Δημήτρης Πιέτρης: “Μετά το τέλος της πανδημίας ο κόσμος δεν θα είναι ίδιος. Σίγουρα η χώρα μας θα είναι διαφορετική”

1137

Ο κύριος Δημήτρης Πιέτρης, ως οικονομολόγος και επιχειρηματίας( γραφείο ασφαλειών ‘Ασφάλειες Πιέτρης’), μιλάει στο Morias News για την νέα πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία  που θα διαμορφωθεί για όλες τις τάξεις επαγγελματιών, υπό την σκιά του Covid-19.

-Κύριε Πιέτρη, ως οικονομολόγος και Κορίνθιος επιχειρηματίας, πώς κρίνετε την επιχειρηματική δραστηριότητα εν μέσω της πανδημίας?

-“Παρά την αρνητική ατμόσφαιρα, που ορισμένες φορές ξεπερνά και τα όρια της λογικής, το “Μένουμε Σπίτι” απελευθερώνει αρκετό χρόνο για έρευνα και δημιουργική σκέψη σε άτομα αυξημένης ασφαλιστικής συνείδησης άλλα και με διάθεσης επενδυτικής διερεύνησης σε σοβαρές ασφαλιστικές εταιρίες.

Μάλιστα ο θετικός καταιγισμός ερωτήσεων που δεχόμαστε κυρίως μέσω facebook, instagram και email θυμίζει λίγο από την περίοδο των capital controls. Οι υποψήφιοι πελάτες στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε ασφαλίσεις ζωής, υγείας, ασφάλισης αποταμιεύσεων ή μετρητών που διατηρούν σε θυρίδες ή εκτός τραπεζικού συστήματος, κατοικιών ή εξοχικών που δεν θα μπορούν να προσεγγίζουν πλέον τόσο συχνά όσο πριν αλλά και επιχειρήσεων που κυρίως βρίσκονται ασφαλισμένες στο τραπεζικό σύστημα.”

Πώς βλέπετε τον νέο επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας μετά το πέρασμα της καραντίνας? Πιστεύετε θα έχουν αλλάξει οι ρόλοι, ποιοι επιβιώνουν και ποιοι χάνουν? Τους αντέχει όλους η αγορά?

-“Στο προσεχές μέλλον, θα δούμε σημαντικές αναδιανομές της πίτας. Η ένταση της οικονομικής κρίσης είναι τέτοια που αρκετές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα φύγουν από την αγορά και οι απώλειες ιδίως με τις μεταχρονολογημένες επιταγές θα δημιουργήσουν αλυσιδωτές αναταράξεις.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι σκληρή κυρίως για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά άμεσα συνδεδεμένη με τον βίο και την πολιτεία του επιχειρηματία – επαγγελματία.

Αυτοί που σίγουρα θα επιβιώσουν και θα βρίσκονται στην αγορά και την επόμενη ημέρα είναι οι «νοικοκύρηδες».

Το υπομονετικό τους business plan, η ανάλυση των μηνυμάτων της αγοράς, η παροχή καινοτόμων προϊόντων-υπηρεσιών και το νοικοκύρεμα του ταμείου τους τώρα αναγνωρίζεται.”

-Τι έχετε να δηλώσετε σχετικά με την Ελληνική Οικονομία? Θεωρείτε ότι απειλείται από την αναπάντεχη εισβολή της καραντίνας στις ζωές μας και την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων?

“Δυστυχώς η επαφή με την πραγματική οικονομία και οι καθημερινές συνομιλίες μας με μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ξενοδόχους, βιοτέχνες και βιομηχάνους, μας δείχνουν ότι το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σε πρωτόγνωρες συνθήκες σχεδόν σαν να έγινε πόλεμος.

Το θέμα είναι ο φόβος και ο πανικός του καταναλωτικού κοινού να μην μεγαλώσει την ζημιά. Επίσης η κρίση δεν είναι μόνο του Ιδιωτικού Τομέα… Τέλος θα πρέπει να πέσουν άμεσα και πολλά χρήματα, αλλά με ρεαλισμό και σχέδιο γιατί η Εθνική Οικονομία είμαστε όλοι εμείς κ το καλό κλίμα φέρνει επενδύσεις, τζίρο κ δουλειές.”

-Πιστεύετε υπάρχουν λύσεις και σωστά βήματα που αν ακολουθηθούν, θα μπορούσαμε να βγούμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται, από αυτόν τον οικονομικό τυφώνα?

“Μία δεύτερη οικονομική κρίση σε διάστημα 10 ετών είναι ένα ισχυρό σοκ και η ζημιά θα πρέπει να μοιράζεται σε όλους. Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα. Η Κυβέρνηση στα πρώτα θετικά δείγματα της κρατικής βοήθειας, θα πρέπει να σπάσει τον κουμπαρά και να δώσει με προσοχή στοχευμένη ενίσχυση.

Δεν θα πρέπει δηλαδή με τα κεφάλαια του Έλληνα φορολογούμενου να δούμε φαινόμενα σωτηρίας επιχειρήσεων ήδη προβληματικών ή χωρίς να μειώνονται και να αναπροσαρμόζονται οι αμοιβές των διοικήσεών τους.

Θα πρέπει η κυβέρνηση σε όσες επιχειρήσεις ζητήσουν μεγάλη ή μικρή βοήθεια να καλέσει και τους επιχειρηματίες να βάλουν πλάτη. Όλοι κατάλαβαν ότι χρήματα  πρέπει να πηγαίνουν στην  πραγματική Οικονομία και όχι στις τράπεζες που μένουν αναξιοποίητα ή στα supermarket για την κάλυψη μόνο των απαραίτητων αναγκών (ή στην άσκοπη κατανάλωση λόγω του πανικού).

Επίσης θα πρέπει να αλλάξει προφίλ η οικονομία μας. Δηλαδή να μειωθεί η μέγιστη αλληλεξάρτησή της από τον τουρισμό και ως αντίβαρο στρατηγικά να αυξήσουμε παραπάνω τον πρωτογενή τομέα, βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Αυτά τα λέω γιατί όταν η κύρια πηγή εισοδήματός σου είναι μια, εάν αυτή δεν πάει καλά, αυτομάτως είσαι σε καθεστώς χρεοκοπίας και θα πρέπει να έχεις plan b.

 Ότι δεν έκαναν οι κυβερνήσεις  στην περίοδο των Μνημονίων το έκανε η πανδημία του κορωνοιού. Στην πράξη οι ανακοινώσεις των αρμοδίων Υπουργών καταργούν τα Μνημόνια και την σκληρή οικονομική πολιτική πλεονασμάτων, αυστηρής εποπτείας κλπ. Το καλό είναι ότι η Κυβέρνηση όπως και οι Ευρωπαίοι πολίτες κατάλαβαν ότι η πραγματική οικονομία πρέπει να σωθεί και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά.

Τα μνημόνια και τα σύμφωνα σταθερότητας μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας γιατί τα … «έφαγε ο κορωνοϊός» Μετά το τέλος της πανδημίας ο κόσμος δεν θα είναι ίδιος. Σίγουρα η χώρα μας θα είναι διαφορετική.”

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δημήτρη Πιέτρη και ευχόμαστε καλές δουλειές και υπομονή σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού μας αλλά και όλης της Ελλάδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.