Ενημέρωση για την ιλαρά

855

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016 – 2018 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη (30ΕU/EEA Κράτη Μέλη) και 79
θάνατοι (οι 31 εκ των οποίων κατά το 2018)

Από τη 1/1/2018 και μέχρι τις 31/12/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2291 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλιακή ομάδα 25-44) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς
εμβολιασμένοι. Από το 2291 κρούσματα τα 1798 (78,5 %) ήταν ανεμβολίαστα, ενώ τα υπόλοιπα 247 (10,8%) είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Διακρίνονται 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής.

Ο χρόνος επώασης είναι 7-21 ημέρες (συνήθως 10-12 ημέρες από την έκθεση έως το πρόδρομο στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση έως την εμφάνιση του εξανθήματος). Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών.

Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια)>2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το έτος 1970 και δεν έχουν νοσήσει, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου.Το εμβόλιο που κυκλοφορεί περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς που έχει καλλιεργηθεί σε κύτταρα εμβρύου όρνιθας. Συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δύο δόσεις σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να δίνεται με τη μορφή τριδύναμου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) ή τετραδύναμου εμβολίου (ιλαράς –ερυθράς-παρωτίτιδας- ανεμευλογιάς) Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που περιέχουν τα στελέχη Edmonston (Μ-Μ-R VAX PRO) και Schwartz PRIORIX-TETRA).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας σας προτρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για κάθε άλλη πληροφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρυσοβαλάντης Μέλλος Παναγιώτης Φίλης
Γενικός /Οικογενειακός Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.