6,4 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη Ζάκυνθο και την μισή Ελλάδα

1030

Στους δρόμους οι κάτοικοι στη Ζάκυνθο μετά τον σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, που προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο νησί. Ευτυχώς ως τώρα δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί κατοίκων. Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός στο νησί από το 1953!

Ο σεισμός, αναφέρουν οι μαρτυρίες, είχε μεγάλη διάρκεια και βουή!

Οι πρώτες εικόνες από το νησί δείχνουν τις ζημιές σε κτίρια, με τους δρόμους να έχουν γεμίσει κομμάτια από τοίχους και τα εσωτερικά των καταστημάτων να έχουν γίνει άνω κάτω από τα πράγματα που έπεσαν μετά τον Εγκέλαδο.

Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση στη 01:54, έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια σε όλο το νησί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στoν προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Ο σεισμός είχε τέτοια ένταση που έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Πάτρα, όπου σύμφωνα με τα foititikanea.gr φοιτητές και στις φοιτήτριες που μένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, βγήκαν από τα δωμάτιά τους. Έγινε επίσης αισθητός στον Πύργο και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Λέκκας: Ευτυχώς που είχε μεγάλη απόσταση

Ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26.10.2018) στη Ζάκυνθο ήταν ο ισχυρότερος που έχει γίνει στο νησί από το 1953! Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, πάντως, ήταν ο κύριος σεισμός.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ο σεισμός ήταν 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Το μέγεθος του σεισμού επαναπροσδιορίσθηκε στους 6,4 βαθμούς τελικά. Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιούΕυτυχώς η απόσταση είναι μεγάληΑν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.

«Υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Τέλος, σημείωσε: «Εξαιρετικά περιορισμένες οι ζημιές. Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή. Σποραδικές και μεμονωμένες οι ζημιές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.