Ειρήνη και πόλεμος- “Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από ένα δίκαιο πόλεμο.”

1010

Ειρήνη και πόλεμος. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ξεκινούν από τα κύτταρά μας, από τα βαθιά ένστικτα και τις ορμές και μορφοποιούνται στην ιστορία της ανθρωπότητας. Άπειροι πίνακες ζωγραφικής έχουν αναπαραστήσει τις καταστροφές των πολέμων στη Παγκόσμια Iστορία. Αμέτρητα τραγούδια έχουν γραφτεί για την ευλογία της ειρήνης στη πλάση. Αυτοί οι δύο πόλοι, αντιμάχονται αδιάλειπτα και ύπουλα, τόσο στις εθνικές διαπραγματεύσεις όσο και στην καθημερινή μας ζωή.

Η ειρήνη είναι αυτό που επιζητεί ο καθένας μας ώστε να έχει μία ευτυχισμένη ζωή. Είναι η ησυχία, η τάξη και οι αρμονικές σχέσεις με τα άλλα άτομα και όταν αναφερόμαστε σε Παγκόσμια Ειρήνη, αυτόματα αναφερόμαστε σε αρμονικές σχέσεις μεταξύ κρατών. Η ειρήνη μπορεί να πάρει την μορφή της ατομικής ειρήνης, της οικογενειακής, της εθνικής και της παγκόσμιας. Η επιδίωξή της επιτάσσεται για την πρόοδο των ατόμων και των λαών, αφού μόνο σε καιρούς ειρήνης οι άνθρωποι δημιουργούν υλικά, πνευματικά και ηθικά αγαθά και απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους.

Τα κοινωνικά οφέλη της ειρήνης είναι τεράστια. Πρώτο και κυρίαρχο, η ανάπτυξη του πολιτισμού μέσω της καλλιέργειας της αγάπης, της ομόνοιας, της δικαιοσύνης, της καλοσύνης, της πειθαρχίας, της αλληλεγγύης και της ευγενικής άμιλλας. Κατοχυρώνονται οι κοινωνικοί θεσμοί, το κράτος λειτουργεί σωστά και τα άτομα ζουν αρμονικά με νόμους που θεμελιώνουν τον αμοιβαίο σεβασμό και ρυθμίζουν τη ζωή τους.

Ο πολιτισμός ανυψώνεται καθώς καλλιεργούνται τα γράμματα, οι τέχνες και οι επιστήμες. Χτίζονται οι ιερές βάσεις της παιδείας και της υγείας. Σχολεία, νοσοκομεία. Η οικονομία ανθεί, αφού οι συνθήκες ευνοούν για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της γεωργίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της ναυτιλίας. Τι χρειάζεται όμως για να μπορέσει να κυριαρχήσει η άνθηση και η πρόοδος τόσο στα έθνη όσο και στο άτομο? Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μία. Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Και αυτό έρχεται να μας το θυμίσει ο απομακρυσμένος και ύπουλος σύντροφος της ειρήνης. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ.

Υπάρχουν τρία είδη πολέμου. Ο επιθετικός, ο αμυντικός και ο απελευθερωτικός. Η διαφορά τους είναι ότι στους δύο τελευταίους, η σύγκρουση οφείλεται στην προσπάθεια των εθνών να προστατέψουν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία τους από την ξένη επιβολή και να απελευθερωθούν από αυτήν, ενώ ο επιθετικός πόλεμος διεξάγεται με στόχο την υποδούλωση των άλλων. Αναφερόμαστε σε έθνη αλλά όπως τονίζεται και παραπάνω, ο πόλεμος υπάρχει σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής και η πιο σύγχρονη και δημοφιλής, στις μέρες μας, εκδοχή του, είναι το γνωστό σε όλους μας bullying.

