Γιατί οι νέοι παίζουν το παιχνίδι του πνιγμού ; – Εφηβική αφέλεια ή κάτι άλλο ;

102396

Το γιατί η «μόδα» αυτή επανεμφανίστηκε και με ποιον τρόπο, κανείς δεν το γνωρίζει. Το σίγουρο μόνο είναι ότι η πλατφόρμα του Youtube ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την διάδοση βίντεο «εκμάθησης» του επικίνδυνου αυτού παιχνιδιού, που στην Αμερική ήδη από το 2005 είχε κάνει την εμφάνιση του, προέβη στο «κατέβασμα» βίντεο με τέτοιο περιεχόμενο.  

Και όντως είναι δύσκολο να βρεις τέτοια βίντεο στα αγγλικά.

Ισχύει όμως το ίδιο στα Ελληνικά ;

Μπορείτε να το δοκιμάσετε και μόνοι σας.

Πληκτρολογώντας στην μηχανή αναζήτησης του youtube τον τίτλο «Παιχνίδι του Πνιγμού» δεν υπάρχει σχετικό βίντεο αναρτημένο από εφήβους στην Ελλάδα γιατί πολύ απλά, κανείς δεν θα τολμούσε να ανεβάσει βίντεο με ελληνικό τίτλο.

Όταν έγινε γνωστή, η είδηση του εφήβου που έπαιξε αυτό το παιχνίδι, η επόμενη μου κίνηση ήταν να ψάξω στο youtube τέτοιου είδους βίντεο, δοκιμάζοντας λέξεις-κλειδιά στα αγγλικά όπως: challenge, choking game challenge , pass out challenge, κ.λ.π. εστιάζοντας σε βίντεο από Ελλάδα και ημερομηνία μεταφόρτωσης εντός του τρέχοντος μήνα.

Η αναζήτησή μου υπήρξε άκαρπη.

Συνεπώς σκέφτηκα ότι ίσως δύο πλατφόρμες-εφαρμογές που θα μπορούσαν να ανέβουν τέτοιου είδους βίντεο ήταν ίσως το  «Tic toc» και το «Instagram» με αντίστοιχα hashtags ή με όρους διαφορετικούς από τους προβλέψιμους σε μια προσπάθεια να «καλύψουν» το προφανές μιας και ο όρος “Πνιγμός” «ακούγεται» επικίνδυνος και προκλητικός. Οι δύο προαναφερθείσες πλατφόρμες- εφαρμογές είναι πιο “αρεστές” σε μικρότερες ηλικίες.

Πριν ένα διάστημα, ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με την ονομασία «Blue Whale» (ελληνιστί, Μπλε Φάλαινα), δεν θα μπορούσε να προϊδεάσει τον άλλο ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα παιχνίδι που οδηγεί στην αυτοκτονία. Ένας ανυποψίαστος χρήστης, ένας γονιός φέρει ειπείν, δεν θα μπορούσε να ξέρει ότι ένα παιχνίδι με αυτήν την ονομασία που μπορεί να έτυχε και να είδε στην οθόνη του υπολογιστή του παιδιού του, είναι παιχνίδι άκρως επικίνδυνο. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνταν η περσινή διαδικτυακή πρόκληση με την ονομασία “The Bird Box challenge”, που είχε επηρεαστεί από την ταινία Bird Box, στην οποία οι πρωταγωνιστές έπρεπε να περπατούν έχοντας τα μάτια τους κλειστά. Δοκιμάστηκε δυστυχώς από νέους και στην πραγματική ζωή με αποτέλεσμα, θανάσιμα τροχαία.

Τα παιδιά έχουν μάθει να κρύβονται και από τους γονείς αλλά και από τους αυστηρούς κανόνες από τους οποίους διέπονται πλέον ήδη πολλές πλατφόρμες στο διαδίκτυο. Οι κανόνες αυτοί, δεν επιτρέπουν την ανάρτηση βίντεο στα οποία προβάλλονται πράξεις επικίνδυνες που επιφέρουν θάνατο.

Για κάποιον λόγο αυτό το παιχνίδι ωστόσο επανεμφανίστηκε και μάλιστα στο Λουτράκι για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε έναν μήνα.

Για να λύσουμε το πρόβλημα, θεωρώ ότι πρέπει να μάθουμε το γιατί. Γιατί κάποιος να θέλει να πνίξει τον εαυτό του ;

Η απάντηση είναι η εξής: η αίσθηση ευφορίας.

Είναι κάτι καινούργιο και παράλογο της εποχής του διαδικτύου ; Μια ακόμα ανούσια και επικίνδυνη μόδα από τον Δυτικό κόσμο ;

Η απάντηση είναι: όχι.

Η ευφορία ως αποτέλεσμα προερχόμενο από τον πνιγμό, δεν είναι καθόλου καινούργιο φαινόμενο και χρονολογείται μάλιστα από την δεκαετία του 30’.

Το φαινόμενο αυτό καταγράφηκε από σεξολόγους και ψυχολόγους, καθώς η πράξη αυτή γινόταν και γίνεται μέχρι και σήμερα μεταξύ ερωτικών συντρόφων, η λεγόμενη «ερωτική ασφυξία», όπως ορίζεται από τους ειδικούς.

