Ένα μνημείο Πολιτισμού ζωντανεύει ξανά στον Άσσο Κορινθίας

792

Στον Άσσο Κορινθίας, ένα βενετσιάνικο πετρόχτιστο τοξωτό γεφύρι, ένα πραγματικά μνημείο πολιτισμού, επρόκειτο χάρη στο νέο έργο που εγκρίθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη να αναδειχθεί και να αποτελέσει πόλο έλξης για όλους τους Έλληνες. Το έργο αυτό εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρατίθεται σχετικό δελτίο Τύπου αναφορικά με αυτήν την κίνηση, από τον Απόστολο Παπαφωτίου:

“[…]Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ),  στον άξονα  προτεραιότητας: 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) εντάχθηκαν τα έργα:

  • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΕΤΙΚΗΣ ΥΔΑΤΟΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΣΣΟ, ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 420.000,00 €
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΙΟΛΚΟΥ 3.010.300,00 €
  • ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣH ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΚΕΓΧΡΕΩΝ 719.800,00 €.

Γίνεται ειδική αναφορά για την Ενετική Υδατογέφυρα στον Άσσο Κορινθίας:

Η γέφυρα – υδραγωγείο γεφυρώνει το χείμαρρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο. Βρίσκεται κοντά στο χωρίο Άσσος, 12 χλμ. περίπου δυτικά της πόλης της Κορίνθου, πάνω στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών.

Η κατασκευή της γέφυρας είναι εξαιρετικά επιμελημένη και η ακρίβεια των χαράξεων δείχνει υψηλό επίπεδο τεχνικών γνώσεων. Αντίστοιχα κτίσματα στη μορφή και τη χρήση συναντάμε μόνο στην ενετοκρατούμενη Κρήτη. Κατά συνέπεια και η γέφυρα –υδραγωγείο του Λογγοποτάμου θα πρέπει να κατασκευάστηκε κατά την Β΄ Ενετοκρατία (1687-1715) στο πλαίσιο του εντονότατου ρυθμού οικοδομικής δραστηριότητας του επικράτησε σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Πρόκειται μια λίθινη, πολύτοξη, γέφυρα υδραγωγείου, μεγάλων διαστάσεων, που αναπτύσσεται σε δύο διαζώματα. Η κατασκευή της χαρακτηρίζεται από καλή ποιότητα. Έχει ύψος 8,50 περίπου μέτρα, μήκος 27,00 μέτρα και πλάτος υδραύλακα 2,00 περίπου μέτρα. Στο πρώτο διάζωμα η υδατογέφυρα αποτελείται από ένα μεγάλων διαστάσεων τόξο που βαίνει σε δύο ακρόβαθρα.

Το τόξο του πρώτου διαζώματος χαρακτηρίζεται από την τέλεια ημικυκλική του χάραξη και έχει άνοιγμα 8,70 περίπου μέτρων. Εδράζεται στα ακρόβαθρα και αποτελείται μόνο από τη στεφάνη του τόξου που είναι κατασκευασμένη από ίσων διατάσεων, θολίτες, με πολύ καλή μεταξύ τους συναρμογή.

Τα ακρόβαθρα τοποθετούνται σε απόσταση από την όχθη και μέσα στην κοίτη του χειμάρρου. Έχουν τρίπλευρη κάτοψη και πρισματικό όγκο. Αποτελούνται από ένα μεγάλων διαστάσεων πεσσό και δύο τοίχους που αποτελούν επεκτάσεις εν είδει πλαγίων τοίχων, των πτερυγοτοίχων, σχηματίζοντας με τον κύριο άξονα της γέφυρας γωνία 120ο περίπου μοιρών.

Το δεύτερο διάζωμα αποτελείται από μία τοξωτή πεσσοστοιχία και από ένα τόξο στα δυτικά. Αρχικά υπήρχαν δύο τόξα που πλαισίωναν την πεσσοστοιχία. Το σωζόμενο στα δυτικά τόξο ανήκει σε μία δεύτερη οικοδομική φάση ενώ το ανατολικό έχει πρόσφατα καταστραφεί μετά από ανθρώπινη παρέμβαση και στη θέση του έχει κατασκευαστεί σήμερα υδραύλακας από οπλισμένο σκυρόδεμα που στηρίζεται στη γέφυρα.

Στόχοι της επεμβάσεως είναι:

  • Η αντιμετώπιση των δομικών και των οικοδομικών προβλημάτων του μνημείου.
  • Η αισθητική αναβάθμιση του μνημείου και του αμέσου περιβάλλοντός χώρου στα πλαίσια της κατά το δυνατόν αποκαταστάσεώς του.
  • Η ανάδειξη της υποβαθμισμένης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου.
  • Η λειτουργική αξιοποίηση του μνημείου.

Η ένταξη του έργου “Αποκατάσταση και ανάδειξη της Ενετικής Υδατογέφυρας στον Άσσο Κορινθίας”, είναι μια ακόμη μεγάλη επιτυχία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, που ολοκληρώνει τις πολλές και αδιάκοπες προσπάθειες που είχε κάνει και ως Υπουργός Πολιτισμού για τα έργα Πολιτισμού. Ειδικότερα τα έργα αυτά στην Πελοπόννησο ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία φέρουν την υπογραφή του κ. Πέτρου Τατούλη.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.