Περί κοπής ελιών στο Περιγιάλι, περὶ τοῦ σηκοῦ ἀπολογία και όλη η αλήθεια…

598

Πλήθος ερωτημάτων έχουν προκληθεί, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις περί κοπής δένδρων (ελιών) στο Περιγιάλι και συγκεκριμένα στην περιοχή ΠΑΣΣΑ, πρώην ιδιοκτησία Σακελλαρίου και νυν Δήμου Κορινθίων.

Θα ήταν κρίσιμο λοιπόν, ως επιστήμονες, να ερευνήσουμε την ηλικία αυτών των ελιών, γιατί είναι αλήθεια, ότι ακούστηκαν πολλά περί ηλικίας τους και κατά πόσο ήταν σωστό ή μη κοπή τους. Σίγουρα σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να κρίνει και να σχολιάσει τις πολιτικές – οικονομικές σκοπιμότητες, που (εάν) κρύβονται πίσω από αυτό το εγχείρημα, αλλά να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τέτοια σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιογραφική έρευνα, που διεξήγαγε ο moriasnews.gr επικοινωνήσαμε με αρκετούς πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Δασαρχείο Κορίνθου) και καταλήξαμε στον κ. Παναγιώτη Καλλίρη, Δασολόγος και Διευθυντής Δασών Κορινθίας, ο οποίος έχει πολλά χρόνια εμπειρίας, όσον αφορά στα δένδρα της Κορινθίας και τον ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκρισή του καθώς και για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Σύμφωνα, με τον κ. Παναγιώτη Καλλίρη και την πολύχρονη εμπειρία του οι μεγαλύτερες ελιές στην Κορινθία βρίσκονται στην περιοχή του Κόρφου και της Περαχώρας (150-200 ετών). Ο ίδιος λοιπόν τόνισε, ότι εάν οι συγκεκριμένες ελιές, που βρίσκονταν στο Περιγιάλι και πριν λίγες ημέρες κόπηκαν ήταν υπεραιωνόβιες, όπως ακούστηκε από πολλούς, τότε θα είχαν τεθεί σε καθεστώς Προστασίας (θα είχαν κηρυχθεί άμεσα σε Μνημεία Φύσεως). Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν (έως και σήμερα) αναφορές για την ηλικία των συγκεκριμένων ελιών.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε από τον κ. Παναγιώτη Καλλίρη, ότι στην Κορινθία δεν υπάρχουν – τουλάχιστόν βιβλιογραφικά- πολλά αιωνόβια δένδρα (με μικρές εξαιρέσεις, που φθάνουν όμως στα 600 έτη). Ωστόσο, θα πρέπει όλοι οι πολίτες να ενεργοποιηθούμε – ευαισθητοποιηθούμε με τέτοια σημαντικά για τον τόπο μας περιβαλλοντικά θέματα, χωρίς όμως να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα, διότι άλλο άποψη και άλλο επιστημονική τεκμηρίωση.

Όπως διαπιστώνεται λοιπόν, το θέμα αυτό υπήρξε άκρως ευαίσθητο και για τους παραπάνω λόγους διεξήχθη η παρούσα έρευνα. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι, ότι όλα όσα ακούστηκαν περί ηλικίας των ελιών, που κόπηκαν στο Περιγιάλι, στην περιοχή ΠΑΣΣΑ, πρώην ιδιοκτησία Σακελλαρίου και νυν Δήμου Κορινθίων, προφανώς χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς, οικονομικούς και άλλους σκοπούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.