Εγκρίθηκε από το γενικό συμβούλιο η νέα τριετής σύμβαση της ΟΤΟΕ, η 24ωρη απεργία ματαιώνεται

199

Δελτίο τύπου

Η ΟΣΟΕ για μια ακόμα φορά καταξιώνει στην πράξη το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος και υπερασπίζει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων με μία νέα Κλαδική Σύμβαση, που διασφαλίζει τα βασικά εργασιακά δικαιώματα και την κάλυψη βασικών αναγκών των τραπεζοϋπαλλήλων.

 • Σε μια εποχή, απάξιωσης των αντιπροσσωπευτικών θεσμών στη συνείδηση της ελλήνικής κοινωνίας, αλλά και όλων των εργαζομένων της χώρας,
 • Σε μια εποχή, που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι βιώνουν την ανασφάλεια και το άγχος για το παρόν και το μέλλον της ζωής τους,
 • Σε μια εποχή, που οι υποσχέσεις, ο λαϊκισμός και τα συνθήματα συνεχίζονται, ενώ η απογοήτευση περισσεύει,

η ΟΤΟΕ δικαιώνει τον ιστορικό της ρόλο με μια νέα Κλάδική Σύμβαση, που διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ δίνει ταυτόχρονα μήνυμα ελπίδας και αντίστασης στις προκλήσεις των καιρών με γενικότερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το πλαίσιο της συμφωνίας για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, 2019-2021. Η συμφωνία επετεύχθη μεταξή της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών, στην πέμπτη συνάντηση των δύο μερών, που έγινε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, στην οποία υπήρξε πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση.

Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτήν τη συμφωνία χρειάστηκαν πολυάριθμες περιοδείες, συγκεντρώσεις ενημέρωσης των συναδέλφων, πέντε συναντήσεις των δύο πλευρών καθώς και η προκύρηξη της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20/3, για την οποία τα μηνύματα των εργαζόμενων έδωσαν τον τόνο της αποφασιστικότητάς τους, πιέζοντας αποφασιστικά την εργοδοτική πλευρά.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας Τραπεζων-ΟΤΟΕ και την έγκρισή της από το Γενικό Συμβούλιο, η 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι βασικές διεκδικήσεις, που είχ θέσει η ΟΤΟΕ, έγιναν αποδεκτές και ικαοποιήθηκαν, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΟΤΟΕ – Τραπεζών για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, που θα έχει τριετή διάρκεια 2019 – 2020 – 2021 περιλαμβάνοντας τα εξής:

 • Προστασία της απασχόλησης.

Η βελτιωμένη, σε σχέση με τη προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης – που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ – για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύμβαση, είναι σαφή και κατηγορηματική, αφορά ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις και έχει ως εξής:

Τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο.

 • Προστασία της απασχόλησης.

Μετά από 7 χρόνια καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, η ΟΤΟΕ απαίτησε και πέτυχε να άρχισει, επιτέλους, η αποκατάσταση των εισοδηματικών απωλειών στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου. Σπάει με αυτό τον τρόπο η λογική των μειώσεων και της καθήλωσης των αποδοχών μας. Παρά τις επίμονες επιδιώξεις των εργοδοτών να δημιουργήσουν μισθολόγιο δύο ταχυτήτων και να καθηλώσουν τις αποδοχές των νεότερων συναδέλφων μας ( οι Τράπεζες είχαν ζητήσει να μην υπάρξει καμία αναπροσαρμογή μέχρι το 9ο κλιμάκιο του Ενιαίου Μισθολογίου) η αποκατάσταση γίνεται για όλους τους εργαζόμενους από το εισαγωγιιό κλιμάκιο μέχρι το τελευταίο και έχει ως εξής:

 1. Από 1/12/2019 βελτίωση του εισοδήματος κατά 0,50%
 2. Από 1/12/2020 βελτίωση του εισοδήματος κατά 0,75%
 3. Από 1/12/2021 βελτίωση του εισοδήματος κατά 1,50%
 • Συμφωνήθηκε η μείωση του ωραρίου συναλλαγών.

Συμφωνήθηκε η μείωση του ωραρίου συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.

 • Στεγαστικά Δάνεια.

Διατηρείται το μειωμένο επιτόκιο 2% και η διάρκεια 40 ετών στα στεγαστικά δάνεια. Επίσης, θα συνεχιστεί η συζήτηση για παραπέρα ρυθμίσεις στα ενήμερα δάνεια.

 • Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών.

Η συλλογική εκπροσώπηση σε κάθε επιχείρηση του κλάδου θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης και συζήτησης για τα σχέδια ψηφιοποίησης της αντίστοιχης Τράπεζας που επηρεάζουν τους εργαζόμενους, καθώς και για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της ψηφιακής μετάβασης.

 • Ακόμα ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ στη νέα Κλαδική Σύμβαση τα εξής:
 1. Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. ρύθμισης – πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης, που προβλέπει ότι η αξιολόγηση της απόδοσης του κάθε εργαζομένου, γίνεται με βάση τις γνώσεις, τις ικανότητες και τη συμβολή του στο πλαίσιο της συνολικής απόδοσης της μονάδας και λαμβάνοντας υπόψη τους κανονισμούς εργασίας Τραπεζών. Έτσι μπαίνει φραγμός σε αυθαίρετες ερημνείες και πρακτικές.
 2. Το επίδομα τοκετού αυξάνεται στα 2.000 ευρώ από 1.557 ευρώ ίσχυε μέχρι σήμερα
 3. Χορηγείται άδεια 3 ημερών και στον πατέρα, λόγω απόκτησης τέκνου.
 4. Η άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών προαυξάνεται κατά δύο ημέρες επιπλέον της σημερινής ισχύουσας, για κάθε παιδί πέραν του 1ου.
 5. Οι εργαζόμενοι – άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξηπηρετεί εντός του ωραρίου.
 6. Βελτίωση των κονδυλίων για Πολιτιστικές και Αθλητικές δραστηριότητες.

Πηγή:https://www.otoe.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.