Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας: Εκεί που η ιστορία παίρνει σάρκα και οστά

1200

Αναμφίβολα τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νεμέας είναι ο ναός του Δία και το Στάδιο. Η θεμελίωση του ναού έχει μήκος περίπου 44,5 μέτρα και πλάτος περίπου 22 μέτρα. Οι κίονες έχουν ύψος περίπου 10 μέτρα και στέκουν ακόμη επιβλητικοί στο νεμεατικό πεδίο.

Ο ναός έχει χτιστεί με πωρόλιθο τον 4ο π.Χ. αιώνα στη θέση πιθανόν αρχαϊκού ναού. Αποτελείται από επιμήκη σηκό με πρόναο και άδυτο. Οι κίονες του πτερού ήταν δωρικοί, έξι στις πλευρές ανατολική και δυτική και δώδεκα στις πλευρές βόρεια και νότια.

Σώζεται η θεμελίωση στενόμακρου βωμού ανατολικά του ναού. Το στάδιο έχει απόσταση περίπου 180 μέτρων κι έχει χτιστεί στο καλύτερο σημείο της κοιλάδας αφού έχει καταπληκτική θέα.

Λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα της Νεμέας, κοντά στο μικρό χωριό των Αηδονιών, ανασκάφηκαν μεταξύ 1978 – 1980 μυκηναϊκοί τάφοι -συλημένοι κατά το πλείστον- που ανήκαν στη μυκηναϊκή πόλη Αραιθυρέη, την οποία ο Όμηρος αποκαλεί “ερατεινή”, δηλαδή θελκτική.

Το Απρίλιο του 1993 μια μεγάλη συλλογή μυκηναϊκών σφραγίδων και κοσμημάτων -σύνολο 312 αντικείμενα- εκτέθηκε με σκοπό να δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη. Καθώς ήταν ολοφάνερο ότι τα αντικείμενα αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο, οι Έλληνες αρχαιολόγοι δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι αποτελούσαν το προϊόν της συλήσεως των μυκηναϊκών τάφων των Αηδονίων.

Έτσι, μετά από δικαστική μάχη τελικώς η συλλογή, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως θησαυρός των Αηδονίων, επεστράφη στα πάτρια εδάφη. Ο θησαυρός αποτελείται από δύο χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες, με παράσταση άρματος το ένα και δύο γυναικών που κρατούν άνθη το άλλο, τρία ακόμη δαχτυλίδια, δύο χρυσά κι ένα από ήλεκτρο, τρεις σφραγιδόλιθους από στεατίτη, αμέθυστο και αχάτη, χρυσά κοσμήματα ενδυμασίας και χρυσές χάντρες καθώς κι ένα μεγάλο αριθμό άλλων χαντρών από διάφορες ύλες. Τα αντικείμενα χρονολογούνται κυρίως στα 1500 – 1400 π.Χ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.