Μητσοτάκης: Ανακοίνωση μέτρων – γέφυρα για τη πορεία προς την ανάπτυξη

270

Γέφυρα προσωρινών μέτρων με τρεις πυλώνες ανακοίνωσε στο διάγγελμά του, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης :”Θα περάσουμε από το στάδιο της πρόταξης της υγείας σε αυτό της τόνωσης της οικονομίας με διαρκή επιφυλακή στην υγεία. Και θα ακολουθήσει το φθινοπωρινό σχέδιο για το πως θα επανέλθουμε στο δρόμο της ισχυρής ανάπτυξης, έτσι ώστε το 2021, η χώρα να βαδίσει σταθερά προς το αισιόδοξο μέλλον της.

Συμπολίτες μου, το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο, θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δις και εδράζεται σε 3 πυλώνες. Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας. Ενισχύει τη συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης και μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα και διευκολύνει το κόσμο της αγοράς ώστε να κινητοποιηθεί ξανά. Αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή.

Είναι όμως προσαρμοσμένη στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου. Κλειδί του σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Όπως δηλώνει και το όνομά του είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Θυμίζω ότι έως τώρα στην Ελλάδα οι απολύσεις ήταν λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της χώρας ενισχύθηκαν με το μισθό ειδικού σκοπού ενώ το κράτος κάλυψε πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το ευνοϊκό αυτό καθεστώς επεκτείνεται όχι μόνο στο Μάιο αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στο εξής όμως, η επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης.

Οι επιχειρήσεις που είδαν το τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν ως τα τέλη Οκτωβρίου να προσαρμόσουν ανάλογα και το χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους, οι τελευταίοι ωστόσο αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το πρόγραμμα θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς της αμοιβής.

Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα επιδόματα ανεργίας, τόνισε:”Παρατείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας ώστε κανείς να μη μείνει απροστάτευτος. Στο δίλημμα επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας επιλέγω την ενίσχυση εργασίας.

Σχετικά με τις ελαφρύνσεις στη φορολογία, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε: “Για τους επόμενους 5 μήνες, μειώνεται από το 24% στο 13% ο Φ.Π.Α σε κάθε τύπου εισιτήριο σε μέσα μεταφοράς. Σύντομα θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού. Ταυτόχρονα, μειώνουμε το Φ.Π.Α στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.”

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει: “Η προκαταβολή φόρου επιτέλους μειώνεται. Το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.