«Ως ερωτική ασφυξία και αυτό- ερωτική ασφυξία ([auto-]erotic asphyxia[A]EA) νοείται η πράξη που προκαλεί εγκεφαλική υποξία προκειμένου να προκληθεί ή να ενισχυθεί ο σεξουαλικός ενθουσιασμός. Οδηγεί στην πρόκληση προσωρινής απώλειας συνείδησης και ευφορίας.»

Πιο συγκεκριμένα:

Ιατρικά, ο όρος ασφυξία υποδηλώνει την αδυναμία επιτέλεσης της «έξω αναπνοής», δηλαδή της λειτουργίας της ανταλλαγής των αερίων μεταξύ περιβάλλοντος και οργανισμού με αποτέλεσμα: υποξυγοναιμία – ιστική υποξία – και συνεπακόλουθες παθοφυσιολογικές διαταραχές που συχνά οδηγούν σε κώμα και θάνατο. Αφορά στην αδυναμία εισόδου αέρα στους πνεύμονες ή στην έλλειψη οξυγόνου στον αναπνεόμενο αέρα και εντοπίζονται τρία στάδια: Αρχικά υπάρχει υπερδιέγερση του αναπνευστικού κέντρου με αποτέλεσμα γρήγορες, εργώδεις αναπνοές (δύσπνοια), στη συνέχεια έχουμε διέγερση του εγκεφάλου, που εκδηλώνεται με σπασμούς, μύση και απώλεια συνείδησης και τέλος έχουμε το στάδιο της παράλυσης: απώλεια αντανακλαστικών, μυδρίαση, ακανόνιστη αναπνοή (Cheyne Stokes) – αναφέρεται επίσης ως «αναπνευστικοί σπασμοί».

Ωστόσο, μελετητές της Αμερικής που εξέτασαν το φαινόμενο του «Παιχνιδιού του Πνιγμού» επισημάνουν ότι δεν υπάρχει κανένα ερωτικό υπόβαθρο. Ο σκοπός είναι ο ίδιος αλλά σε διαφορετικό πλαίσιο. Στην μια περίπτωση έχουμε ένα ερωτικό πλαίσιο με σκοπό την ηδονή και εν συνεχεία την ευφορία και στην δεύτερη περίπτωση, αυτή των εφήβων έχουμε καθαρά την ευφορία.

Το «Παιχνίδι του Πνιγμού» θα πρέπει να συγκαταλεχθεί δίπλα από τις κατηγορίες αλκοόλ και ναρκωτικά. Είναι επικίνδυνο, γίνεται καθαρά για την ευφορία που υποτίθεται μπορεί να προκαλέσει, αλλά τα αποτελέσματα από την πλειοψηφία όσων στην Αμερική το δοκίμασαν, ήταν μαμάδες και μπαμπάδες να θρηνούν τα παιδιά τους.

” Ήταν σε μηχανική υποστήριξη για 24ώρες. Μου είπαν ότι δεν ήταν αυτοκτονία, αλλά το Παιχνίδι του πνιγμού”, λέει η Judy Rogg για τον 12χρονο γιο της Erik που βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του. Οι στάχτες του βρίσκονται σε ένα κουτί “παραλλαγής”, σε κεντρικό σημείο του σπιτιού, μιας και που ο μικρός ονειρευόταν ότι θα γίνει όταν μεγαλώσει στρατιώτης.

Σε ένα εγκέφαλο παιδιού- εφήβου, η κατάσταση της μηδενικής οξυγόνωσης του εγκεφάλου προκαλεί τον θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων, και από την στιγμή που ο εγκέφαλος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη και χειρότερα, θάνατο.  

Μάθετε τι συμβαίνει και μιλήστε στα παιδιά σας, στα μικρά σας αδέρφια, στους μαθητές σας.

Το Παιχνίδι του Πνιγμού εν μέρει στηρίζεται σε μια εφηβική αφέλεια αλλά και σε κάτι πιο σκοτεινό. Ο σκοπός της πρόκλησης ευφορίας είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί. Αδιαμφισβήτητα από την άλλη πλευρά, θα ήταν παράλογο να ισχυριστούμε ότι οτιδήποτε κάνουμε δεν έχει σκοπό την ευχαρίστηση. Αυτός είναι νόμος de facto από την βρεφική μας κιόλας ηλικία. Ωστόσο, η ευφορία αυτή που απορρέει από το “Παιχνίδι του πνιγμού” προσομοιάζει περισσότερο με την ευφορία που επιζητεί κάποιος όταν καταφεύγει στην χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Για αυτό κρούουν πολλοί τον κώδωνα του κινδύνου. Το παιδί και ο έφηβος πρέπει να κατανοήσουν, ότι η πρόκληση προσωρινής ευφορίας, μπορεί συνακολούθως να προκαλέσει μόνιμη θλίψη και απώλεια στους γονείς τους. Αντίστοιχος κίνδυνος υπάρχει από την υπερκατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ηλικίες όπως και από την χρήση ναρκωτικών.

Είναι μια μόδα που θα περάσει ; Η είναι κάτι που θα καθιερωθεί ;

Υποσημείωση: Στην φωτογραφία εξωφύλλου του άρθρου εικονίζονται παιδιά και έφηβοι που έχασαν την ζωή τους στην Αμερική παίζοντας το “Παιχνίδι του θανάτου”.

Καψάλη Δέσποινα

Φιλόλογος-Αρθρογράφος της Rap Media

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.