

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Μεταμόρφωση σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας και την Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (FAMU) της Πράγας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ομίλου για την UNESCO Χίου, Οινουσσών και Ψαρών πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 7:30 μ.μ., στο συσκευαστήριο Γιαμπουράνη (Μούλκι, Κορινθίας, θέση Αρκούδα) μια πρωτοποριακή εκδήλωση με το μήνυμα: Σεβασμός στην Ζωή και στον Άνθρωπο και με θέμα: Σχολικός εκφοβισμός, προσβλητικά σχόλια, αύξηση κρουσμάτων βίας- επιθετικότητας-εγκληματικότητας, απανθρωπιά… οι αιτίες και η ρίζα του φαινομένου.



Η Μεταμόρφωση μαζί με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας συνειδητά επέλεξε την παρουσίαση 4 βραβευμένων σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους από τον Τσεχικό κινηματογράφο και μία επίσης, βραβευμένη σπουδαστική ταινία μικρού μήκους από τον ελληνικό κινηματογράφο της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη “Θέλω να γίνω…”, καθώς και την μικρού μήκους ταινία του Θόδωρου Μαραγκού “Το όραμα του Θοδωράκη”, οι οποίες απευθύνονταν σε μικρούς και μεγάλους με αποτέλεσμα το κοινό να ζήσει μια κινηματογραφική εμπειρία σπάνιας ευαισθησίας στον ειδυλλιακό χώρο του συσκευαστηρίου Γιαμπουράνη.






Η Καλλιτεχνική Ομάδα Μεταμόρφωση υποδέχτηκε το κοινό της με ένα ιδιαίτερο γλυκό παραγωγής της εταιρίας ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. με τον διακριτικό τίτλο «ΑΡΙΣΤΟΝ Α» ως ένα θερμό ευχαριστώ για την ανταπόκριση του.



Οι ομιλίες των Δημήτρη Παπαγεωργίου –δικηγόρος– Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σικυωνίων, Θέμη Σουλαντίκα –ιατρός – οδοντίατρος-δημοσιογράφος – μουσικός και οι παρεμβάσεις της Παρασκευής Μπρακούλια– ψυχολόγος – σύμβουλος ψυχικής υγείας και Ιωάννας Φιλντίση -δικηγόρος-Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νεμέας, κέρδισαν το κοινό, το οποίο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Μεταμόρφωσης. Πολλοί ήταν οι χαιρετισμοί, οι όποιοι στάλθηκαν στην Ομάδα Μεταμόρφωσης, όπου και επιβράβευσαν την πρωτοβουλία της ομάδας.












Ο συντονιστής της εκδήλωσης ο Θεοδόσης Κοντόζογλου–δημοσιογράφος-ιστορικός- συγγραφέας, διεισδύοντας στις καρδιές μας, κατάφερε με τον ποιητικό του λόγο, το χαμόγελο του και την αισιοδοξία του να μας παρουσιάσει έναν άλλο κόσμο, ονειρικό… καταφέρνοντας ακόμα και τους πιο δύσπιστους να πιστέψουν πως μπορούμε να οραματιζόμαστε έναν Καινούργιο Κόσμο με μια καινούργια ποιότητα ανθρώπου και ζωής, όπως είναι και το σύνθημα της καλλιτεχνικής ομάδας Μεταμόρφωση που ειπώθηκε για πρώτη φορά στο προφητικό θεατρικό έργο «Η Δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα» της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη το 2009 στο θέατρο Μεταξουργείο της Άννας Βαγενά.






Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας (πολιτιστικός οργανισμός του ΥΠΕΞ της Τσεχικής Δημοκρατίας) εκπροσώπησε η κα. Lucie Kuligova– Διευθύντρια.



