Ελευθερία ή Θάνατος – Η επανάσταση του 1821

3279

199 χρόνια έχουν περάσει από τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση…199 χρόνια αγώνων, επαναπροσδιορισμού, επιτυχιών μα και δυσκολιών μίας χώρας που για 400 χρόνια βρισκόταν σε σκλαβιά και υποταγή.

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία” θα πει ο Ανδρέας Κάλβος μα και δυνατές προσωπικότητες που θα επαναστατήσουν και θα σηκώσουν  στην πλάτη τους το λάβαρο της επανάστασης και μαζί με αυτό, το μέλλον ενός ολόκληρου έθνους. Και βρέθηκαν..Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Παπαφλέσσας, Αθανάσιος Διάκος, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους και πολλοί άλλοι που σαν τέλεια αρμονικά συνδεδεμένοι κρίκοι ενώθηκαν, φώναξαν, ακούστηκαν, επηρέασαν, πρωτοστάτησαν, πολέμησαν, αψήφησαν το θάνατο, θυσιάστηκαν…

Με το ψυχή και το μυαλό πυρωμένα στη φωτιά της επανάστασης ξεσήκωσαν όλους τους Έλληνες στη μάχη και σαν κινητήριος δύναμη στην καρδιά ήταν γραμμένο μόνο ένα: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων, που είναι και η πρώτη πολεμική ενέργεια της επανάστασης και στις 23 Μαρτίου ακολουθεί η απελευθέρωση της Καλαμάτας. Στις 29 Μαρτίου, ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει την σημαία της επανάστασης στη Λιβαδειά. Στις 8 Μαΐου, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος αντιμετωπίζει με απόλυτη επιτυχία τις τουρκικές δυνάμεις στο Χάνι της Γραβιάς και στις 23 Σεπτεμβρίου, οι επαναστάτες καταλαμβάνουν τον Μοριά και την Τριπολιτσά, ενώ στις 30 Μαρτίου του 1822 η Χίος καταστρέφεται. Στις 25 Οκτωβρίου 1822 αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου και στις 21 Ιουλίου του 1824, η μαύρη σελίδα της ιστορίας ανήκει στην καταστροφή των Ψαρών. Στις 10-11 Απριλίου του 1826 σημειώνεται η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου.

Αμέτρητες προσωπικότητες, όλες μαζί, έπαιξαν το ρόλο τους στην επαναστατική εποχή του έθνους μας. Το βιβλίο της ελληνικής Επανάστασης έχει σελίδες δόξας, νίκης και θριάμβου μα και πολλές μαύρες σελίδες. Σελίδες καταστροφής, ηρωικών θανάτων, πόνου, απελπισίας, εκτελέσεων, χαμένων μαχών. Ήρωες και ηρωίδες, νικητές και ηττημένοι , άνθρωποι που λάτρεψαν την Ελλάδα, Φιλέλληνες, καλλιτέχνες, ποιητές…Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα ζωντανό μύθο για όλη την υφήλιο. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί σε πίνακες ζωγραφικής, σε τραγούδια και σε ύμνους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μα πιο πολύ από όλα, αυτό που έκανε όλα τα μεγάλα κεφάλια της Ευρώπης να γυρίσουν και να προσκυνήσουν  αυτή τη χώρα ήταν η ψυχή των Ελλήνων επαναστατών του 1821. Η ψυχή που ποθούσε την Ελευθερία και περιφρόνησε το θάνατο όσο καμία άλλη!

Σήμερα, 25η Μαρτίου, δεν θα γίνουν οι εορτασμοί όπως συνηθίζεται κάθε χρονιά προς τιμή της επανάστασης του ’21. Σήμερα όμως, είμαστε και πάλι πολεμιστές. Δίνουμε τον δικό μας αγώνα στον ύπουλο και αόρατο εχθρό και προστατεύουμε τον ελληνικό λαό, τις ανθρώπινες ζωές και τη Δημόσια Υγεία. Θέλει θάρρος αυτή η μάχη αλλά θα την κερδίσουμε.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.