Ενημέρωση για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

302

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010-2014 και 2017 -2018, σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και στην τρέχουσα περίοδο μετάδοσης2019 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Το 2018 καταγράφηκε στη χώρα μας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων (316 από τα οποία τα 243 προσέβαλαν το κεντρικό νευρικό σύστημα) και πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό, σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανασοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών στη χώρα μας, επισημαίνουμε για όλους τους επαγγελματίες υγείας:

-την έγκαιρη εργαστηριακή διερεύνηση για την διάγνωση του αιτιολογικού παράγοντα στα εξειδικευμένα εργαστήρια και
-την απαραίτητη δήλωση του ΚΕΕΛΠΝΟ (ΕΟΔΥ) για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου.

Συνιστούμε την άμεση εφαρμογή ατομικών μέτρων προστασίας όπως: χρήση αντικουνουπικών συσκευών και σκευασμάτων εφαρμογής στο δέρμα, σίτες σε παράθυρα σπιτιού, να μην λιμνάζουν νερά στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας σας, ρούχα με μακρύ μανίκι κατά τις νυχτερινές ώρες κλπ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας τονίζει την ανάγκη να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Χρυσοβαλάντης Μέλλος Φίλης Παναγιώτης
Γενικός /Οικογενειακός Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.