Μολύβδινα μικρογραφικά ειδώλια, από το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος στη Σπάρτη

8055

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Μολύβδινα μικρογραφικά ειδώλια, από το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος στη Σπάρτη. (ΜΣ 2470, 2471)

Χρονολογούνται στον 7ο – 3ο αι. π.Χ.

Τα μολύβδινα ειδώλια συνιστούν ένα χαρακτηριστικό και πολυάριθμο είδος αναθημάτων στα λακωνικά ιερά. Κατασκευάζονταν με τη χρήση μήτρας και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία θεμάτων απεικονίζοντας θεούς, πολεμιστές, λατρευτές, μουσικούς χορευτές, ζώα, στεφάνια κ.ά.

Η εύρεσή τους στο ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 100.000, αλλά και στο Μενελάιον, στο Αμυκλαίο, στο ιερό της Αθηνάς Χαλκιοίκου και σε άλλα μικρότερα ιερά, υποδεικνύει πως πρόκειται για αφιερώματα που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα πολιτών. Η μελέτη του υλικού τους έδειξε πως ο μόλυβδος προέρχεται από τα μεταλλεία του Λαυρίου στην Αττική.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, καθότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης του συνόλου των μελετών για την κατασκευή του στον χώρο της ΧΥΜΟΦΙΞ. Το κτήριο του παλαιού εργοστασίου ΧΥΜΟΦΙΞ, θα αποκατασταθεί και θα αξιοποιηθεί σε ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.