεσα στα καταλύματα και νιώθεις σα να μην υπάρχει χωριό – σίγουρα όχι κάποιο γραφικό χωριό.

Ο νέος χαρακτήρας των Τρικάλων είναι καθαρά τουριστικός, με τις ταβέρνες και την ποιοτική κρεατοφαγία τους να τονίζουν πως η κτηνοτροφική ταυτότητα του τόπου κάπου παραμένει ζωντανή. Πολλοί από τους εργαζομένους στις τουριστικές υποδομές ζουν στο Ξυλόκαστρο και πηγαινοέρχονται. Μάλιστα, τα πιο πολυσύχναστα Μεσαία Τρίκαλα κατοικούνται από μόλις 15 άτομα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.