Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου: Η πόλη-κράτος της Κορίνθου

756

Η αρχαία Κόρινθος είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ακροκορίνθου, του επιβλητικού λόφου που κυριαρχεί στο τοπίο. Η πόλη έχει θέα στον Κορινθιακό Κόλπο. Στα βόρεια, απλώνεται μια εύφορη πεδιάδα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Από τον 7ο αι. π.Χ. τείχη προστάτευαν την πόλη. Τον 5ο αι. π.Χ. κατασκευάστηκαν τα «Μακρά Τείχη», που ένωναν την Κόρινθο με το λιμάνι του Λεχαίου.

Η καρδιά της αρχαίας Κορίνθου χτυπούσε στην περιοχή γύρω από τον Ναό του Απόλλωνα και το Θέατρο. Εκεί, ήταν οργανωμένη η πολιτική και θρησκευτική ζωή της πόλης, αν και θεότητες, όπως ο Ασκληπιός, λατρεύονταν σε ιερά στις παρυφές της πόλης. Τα εργαστήρια των κεραμέων και των άλλων τεχνιτών ήταν ένα ιδιαίτερα ζωντανό κομμάτι της πόλης.

Για τις συνοικίες των Κορινθίων δεν γνωρίζουμε πολλά, καθώς λίγα μόνο σπίτια έχουν ανασκαφεί. Κρήνες και πολυάριθμα πηγάδια τροφοδοτούσαν την πόλη με νερό από τον Ακροκόρινθο. Τα νεκροταφεία απλώνονταν έξω από τα τείχη, αν και ταφές έχουν βρεθεί και στο εσωτερικό, έθιμο που δεν συνηθίζεται σε άλλες πόλεις.

Το Μουσείο

Το Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου κτίστηκε το 1932 για να στεγάσει τα πολυάριθμα αντικείμενα που έφερνε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Η ανέγερσή του έγινε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, με δωρεά της Ada Small Moore.

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Stuart Thompson, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της «Σχολής του Σικάγο». Η δυτική του πτέρυγα προστέθηκε αργότερα, το 1951. Οι χώροι του Μουσείου οργανώθηκαν γύρω από δύο αίθρια, που δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κτήριο.

Το διάστημα 2007-2008 έγιναν εργασίες για την αναβάθμιση του Μουσείου, με χρηματοδότηση του Γ΄ ΚΠΣ. Τότε ανακαινίστηκαν οι δύο αίθουσες που στέγαζαν τις προϊστορικές συλλογές και τα ευρήματα από το Ασκληπιείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.