Αριστείδης Ραψωματιώτης: Διεθνής Αναπτυξιακή Βοήθεια … παίζοντας!

1339

Το 2021 είναι αδιαμφισβήτητα η χρονιά των κρυπτονομισμάτων. Διάφοροι τομείς της οικονομίας δοκιμάζουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα νέα αυτά ψηφιακά νομίσματα, με τις εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών να συμμετέχουν ενεργά. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η Sky Mavis η οποία έχει δημιουργήσει το παιχνίδι Axie Infinity. Μέσα από την ενασχόληση με το παιχνίδι, οι παίκτες μπορούν να συγκεντρώσουν ψηφιακά νομίσματα καθώς και να συμμετέχουν σε αγοραπωλησίες ένα είδος κρυπτονομισμάτων που ονομάζονται NFT (Non-fungible token) και ουσιαστικά αποτελούν μια ψηφιακή ιδιοκτησία η οποία διαπραγματεύεται σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια. Κάθε παίκτης, με περίπου 3 ώρες ενασχόληση την ημέρα μπορεί να συγκεντρώσει κρυπτονομίσματα τα οποία, σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή τους[1], αξίζουν περίπου 21$. Το μόνο εμπόδιο που εμφανίζεται είναι ότι για να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται με το εν λόγω παιχνίδι χρειάζεται μια αρχική επένδυση, η οποία τη δεδομένη στιγμή υπολογίζεται περίπου στα 400$.

Αντιλαμβανόμενοι τη δυναμική του παιχνιδιού και την αλλαγή που μπορεί να επιφέρει σε άτομα πολύ χαμηλού εισοδήματος, η εταιρεία, διάφοροι οργανισμοί αλλά και μεμονωμένοι μεγάλοι παίκτες έχουν οργανώσει προγράμματα υποτροφιών (scholarships). Στα πλαίσια ενός τέτοιου προγράμματος, ο οργανισμός τοποθετεί το αρχικό κεφάλαιο που είναι αναγκαίο για την έναρξη του παιχνιδιού και ο εκάστοτε παίκτης προσφέρει ουσιαστικά χρόνο, στον οποίο παίζοντας το παιχνίδι συλλέγει potions (κρυπτονομίσματα). Τα potions αυτά μοιράζονται, με μια προκαθορισμένη αναλογία, ανάμεσα στον οργανισμό με σκοπό την επιστροφή της επένδυσης και τον παίκτη με σκοπό την ύπαρξη εισοδήματος.

Τα προγράμματα υποτροφιών σε παιχνίδια play-to-earn, όπως το Axie Infinity, μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σε άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Με μόνη προϋπόθεση την κατοχή ενός κινητού τηλεφώνου και την πρόσβαση στο διαδίκτυο, άτομα π.χ. στην Αφρική και την Ασία μπορούν παίζοντας να βγάζουν, με τις σημερινές ισοτιμίες και τις συνήθεις συμφωνίες των υποτροφιών, ακόμα και 13$ την ημέρα, πολύ πάνω από το ημερήσιο όριο της απόλυτης φτώχειας, το οποίο σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα, υπολογίζεται στα 1,90$ την ημέρα.

Τα αποτελέσματα τέτοιων υποτροφιών έχουν ήδη γίνει εμφανή, και πρόσφατα προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ με ιστορίες ατόμων στις Φιλιππίνες που βελτίωσαν τις συνθήκες της ζωής τους, απλά παίζοντας ένα παιχνίδι στο κινητό τους τηλέφωνο.

Οι αλλαγές στο ψηφιακό τοπίο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τόσο έντονες που ακόμα και οι πρακτικές μείωσης της φτώχειας πρέπει να επανεξεταστούν συθέμελα. Το metaverse λέγεται ότι σε λίγα χρόνια θα απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους, και γιατί όχι αυτοί οι άνθρωποι να προέρχονται από χώρες της Αφρικής, της Ασίας ή της Ν. Αμερικής και να είναι αυτός ο τρόπος βελτίωσης του βιοτικούς τους επιπέδου.

[1] Στις 15/6/2021 στις 10:30 το κάθε token αξίζει 0,14$ (https://app.uniswap.org/#/swap?use=V2)

Αριστείδης Ραψωματιώτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.