Ο πόλεμος ανάμεσα σε έθνη έχει χαμηλά κίνητρα και καταστροφικά αποτελέσματα. Η τάση για κυριαρχία και επιβολή, η απληστία και η αίσθηση υπεροχής και ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός είναι κατά το πλείστον τα αίτια του πολέμου. Τα αποτελέσματα του, δυσάρεστα και τρομακτικά. Ο πόλεμος γεννιέται εκεί που κυριαρχεί ο φανατισμός, τα πάθη, η βία και η βαρβαρότητα. Η ευδαιμονία και η ευημερία της ειρήνης δίνουν τη θέση τους στην εξαθλίωση, το φόβο, τη φρίκη, το πόνο και τη συμφορά. Η αισιοδοξία και η ελπίδα εξανεμίζονται κατευθείαν και η αβεβαιότητα για το αύριο μαζί με την απαισιοδοξία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στη ψυχή του ανθρώπου.

Η οικονομία κλυδωνίζεται, οι επιχειρήσεις κλείνουν, η πρόοδος των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών σταματά, το φυσικό περιβάλλον καταστρέφεται και ο εθνικός πλούτος μειώνεται. Κάθε έννοια δικαίου και λογικής σκέψης εκμηδενίζεται κι φτάνουμε σε σημείο να αναρωτιόμαστε..Ποιός ο λόγος του πολέμου? Και αφού σκεφτούμε και ψάξουμε, αναζητήσουμε τα ακόμα βαθύτερα κίνητρα ενός απελευθερωτικού και αμυντικού πολέμου, η αλήθεια εμφανίζεται κατάφωρη μπροστά μας, φορώντας το λευκό της φόρεμα και κρατώντας ένα κλαδί ελιάς. Η ΕΙΡΗΝΗ. Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Όλες αυτές οι θείες αρετές που για να κατακτηθούν έπρεπε να συγκρουστούν χιλιάδες, να πολεμήσουν και να προστατέψουν. Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία ενός πολέμου ήταν η ίδια η ειρήνη.

Ο αέναος κύκλος της ειρήνης και του πολέμου δεν θα σταματήσει να υπάρχει και να φαίνεται σε κάθε σημείο της ανθρώπινης ζωής μας. Η παγίωση της Παγκόσμιας Ειρήνης, η συνειδητοποίηση των ανθρώπων και κυρίως των ηγετών για τα καταστροφικά αποτελέσματα του πολέμου και η επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, όπως ο διάλογος αλλά και η κυριαρχία της επιστήμης που βασικό γνώμονα θα έχει τον άνθρωπο και όχι το κέρδος είναι οι προϋποθέσεις της προστασίας της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι μόνο μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο για το καλό του ανθρώπου. Όταν όλοι βάλουμε την ειρήνη προτεραιότητα. Διαφορές και συγκρούσεις θα υπάρχουν πάντα αλλά είναι στο χέρι όλων μας να τις λύσουμε με τρόπο που θα φέρει εξελεγκτική αλλαγή αντί δάκρυα και πόνο. Γιατί “Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από ένα δίκαιο πόλεμο.”(Κικέρων)

Allegory on the Blessings of Peace by Peter Paul Rubens

Ο παραπάνω πίνακας έχει τίτλο: “Η αλληγορία για τα αγαθά της ειρήνης” και είναι έργο του Peter Paul Rubens. Δείχνει την Αθηνά, η οποία επιτίθεται εναντίον του Άρη και οι χαρές της ειρήνης ανθίζουν με τα σύμβολα της γονιμότητας και της αφθονίας. Δείχνει επίσης τον Βάκχο με τις μαινάδες που χορεύουν, κρατώντας χρυσάφι και θησαυρούς και τον πάνθηρα, ενώ κυρίαρχη εικόνα είναι τα τρία παιδιά με τα φοβισμένα μάτια, που έχουν νοιώσει και ζήσει τον τρόμο του πολέμου και επιτέλους φτάνουν στον παράδεισο της ειρήνης και της ευημερίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.