Φορολογικές Δηλώσεις: Μέχρι πότε η νέα παράταση, τσουχτερά πρόστιμα

1253

Η ολιγοήμερη παράταση δεν ανατρέπει το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος και συνεπώς όσοι υποβάλλουν δήλωση τη Δευτέρα θα πρέπει την ίδια μέρα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, δηλαδή την δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής παρέχεται έκπτωση 2%.

Μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 6.150.704 φορολογικές δηλώσεις και είχαν εκδοθεί 8.506.880 εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό για το σύζυγο και τη σύζυγο. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει ότι:

Σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2019. Ο μέσος όρος αγγίζει τα 1.100 ευρώ ενώ το ποσό που καλούνται να πληρώσουν 3.081.491 φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα υπερβαίνει τα 3,22 δις. ευρώ

Μόνο το 12,35% των φορολογούμενων ή 1.050.222 έχουν επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 334 ευρώ. Το ποσό της επιστροφής αναμένεται να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία ενώ για τους υπόλοιπους θα κατατεθεί στο τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στο Taxisnet.

Για τους μισούς φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης ήταν μηδενικό.

Επισημαίνεται ότι με βάση το νόμο όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ αλλά και τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% που θα τρέχει κάθε μήνα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντάς την ή μετατρέποντάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες από την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων δεν αλλάζει ούτε το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος ούτε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του φόρου, αλλά μόνο ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία για τον φορολογούμενο και τα μέλη της οικογενείας του, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.