Οι τυμβωρύχοι στην Κόρινθο το 1885

693

Από τη Ρωμαϊκή περίοδο, όπως αναφέρει ο γεωγράφος Στράβων, απαντά το φαινόμενο της σύλησης αρχαίων τάφων από κατοίκους της πόλης της Κορίνθου.

Κίνητρό τους τα περίφημα κορινθιακά αγγεία που τοποθετούνταν ως κτερίσματα στους τάφους. Χαρακτηριστικό είναι το ότι λέγεται πως μεγάλο μέρος του πλούτου των Κορινθίων εκείνης της εποχής, προήλθε από την αρχαιοκαπηλία.

Την ίδια εικόνα παραδίδει και ο Σπυρίδων Παγανέλης που επισκέφθηκε την περιοχή της Κορίνθου τον Σεπτέμβρη του 1885 και ο οποίος αναφέρει ότι η γη της περιοχής -στο δρόμο για την Παλαιά Κόρινθο-ήταν γεμάτη από σκάμματα αρχαιοκάπηλων.

Στην παρακάτω εικόνα, απεικονίζονται οι αρχαιοκάπηλοι αλλά και τα εργαλεία τους. Η απεικόνιση των ενδυμάτων των αρχαιοκάπηλων είναι αρκετά ρεαλιστική. Ο καθιστός άνδρας, που κρατά αρχαίο αγγείο φορά φουστανέλα, πουκάμισο, γιλέκο από δέρμα ζώου, γκέτες με καλτσοδέτες και φέσι.

Η γυναίκα που συμμετέχει στην ανασκαφή φορά πρόχειρο πουκάμισο, σεγκούνα, είναι ξυπόλητη και φορά μπόλια.

Βιβλιογραφία
Εικόνες της Ιστορίας και του Βίου της Κορινθίας, κειμ. Ιόλη Βιγγοπούλου, εκδ. Φοίνικα, Αθήνα

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.