Tην ομάδα «Μεταμόρφωση» εκπροσώπησε η Νεκταρία Ελευθερία Φιλντίση, Νομικός – τακτικό μέλος της Α’ κοινότητας του Δήμου Αθηναίων με τον συνδυασμό του Δημάρχου, τακτικό μέλος των σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Α’ κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη.
Η Καλλιτεχνική Ομάδα Μεταμόρφωση ευχαριστεί θερμά όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και τους τίμησαν με την παρουσία τους.
Ειδικότερα τους:
Βυτινιώτη Χαρίλαο-Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων,
Εκπρόσωπους του Δήμου Σικυωνίων- Μυττά Ιωάννη-Αντιδήμαρχο Υπεύθυνο Καθημερινότητας, Ποιότητας Ζωής και Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Σικυωνίων, Σκαρμούτσο Νικόλαο-Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σικυωνίων,
Παπαγγελόπουλο Άγγελο– Πρώην Δήμαρχος Σικυωνίων και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου,
Παρτσινέβελο Κωνσταντίνο-Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Κορίνθου, πρώην Διευθυντή Επιθεώρησης Εργασίας,
Λόης Νικόλαος– εκπρόσωπο Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου,
Ραψωματιώτη Δημήτρη– Διαχειριστής της Rap Media και ιδρυτής του Morias News,
Καραβούλια Αργύριο – Δημοσιογράφος και Συγγραφέας,
Γαλάνη-Πισιμίδη Ευαγγελία-Πρόεδρο Χορευτικού Συλλόγου Ηπειρωτών Χαλανδρίου και τα μέλη του συλλόγου, Ομάδα ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ,
Νταγιάτη Βασιλική-Πρόεδρο Συλλόγου Γυναικών Διμηνιού ‘Νεφέλη’ καθώς και τα μέλη του συλλόγου, Μέλη του Προοδευτικού Συλλόγου Γυναικών Σουλίου,
Καΐτσα Ελένη– Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Μουλκίου,
Παπαγεωργίου Τάσος– Ιδρυτής της εταιρείας PITASO
Αθανασούλη Έλενα, Γιαμπουράνη Κατερίνα & Συνεργάτες, Κάμζολας Δημήτρης, Στολάκης Κωνσταντίνος -Υποστηρικτές-Χορηγοί της εκδήλωσης.
Φωτογραφίες: Γιώργος Λιακόπουλος, Τελειόφοιτος της Σχόλης φωτογραφίας Δημοσίου ΙΕΚ Χαϊδαρίου.
Ιδέα – σύλληψη, σχεδιασμός, καλλιτεχνική επιμέλεια εκτέλεση παραγωγής της εκδήλωσης, Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη.
Υποστηρικτές της εκδήλωσης:
-Μαρίνα Γκόντα, Φιλόλογος, Ιστορικός Τέχνης, Δρ. Πανεπιστημίου Σορβόννης.
-Αικατερίνη Γλυκού –Φωτεινιά, Δρ. Επικοινωνίας & Δημοσιογραφίας, τ. Λέκτωρ Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Birmingham, Εμπνευστής και Δημιουργός της Διαδικτυακή Ομάδα ΕΙΜΑΣΤΕ ‘ΕΜΕΙΣ’ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ‘ΕΓΩ’ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
-Ομάδα ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ.
-Σύλλογος Γυναικών Διμηνιού <>.
-Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Σουλίου.
Σήμερα, κατά αποκλειστικότητα της Rap Media και του MoriasNews, σας παρουσιάζουμε τον χαιρετισμός της Ψυχολόγου Μαρίας Αρχοντάκη:
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
«Χαιρετίζω όλους τους παρόντες και απόντες εξέχοντες και διακεκριμένους καλεσμένους στην παρούσα εκδήλωση που με ιδιαίτερες ευαισθησίες και μεγάλους προβληματισμούς, αγωνίζεται να ανοίξει νέους δρόμους που θα γεφυρώσουν τη σημερινή εποχή, με το νοσταλγικό παρελθόν. Ονομάζομαι Μαρία Αρχοντάκη, είμαι ψυχολόγος και εδώ και τέσσερις δεκαετίες ασχολούμαι με εμψυχωτικά προγράμματα ομάδων, που βασίζονται στις τέσσερις τέχνες (το θέατρο, τη μουσική, την κίνηση και τα εικαστικά). Η ενασχόλησή μου αυτή απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και του δημοτικού.
Θέλοντας να κάνω μια γρήγορη ανασκόπηση, αναφέρομαι στις τελευταίες ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές και τις μετακινήσεις των πληθυσμών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και έχουν καταστήσει τις κοινωνίες πολυπολιτισμικές. Πλήθος οικογενειών από διαφορετικές πατρίδες, με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα, ως μετανάστες πλέον, αναγκάζονται να ενταχθούν και να προσαρμοστούν σε μια νέα ζωή που οι συνθήκες τους επέβαλλαν. Το γεγονός αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία και ανάπτυξη σχολικών και κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων.
