Ο πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος εγκαινιάζει τη Διώρυγα της Κορίνθου | 25/7/1893

1245

Τα εγκαίνια της διώρυγας έγιναν με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στις 25 Ιουλίου 1893 με την παρουσία Βασιλέων, της Κυβερνήσεως και του Μητροπολίτη Κορινθίας. Τα εγκαίνια λοιπόν, έγιναν από το πρωθυπουργό Σωτήριο Σωτηρόπουλο.

«Ο κόλπος ήταν υπέροχος την ημέρα των εγκαινίων […] Μια κορδέλα είχε δεθεί στην είσοδο του καναλιού. Η Βασίλισσα της Ελλάδας έκοψε την κορδέλα με χρυσό ψαλίδι. Μετά από αυτό, η βασιλική γιορτή συνεχίστηκε και η πομπή πέρασε από τη Διώρυγα. Τον Βασιλιά που βρισκόταν πάνω στη «Σφακτηρία», ακολουθούσε ο Πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας, επικεφαλής του στόλου των τορπιλοβόλων, του ρώσικου καταδρομικού και του βρετανικού κανονιοφόρου Sandfly, καθώς και δυο-τρία εμπορικά ατμόπλοια.

Μεγαλειώδες γεύμα προσφέρθηκε στην άλλη άκρη του βασιλικού πλοίου, η νηοπομπή επέστρεψε και τα διάφορα πλοία γύρισαν στον Κόλπο του Φαλήρου. Η Αυτοκράτειρα Φρειδερίκη της Γερμανίας, η οποία διέμενε στην Αθήνα με τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα της Ελλάδας, μαζί με την κόρη της, τη Δούκισσα της Σπάρτης, επέστρεψε στη χώρα της περνώντας από τη Διώρυγα της Κορίνθου με προορισμό την Τεργέστη.»The Illustrated London News, 19 Αυγούστου 1893, μεταφρ. Νίκη Τσιρώνη.

Στα 107 χρόνια λειτουργίας της η διώρυγα έχει παύσει κατά καιρούς, κυρίως λόγω των καταπτώσεων των πρανών της, εξαιτίας της ιδιόμορφης γεωλογικής σύσταση της περιοχής. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα το 1944, οι Γερμανοί καθώς αποχωρούσαν από την πόλη
τον Οκτώβριο ανατίναξαν τα πρανή προκαλώντας την κατάπτωση 60.000 κυβικών μέτρων χωμάτων. Ωστόσο, οι εργασίες εκφράξεως διήρκησαν πέντε χρόνια (1944-1949) και η διώρυγα λειτούργησε ξανά.

Στη διώρυγα σήμερα λειτουργούν δυο βυθιζόμενες γέφυρες, μια στην περιοχή της Ποσειδωνίας και μια στην Ισθμία εξυπηρετώντας την επικοινωνία μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Κάθε χρόνο το κανάλι της Κορίνθου διαπλέεται από 15.000 περίπου πλοία, 50 διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ καθημερινά καταφθάνουν εκατοντάδες τουρίστες από όλες τις χώρες του κόσμου για να θαυμάσουν το μοναδικό θέαμα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.