

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, Γεώργιος Καββαθάς μιλάει αποκλειστικά στο Morias News και στην Ελισάβετ Οικονομοπούλου σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση για να στηρίξει και όχι μόνο να συντηρήσει τον επιχειρηματικό κόσμο, μετά τη λήξη του συναγερμού της πανδημίας. Ο κ. Καββαθάς στέλνει το δικό του μήνυμα προς όλους τους επιχειρηματίες, τις δύσκολες αυτές ώρες που επικρατεί η ανασφάλεια και η σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι από την επόμενη μέρα.
Κύριε Καββαθά καλημέρα σας. Θα θέλαμε κάποιες δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, υπό την πανδημία του Covid-19. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεινοπαθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις τους δε θα μπορέσουν ξανά να ορθοποδήσουν. Θα θέλαμε τη δική σας τοποθέτηση πάνω σε αυτό το θέμα ως Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.
Καταρχάς πρέπει να τονίσω ότι η χώρα διαχειρίστηκε με επιτυχία την υγειονομική κρίση και είμαστε η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις λιγότερες επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού . Το μεγάλο όμως στοίχημα για την μετά-κορωνοϊό εποχή είναι η επιβίωση αφενός των επιχειρήσεων και αφετέρου η διάσωση των θέσεων εργασίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η οικονομία θα επιστρέψει μια δεκαετία πίσω, μία δεκαετία που την πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά ως κοινωνία αλλά και ως επιχειρηματική κοινότητα.
Τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής είναι μέτρα ανακούφισης και όχι στήριξης των επιχειρήσεων. Αυτό που ζητάμε από την Κυβέρνηση μετά τη λήξη του συναγερμού είναι πραγματικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Αυτά έχουν να κάνουν στο επίπεδο των οικονομικών, δηλαδή θα πρέπει να στηριχτεί η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας με επιχορήγηση από τη πλευρά του κράτους και όχι δάνεια. Μιλάμε για απευθείας χρήματα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, η οποία έχει ένα τεράστιο κόστος για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αφού στο διάστημα των δύο μηνών έχει ήδη συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα μία τέτοια ενέργεια θα στηρίξει τις επιχειρήσεις για την ανανέωση των πρώτων υλών για την επαναλειτουργία τους.
Τι άλλα μέτρα θα πρέπει να πάρει το κράτος για να στηρίξει τις επιχειρήσεις
Θα πρέπει να υπάρξουν δανειοδοτήσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που να μην εξαιρεί καμία επιχείρηση, γιατί τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στο πλαίσιο αυτό από τη μεριά της Κυβέρνησης βγάζουν εκτός παιχνιδιού περίπου το 45% των επιχειρήσεων. Εκείνες, δηλαδή, οι οποίες είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε προς το Δημόσιο, είτε προς ασφαλιστικά ταμεία είτε προς τις τράπεζες, δεν ήταν ως προς τις τράπεζες ενήμερες ώστε να μπορούν να δανειοδοτηθούν.
Επίσης θα πρέπει να λειτουργήσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα με μικροχρηματοδοτικά εργαλεία, προσαρμοσμένα στις ανάγκες ρευστότητας των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης σε επίπεδο φορολογικό θα πρέπει να πάμε σε κατάργηση της προκαταβολής του 100% για το οικονομικό έτος 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019, σε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε μείωση των φορολογικών συντελεστών και βεβαίως μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α, ιδιαίτερα του υψηλού συντελεστή, του 24%, κάτι που θα βοηθήσει αφενός και τη κοινωνία και τους καταναλωτές και βεβαίως και τις επιχειρήσεις.
Ο χώρος της εστίασης είναι από τα θύματα αυτής της κρίσης
Για το χώρο της εστίασης, που θα είναι από τα θύματα αυτής της κρίσης, λόγω της σύνδεσής της με τον τουρισμό, θα πρέπει να πάμε σε μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α στο 6% στο σύνολο της εστίασης και όχι στο μισό που είναι σήμερα. Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να ανοίξουμε είναι το θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Όλα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, προϋποθέτουν την παραμονή των υπαλλήλων στο επίπεδο που ήταν πριν την έναρξη του συναγερμού. Αυτό όμως όπως το βιώνουμε σήμερα, με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, για το άνοιγμα της αγοράς, σημαίνει περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των επιχειρήσεων που οδηγεί σε μείωση της επισκεψιμότητας των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορεί σε καμία περίπτωση οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό που είχαν πριν την έναρξη της πανδημίας. Εδώ θα πρέπει να δούμε δυνατότητες μετατροπών των συμβάσεων με πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει το εισόδημα των εργαζομένων να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω των επιχορηγήσεων, είτε από το Υπουργείο Εργασίας είτε από τα διαθέσιμα κεφάλαια του Οργανισμού Απασχόλησης του Εργατικού Δυναμικού, ΟΑΕΔ.
Έρευνα του Ινστιτούτου της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε για την επόμενη ημέρα στις επιχειρήσεις
Η έκτακτη Έρευνα του Ινστιτούτου της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε επισημαίνει το κίνδυνο νέων λουκέτων στην επιχειρηματικότητα της χώρας. 1 στις 7 επιχειρήσεις δηλώνει ότι δε θα επαναλειτουργήσει ,μετά τη λήξη του συναγερμού. Αν αυτό συμβεί, θα μιλάμε για μία απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας. Ένα δεύτερο σημείο της έρευνας είναι ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ως μεγαλύτερο πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας, γι΄αυτό και θα πρέπει να υπάρξει πραγματική στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.
Μήνυμα του Προέδρου της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε στους ελεύθερους επαγγελματίες
Το μήνυμα είναι ότι δε θα σωθεί κανείς από μόνος του. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μέσα από τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων, μαζί με τον παράλληλο θεσμό των επιμελητηρίων θα μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε όσο το δυνατόν τις θέσεις εργασίας αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Θα πρέπει να υπάρξει μία αισιοδοξία ότι στο τέλος, εμείς θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε στα 10 χρόνια και το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας έμεινε ζωντανό, έτσι θα τα καταφέρουμε, μέσα από αυτή την πανδημία να βγούμε δυνατότεροι και με καλύτερες θέσεις εργασίας και καλύτερη οικονομική κατάσταση και της χώρας αλλά και της κοινωνίας.