Παράλληλα, η τεχνολογική καινοτομία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αναπτύσσεται ραγδαία. Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, οι κβαντικοί υπολογιστές, η εικονική, επαυξημένη ή μεικτή πραγματικότητα και η γενετική μηχανική, παίρνουν τη θέση τους, αντικαθιστώντας αργά αλλά σταθερά τους μέχρι σήμερα γνωστούς τρόπους διαβίωσης. Η «συγχώνευση τεχνολογιών θολώνει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις σφαίρες του φυσικού, του ψηφιακού και του βιολογικού κόσμου» και αναδεικνύεται η πληροφορία (data), που σε συνδυασμό με την γεωμετρικά αυξανόμενη υπολογιστική ισχύ και ταχύτητα διαδικτυακής μεταφοράς δεδομένων, ξεκλειδώνει δυστυχώς, άπειρες δυνατότητες κοινωνικού ελέγχου. Τα παιδιά μας σήμερα, από τη στιγμή που θα γεννηθούν βρίσκονται μέσα σε αυτό το «κύμα» τεχνολογιών. Απασχολούνται βλέποντας παιδικές ταινίες ή ακούγοντας μουσική μέσα από ένα τάμπλετ ή από το κινητό των γονιών τους. Έτσι, με πολύ απλό τρόπο και σχεδόν … ανώδυνα, οδηγούνται στον απόλυτο εθισμό των υπολογιστών. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάληξης, είναι λίγο πολύ γνωστά σε όσους είναι ευαισθητοποιημένοι και παλεύουν να ανατρέψουν μια κατάσταση που κινείται με ταχύτατους ρυθμούς.
Βεβαίως οφείλουμε να αναφέρουμε ότι είναι τεράστια τα οφέλη αυτών των αλλαγών. Όμως αυτό αποτελεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που είναι εκτός του σημερινού θέματος της εκδήλωσης. Εξ αιτίας όλων αυτών των αλλαγών που κατά κανόνα οδηγούν μικρούς και μεγάλους στην κοινωνική απομόνωση, παρατηρείται όλο και πιο συχνά ο σχολικός εκφοβισμός. Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι μπούλινγκ ονομάζουμε, την πράξη που είναι συνεχής, συχνή και επαναλαμβανόμενη. Ένα τυχαίο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε μια μόνο δεδομένη στιγμή, είναι απλά μια πράξη βίας που ασκήθηκε, αλλά σίγουρα δεν εντάσσεται στον όρο «μπούλινγκ».
Ο εκφοβισμός έχει να κάνει με τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση των ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Παρατηρείται σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων, στο στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας. Είναι μια μορφή κακοποίησης ή εξαναγκασμού που πηγάζει κυρίως εξ αιτίας της κοινωνικής απομόνωσης που παρατηρείται στις σύγχρονες κοινωνίες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό από νωρίς τα παιδιά να «εκπαιδεύονται» κατάλληλα, ώστε να ενισχύεται η ατομική τους ταυτότητα. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα γίνουν ενεργά μέλη της μικρής κοινωνίας που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται και σταδιακά θα «χτίσουν» τη δική τους ισχυρή προσωπικότητα, για να ενταχθούν στην ομάδα. Παράλληλα θα τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν στρατηγικές που θα ισχυροποιήσουν το χαρακτήρα τους και θα τους προσφέρουν αυτοπεποίθηση.
Σημαντικό επίσης είναι να τα διδάξουμε την έννοια της ετερότητας, η οποία προσλαμβάνει διάφορες μορφές που έχουν να κάνουν με την εθνικότητα των μελών μιας ομάδας που τη συγκροτεί, με τις θρησκευτικές διαφορές και προκαταλήψεις, τις διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους και το ποικίλο κοινωνικό περιβάλλον από το οποίο προέρχεται κάθε μέλος. Να τα βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι ο κάθε «Άλλος», αποτελεί πηγή πλούτου και εμπειριών για όλα τα μέλη μιας ομάδας και η αποδοχή του θα τους προσφέρει συνθήκες ανακάλυψης και δημιουργίας και θα τα οδηγήσει σε ομαλούς δρόμους συνεργασίας.
