Nέες “φωτιές” ανάβει η υπόθεση Novartis

68
File photo of a man walking past the logo of Swiss drugmaker Novartis AG in front of a plant in Basel October 25, 2011. Novartis expects to cut up to 500 jobs in its pharmaceuticals division, the company said January 21, 2014. REUTERS/Arnd Wiegmann/Files (SWITZERLAND - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT HEALTH LOGO)

Από την πολιτική σύγκρουση για τα συλλαλητήρια, το Σκοπιανό και τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα σε λίγες ώρες περάσαμε στην αντιπαράθεση για την Novartis. Το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται τα ονόματα κορυφαίων στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η διαβίβαση του στην βουλή, επικοινωνιακά άλλαξε άμεσα την επικαιρότητα και το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Λόγω του συλλαλητηρίου το επίμαχο ρεπορτάζ που αναφερόταν στην υπόθεση δεν πήρε έκταση και την επόμενη ημέρα ο υπουργός Επικρατείας περνάει την πόρτα του Αρείου Πάγου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που έχει φτάσει στο Μαξίμου, παραδέχεται με επίσημη ανακοίνωση ότι επισκέφθηκε την εισαγγελέα διαφθοράς προκειμένου να τον ενημερώσει για την επίμαχη απόφαση. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο γραφείο του τον Σταύρο Κοντονή και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Από την πρώτη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε πως πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στην δικαιοσύνη, γεγονός που όπως αναφέρει έγινε με την επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, όσο και από τα όσα είπαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί στις δηλώσεις τους στο Μαξίμου.
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους» τονίζει σε ανακοίνωση της η ΝΔ. Παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να δώσει εντολή να διαβιβαστεί η δικογραφία στην βουλή καθώς γίνεται αμελλητί, δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή.
Πριν καν δοθούν επίσημα στην δημοσιότητα τα πολιτικά ονόματα που αναφέρονται στην δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, αλλά είχαν κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου, υπήρξε βροχή αντιδράσεων.
Α. Σαμαράς: Η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, εμένα δεν με αγγίζουν
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει:
«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!
Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες, και όσοι είναι από πίσω, θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη».

Παναγιώτης Πικραμμένος: Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση Novartis
«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012»
Γιάννης Στουρνάρας: Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying έχουν τα όρια τους
«Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών».

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Επί των ημερών μου η πολιτική του φαρμάκου δεν ήταν στην αρμοδιότητα του Υπ. Υγείας.
«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή, μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015. Την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα, ούτε και θα μπορούσα να έχω, με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα».

Ευάγγελος Βενιζέλος: Σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού
«Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Ανδρέας Λυκουρέντζος: Δεν ανήκε σε μένα ο σχεδιασμός της φαρμακευτική πολιτικής
«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου».
Ανδρέας Λοβέρδος: “Η ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Αυτή την φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της γελοιότητας.
Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια”.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Δεν αναφέρεται το όνομα μου στην δικογραφία
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά του ονόματός μου στη σχετική δικογραφία και πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι εγώ ο ίδιος έχω προκαλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες των φαρμακοβιομηχανιών για πληθώρα ζητημάτων ( όπως φορολογικές παραβάσεις, ελλείψεις στην αγορά , την τήρηση ή μη των υποχρεωτικών πιστώσεων που έθετε ο νομοθέτης κλπ )” δηλώνει ο κ. Κουρουμπλής.
Αναφέρει επίσης, ότι σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του κου Ανδρέα Λοβέρδου για το ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων τα εξής:
Α) Η αλλαγή του Νόμου της τιμολόγησης φαρμάκων έλαβε χώρα κατ᾽ εντολή των θεσμών στις 14.8.2015 και ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων.
Β) Στις 27.8.2015 η σχετική Υπουργική απόφαση της τιμολόγησης φαρμάκων έφερε την υπογραφή μου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, όμως δεν εκτελέστηκε, καθώς με διαδέχτηκε στο Υπουργείο ως Υπηρεσιακός Υπουργός ο κος Δημόπουλος ο οποίος και τη δημοσίευσε στις 11.09.2015 .
Τα συμπεράσματα για τη βασιμότητα ή μή των καταγγελλομένων από τον κ. Λοβέρδο θεωρώ πλέον ότι μπορεί να τα βγάλει και ο πλέον αδαής . ‘Αλλωστε έχω και προσωπικώς απαντήσει για όλα αυτά στη Βουλή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.