Επέτειος της νίκης των Ελλήνων στα Δερβενάκια

828

Στις 6 Ιουλίου Δράμαλης με 25.000 άνδρες προέλασε ταχύτατα και στις 6 Ιουλίου και στρατοπέδευσε στην Κόρινθο. Βασικός του στόχος ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά. Στις 12 Ιουλίου έφθασε ανενόχλητος στο Άργος.

Η Κυβέρνηση και βουλευτές αναχώρησαν πανικόβλητοι από το Άργος και τότε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης όρθωσε το ανάστημά του και με συντονισμένες ενέργειες κατάφερε να ανακόψει την πορεία του Δράμαλη. Μια από της ενέργειες του  ήταν η τακτική «καμμένης γης»  με σκοπό να δημιουργήσει επισιτιστικό πρόβλημα στον Οθωμανικό στρατό.

Ο Δράμαλης αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στη Κόρινθο. Στις 26 Ιουλίου ο  Κολοκοντρώνης με 2.500 άνδρες έκλεισε τα στενά των Δερβενακίων, κοντά στη Νεμέα και οι Τούρκοι υπέστησαν δεινή ήττα, χάνοντας πάνω από 3.000 άνδρες.

Ο Δράμαλης και οι εναπομείναντες άνδρες του προσπάθησαν να διαφύγουν την επομένη από την κλεισούρα του Αγιονορίου. Όμως, ο Νικηταράς, ο Υψηλάντης και ο Παπαφλέσσας ήταν κι εκεί για να προκαλέσουν νέες βαριές απώλειες στον Δράμαλη στις 28 Ιουλίου.

Ο θριαμβευτής Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε από την Κυβέρνηση Αρχιστράτηγος της Πελοποννήσου.

Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση του ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ:

Στον εορτασμό της επετείου της μεγάλης νίκης των Ελλήνων στα Δερβενάκια κατά της
τουρκικής στρατιά τους Δράμαλη παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ.
Αναστάσιος Γκιολής παρουσία του υποστράτηγου Δημητρίου Τσιπίδη ΔΙΚΕ, Διοικητή
Κέντρου της 4ης μεραρχίας Πελοποννήσου. Παρόντες ήταν και οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κα Αθηνά Κόρκα και κ. Χάρης Βυτινιώτης.

«Με σεβασμό, όπως αρμόζει, για άλλη μία χρονιά αποδίδουμε φόρο τιμής στους Έλληνες
που σημείωσαν στα Δερβενάκια, κοντά στη Νεμέα, μία από τις σημαντικότερες νίκες τους κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιολής
τονίζοντας το λιτό χαρακτήρα της επετείου που δε στερείτε μεγαλείου και ευγνωμοσύνης
προς τους Έλληνες Ήρωες του 1821, λόγω των ιδιαίτερων ιδίως συνθηκών αυτής της εποχής για το νομό Κορινθίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.