Νέα μέτρα στην Κορινθία λόγω κορωνοϊού: Ποιο το νέο ωράριο στην εστίαση, μείωση ατόμων σε καφετέριες

675

Με νέα μέτρα λόγω κορωνοϊού από σήμερα, 12 Οκτωβρίου, η Κορινθία, όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ποια η ανακοίνωση για 74 πόλεις και για την Κορινθία:

“Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει, η ενημέρωση των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί έχει αξία όλοι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, να ξέρουμε ποια μέτρα ισχύουν σε κάθε περιοχή, για να μπορέσουμε και να περιορίσουμε την διασπορά του ιού, αλλά και να προγραμματίσουμε τις ζωές μας αποδεχόμενοι ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να ζήσουμε με τον ιό και με τα μέτρα προστασίας από αυτόν.

Σήμερα λοιπόν, όπως είχαμε δεσμευτεί, παρουσιάζουμε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων, για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.

Ο χάρτης περιλαμβάνει, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας. Εντάσσει δηλαδή τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα, είτε στο επίπεδο 1-Ετοιμότητας, είτε στο επίπεδο 2-Επιτήρησης, είτε στο επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, είτε στο επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή, εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας – παραδείγματος χάρη τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες αλλά και κλίνες ΜΕΘ – και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης, αλλά και τη συσχέτιση των κρουσμάτων και των επαφών τους. Να σημειωθεί ότι 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση, προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.

Η εφαρμογή των μέτρων, λοιπόν, θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο Δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης είναι πλέον διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τους τρόπους που θα σας αναλύσει ευθύς αμέσως ο αγαπητός φίλος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Κυριάκος Πιερρακάκης.

Έτσι, κάθε πολίτης έχει εύκολα και άμεσα πρόσβαση στα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του, γεγονός που διευκολύνει τον προγραμματισμό της επιχειρηματικής, της εργασιακής, οικογενειακής, αλλά και της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο χάρης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες, με βάση τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής Επιδημιολόγων και Λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον, ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν ως σήμερα. Τροποποιήσεις που κρίνονται αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο μέτρων που στηρίζεται στην εμπειρία των προηγούμενων μηνών, στη διαφάνεια, ώστε κάθε πολίτης της χώρας να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή όπου ζει, αλλά και στην ισορροπία μεταξύ των υγειονομικών συστάσεων και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες.

  1. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.
  2. Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2. Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
  3. Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
  4. Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
  5. Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.
  6. Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
  7. Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Όσον αφορά στο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας που βρίσκεται κάθε Περιφερειακή Ενότητα, η κατάταξη των 74 περιοχών της χώρας ανακοινώνεται ως εξής:

– Αιτωλοακαρνανία: Επίπεδο 2

– Ανατολική Αττική: Επίπεδο 3

– Άνδρος: Επίπεδο 1

– Αργολίδα: Επίπεδο 2

– Αρκαδία: Επίπεδο 1

– Άρτα: Επίπεδο 1

– Αχαΐα: Επίπεδο 3

– Βοιωτία: Επίπεδο 2

– Βόρειος Τομέας Αθηνών: Επίπεδο 3

– Γρεβενά: Επίπεδο 2

– Δράμα: Επίπεδο 1

– Δυτική Αττική: Επίπεδο 3

– Δυτικός Τομέας Αθηνών: Επίπεδο 3

– Έβρος: Επίπεδο 1

– Εύβοια: Επίπεδο 2

– Ευρυτανία: Επίπεδο 1

– Ζάκυνθος: Επίπεδο 3

– Ηλεία: Επίπεδο 1

– Ημαθία: Επίπεδο 2

– Ηράκλειο: Επίπεδο 3

– Θάσος: Επίπεδο 1

– Θεσπρωτία: Επίπεδο 1

– Θεσσαλονίκη: Επίπεδο 2

– Θήρα: Επίπεδο 3

– Ιθάκη: Επίπεδο 1

– Ικαρία: Επίπεδο 1

– Ιωάννινα: Επίπεδο 3

– Καβάλα: Επίπεδο 1

– Κάλυμνος: Επίπεδο 1

– Καρδίτσα: Επίπεδο 3

– Κάρπαθος-Κάσος: Επίπεδο 1

– Καστοριά: Επίπεδο 3

– Κέα-Κύθνος: Επίπεδο 3

– Κεντρικός Τομέας Αθηνών: Επίπεδο 3

– Κέρκυρα: Επίπεδο 2

– Κεφαλληνία: Επίπεδο 1

– Κιλκίς: Επίπεδο 2

– Κοζάνη: Επίπεδο 3

Κορινθία: Επίπεδο 2

– Κως: Επίπεδο 2

– Λακωνία: Επίπεδο 2

– Λάρισα: Επίπεδο 2

– Λασίθι: Επίπεδο 1

– Λέσβος: Επίπεδο 3

– Λευκάδα: Επίπεδο 1

– Λήμνος: Επίπεδο 1

– Μαγνησία: Επίπεδο 2

– Μεσσηνία: Επίπεδο 1

– Μήλος: Επίπεδο 1

– Μύκονος: Επίπεδο 3

– Νάξος: Επίπεδο 2

– Νήσων Αττικής: Επίπεδο 3

– Νότιος Τομέας Αθηνών: Επίπεδο 3

– Ξάνθη: Επίπεδο 2

– Πάρος: Επίπεδο 2

– Πειραιάς: Επίπεδο 3

– Πέλλα: Επίπεδο 3

– Πιερία: Επίπεδο 2

– Πρέβεζα: Επίπεδο 2

– Ρέθυμνο: Επίπεδο 1

– Ροδόπη: Επίπεδο 2

– Ρόδος: Επίπεδο 2

– Σάμος: Επίπεδο 3

– Σέρρες: Επίπεδο 1

– Σποράδες: Επίπεδο 1

– Σύρος: Επίπεδο 1

– Τήνος: Επίπεδο 1

– Τρίκαλα: Επίπεδο 3

– Φθιώτιδα: Επίπεδο 2

– Φλώρινα: Επίπεδο 2

– Φωκίδα: Επίπεδο 1

– Χαλκιδική: Επίπεδο 2

– Χανιά: Επίπεδο 1

– Χίος: Επίπεδο 2″

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.