Capital controls τέλος

470

Νέο τοπίο για το τραπεζικό σύστημα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διαμορφώνουν από τον Σεπτέμβριο οι πρωτοβουλίες για την πλήρη άρση των capital controls και την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ.

Στο EuroWorking Group της 5ης Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει επίσημο αίτημα για την πρόωρη εξόφληση των τσουχτερών δόσεων της Ελλάδας προς το Ταμείο ύψους 3,6 δισ. ευρώ, επί συνόλου 9,3 δισ. ευρώ που απομένουν και λήγουν έως το 2024.

Το αίτημα της Αθήνας θα έρθει προς συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, και εφόσον η υπουργική σύνοδος ανάψει το πράσινο φως, σειρά παίρνουν τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης που θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά.

Το προφίλ του χρέους
Η προεξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα γίνει με χρήματα που από το μαξιλάρι των εσόδων που ανέρχονται στα 37 δισ. ευρώ και μπορούν να διατεθούν για το σκοπό αυτό. Με αυτή την κίνηση αλλάζει το προφίλ του ελληνικού χρέους, ενώ μειώνεται κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου στην τριετία 2019 – 2021 το κόστος των δαπανών για τόκους, δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις στην άμεση και την έμμεση φορολογία.

Ιδιας λογικής είναι και η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των εντόκων γραμματίων, με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας και αρκετά πιο φθηνές, των οποίων το κόστος εξυπηρέτησης από τον προϋπολογισμό θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Πρέπει να σημειωθεί ότι από το συνολικό ελληνικό χρέος των περίπου 357 δισ. ευρώ μόνο 60 δισ. ευρώ είναι διαπραγματεύσιμο στην αγορά, ενώ το υπόλοιπο το έχουν επίσημοι πιστωτές, δηλαδή ο ESM (το 60%) και το ΔΝΤ.

Ενα άλλο σημαντικό γεγονός που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο και το οποίο θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα είναι η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή τους τον Ιούνιο του 2015, επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, αίρονται από τον επόμενο μήνα και οι τελευταίοι περιορισμοί που ίσχυαν μόνο για την μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε τα capital controls να περάσουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Στα χέρια των θεσμών βρίσκονται ήδη οι τελικές διατάξεις που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας που υπολογίζουν ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν προλάβει δηλαδή να ξεκινήσει η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, θα υπάρξει απόλυτη ελευθερία στην διακίνηση των κεφαλαίων.

Επιστολές συμφωνίας υπάρχουν άλλωστε και από τις εμπορικές – συνεταιριστικές τράπεζες. Στελέχη του τραπεζικού συστήματος υπογραμμίζουν ότι έχουν εξουδετερωθεί οι κίνδυνοι για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αφού οι καταθέσεις ανέρχονται περί τα 137 δισ. ευρώ, από 120 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2015 όταν επιβλήθηκαν τα capital controls.

Τελευταίοι περιορισμοί
Από την 1η Οκτωβρίου 2018, οπότε έγινε και η τελευταία χαλάρωση των capital controls, έχουν επιτραπεί χωρίς κανένα περιορισμό οι αναλήψεις μετρητών όπως και η πλήρης ανάληψη κεφαλαίων που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Παράλληλα επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ και για μεγαλύτερα ποσά με έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εχουν δηλαδή καταργηθεί πλήρως οι δύο πυλώνες των capital controls και απελευθερώθηκαν έτσι οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας. Επί της ουσίας, η πλήρης κατάργηση θα άρει τους εναπομείναντες περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

Η απελευθέρωση από τα capital controls εκτιμάται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι θα ανοίξει τον δρόμο για καλύτερες βαθμολογίες της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Η χώρα απέχει αρκετά από την επενδυτική βαθμίδα και η κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών είναι σημαντική παράμετρος για τους οίκους αξιολόγησης.

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.