Εάν εντάσσουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία σε ομάδες εμψύχωσης που λειτουργούν με γνώμονα τη χρήση των τεχνών, όλες αυτές οι δεξιότητες θα αναπτυχθούν και θα εξελιχθούν ανώδυνα και αβίαστα. Γιατί σύμφωνα με τη Laura H. Chapman, 1993, η τέχνη διαπραγματεύεται τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Η σπουδή στην τέχνη είναι φορτισμένη με υπονοούμενα σχετικά με τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες.
Γίνεται κατανοητή λοιπόν η αναγκαιότητα τα παιδιά να μπορούν να ενσωματωθούν σε διαφορετικές ομάδες, γιατί ενώ αναζητούν την ταύτιση με τους δικούς τους και όμοιούς τους, ταυτόχρονα συνειδητοποιούν τη διαφοροποίηση και την ιδιαιτερότητα που θα συναντούν σε κάθε νέα ομάδα που θα βρίσκονται καθώς αναπτύσσονται. «Το «Εγώ» έχει ανάγκη να εγγραφεί σε ένα συλλογικό σώμα που φαντάζει αιώνιο, αλλά αν η ταυτότητα είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής υπαγωγής (π.χ. είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος) τότε έχουμε μονομερείς, μη επιεικείς ανθρώπους, ενώ αν η ταυτότητα συγκροτείται από πολλές υπαγωγές (είμαι Χριστιανός, οικολόγος, χημικός, μουσικός κ.λ.π.), τότε προκύπτει μια διαφορετική σχέση με τους άλλους και παύει η μοναδική διχοτόμηση «οι δικοί μας και οι άλλοι» (Δραγώνα, 2003:27).
Ας παροτρύνουμε λοιπόν τα παιδιά να ενταχθούν σε ομάδες που λειτουργούν με ποικίλες δράσεις των τεχνών. Θυμίζουμε πως η μουσική εκτονώνει, αλληλεπιδρά και οδηγεί τη γνώση των παιδιών στην κουλτούρα άλλων πολιτισμών απ’ όλο τον κόσμο. Το θέατρο, το κουκλοθέατρο, το φωσφορούχο θέατρο, η δραματοποίηση, τα παιχνίδια ρόλων, τα μουσικοκινητικά παιχνίδια, είναι δράσεις που ενθουσιάζουν. Υποδυόμενα ρόλους «άλλων» κατανοούν τη διαφορετικότητα, την κουλτούρα και τον πολιτισμό που χαρακτηρίζει τον καθένα. Κάθε παιδί, είτε παρουσιάζει παραβατικές συμπεριφορές είτε όχι, θα μπορεί με συνείδηση και σεβασμό να καλλιεργηθεί μέσα στη ομάδα και να αναπτύξει συναισθήματα αποδοχής της ετερότητας κάθε παιδιού. Έτσι θα τα βοηθήσει να αντιληφθούν ότι κάθε μέλος είναι ισότιμο και έχει το δικαίωμα ης διαφοράς, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει και να σταθεί στο κοινωνικό σύνολο περήφανο για την ετερότητα που έχει. Παράλληλα δε, θα «αποτοξινωθεί» από τον εθισμό των ηλεκτρονικών μέσων και της απομόνωσης που προκαλείται. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γνωρίσουν την τεχνική «κάνω βουτιά στα όνειρα»! Γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Ροντάρι (1994: 171-172) «το παραμύθι είναι μια χρήσιμη μύηση στον κόσμο των ανθρώπων, στον κόσμο των ανθρώπινων πεπρωμένων… Το παραμύθι είναι για μικρούς και μεγάλους τόσο σοβαρό και αληθινό όσο και το παιχνίδι: του χρησιμεύει για να ασχοληθεί σοβαρά, για να γνωρίσει τον εαυτό του, για να μετρήσει τις δυνάμεις του». «Μια μέρα, χωρίς παραμύθι, είναι μέρα χωρίς ελπίδα!».
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Καλή επιτυχία στο σπουδαίο έργο που επιτελείτε!»
Η Καλλιτεχνική Ομάδα Μεταμόρφωση θέλει να σας ευχηθεί υγεία και δύναμη ψυχής α εις την ν.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ – ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
•ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ Γ.Β. &ΣΙΑ Ο.Ε.-Οινοποιία
•ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ -Δικηγορικό γραφείο
•ΓΑΪΤΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΚΛΕΙΔΑΡΑ ΜΑΡΙΑ
•ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
•ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
•ΔΟΥΡΟΥ Σ.-ΠΛΩΤΑΣ Μ.
•Ι.ΚΤΕΟ ΚΙΑΤΟΥ
•ΚΑΜΖΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
•ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
•ΠΑΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ
•ΠΕΛΟΠΑΚ
•ΠΟΥΡΝΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
•ΣΤΟΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-Παθολόγος – Γηρίατρος
Χορηγοί επικοινωνίας: